Топ 20 наметливи комуникациски активности

 Топ 20 наметливи комуникациски активности

Anthony Thompson

Наметливото изразување е основна вештина што секој треба да ја научи. Да се ​​биде наметлив може да ви помогне ефективно да се изразувате, преземајќи активности користејќи невербални вештини и застанувајќи во одбрана на вашата гледна точка. Овие 20 наметливи комуникациски вежби и активности можат да им помогнат на вашите ученици да ги подобрат своите наметливи комуникациски вештини и да бидат слушнати без да бидат агресивни или отфрлени.

1. Вежбајте активно слушање

Со тоа што учете ученик да слуша активно, вие го учите да покаже взаемна почит кон говорникот и да негувате други социјални вештини што му се потребни за да дадат наметлив одговор. Вашите студенти можат да ги вежбаат овие вештини со пријател. Дајте му став на секој човек и потсетете го да одржува контакт со очите и да остане смирен во текот на целиот период.

2. Модел на однесување

Една од првите работи што треба да ги научите кога ги учите учениците на наметлива комуникација е да ги научите на соодветно наметливо однесување како да кажат не, да стојат на своето место и да зборуваат за нивните чувства. Одличен начин да ги научите овие однесувања е со моделирање.

3. Играјте „Мистериска торба“

Оваа забавна игра е едноставен начин да ги научите учениците да имаат доверба во себе и во своите претпоставки. Ставете неколку мистериозни предмети во торба и оставете ги учениците да погодат што има во неа. Тие треба да споделат што мислат и потоа да објаснат зошто мислат дека тоа е одредена ставка.

4. УлогаИграње

Играњето улоги е еден од најдобрите начини да се научи на наметлива комуникација. Можете да доделите улоги на различни ученици и да разговарате со нив како најдобро да се наметнат кога комуницирате со другата личност.

5. Наметливо наспроти агресивно

Кога се учи за наметливоста, важно е да се знае разликата помеѓу наметливоста и агресивното однесување. Целта на наметливоста е ефективно да ја пренесете вашата поента без да бидете агресивни. За оваа вежба, планирајте некој неочекувано да влезе во собата - покажувајќи гнев наместо самоувереност. Одвојте време да разговарате со класот што требало да направи личноста наместо тоа.

6. Работни листови за наметлива комуникација

Овие работни листови за психоедукација даваат практични примери и вежби за вежбање за учениците да вежбаат контакт со очи, говор на телото и ефективна комуникација; од кои сите се важни аспекти на наметната комуникација.

7. Пасивен, наметлив или агресивен?

Запишете неколку сценарија кога некој се однесува или пасивно, наметливо или агресивно. Дајте му на секој ученик три обоени парчиња хартија; сина за да претставува пасивна, зелена за да претставува наметливо, и црвена за да претставува агресивно. Додека го читате секое сценарио, учениците треба да направат разлика помеѓу стилот на комуникација и да ја задржат точната боја.

8. КакоДа се ​​каже не

Да се ​​каже не на убав, но наметлив начин е една од најголемите вештини за разговор што детето може да ги научи. Поставете им на учениците неколку прашања на кои тие треба да кажат не, но помогнете им да најдат начини да кажат не наметливо.

9. Како да бидете понаметливи Работен лист

Овој прекрасен работен лист ќе им помогне на вашите ученици да бидат понаметливи со тоа што ќе го утврдат своето размислување, ќе развијат скрипта, ќе вежбаат наметлив говор на телото и ќе наведат ситуации каде што сакаат да покажат подобри наметливи вештини.

10. Разбирање на различните стилови на комуникација

Постојат четири главни техники и стилови на комуникација: пасивна, агресивна, пасивно-агресивна и наметлива. Овој опис на стилови на комуникација може да им помогне на вашите студенти да одредат на кој стил најмногу се потпираат; помагајќи им да ги променат нивните лоши стилови на комуникација во позитивни, наметливи стилови.

11. Свесност за емоции

Познавањето на сопствените емоции и разбирањето на разликата помеѓу негативните и позитивните емоции може да им помогне на вашите ученици да бидат понаметливи. Оваа лесна активност ги поттикнува да идентификуваат различни емотикони и да ги групираат според одредени сценарија што предизвикуваат емоции.

12. Работни листови за I-Statement

Понекогаш е тешко да се изразите кога ќе се соочите со мноштво огромни емоции. Овие работни листови со I-изјава имаат за цел да им помогнат на вашите ученицикористете го вистинскиот јазик за ефективно да се изразите.

Исто така види: 20 уметнички активности на тема Шамрок

13. Тупаници

Поделете ги учениците во две групи и одделно дајте им ги нивните упатства. Кажете ѝ на првата група дека мора да направат тупаница и да не ја отвораат освен ако некој не праша убаво и наметливо. Кажете ѝ на втората група дека само треба да ја отворат тупаницата на првата група.

14. Прирачник за наметлива комуникација

Овој прирачник што може да се преземе нуди одлични активности, работни листови и игри кои ќе ви помогнат ефективно да ги научите учениците како да бидат наметливи во стресни ситуации.

15. Примероци од ситуацијата

Креирајте листа на сценарија каде што лицето треба да биде наметливо. Оставете ги учениците да вежбаат да реагираат на различни начини со тоа што ќе бидат пасивни, агресивни, наметливи или пасивно-агресивни. Поминете низ различните одговори потоа.

16. Одржување на ладнокрвност

Голем дел од градењето на самоувереност е да се задржи ладнокрвноста во тешките разговори. Овие едноставни вежби можат да ви помогнат да ја задржите вашата ладнокрвност и да одговорите смирено и наметливо.

17. Круг за контакт со очи

Еден од најважните елементи на ефективни и наметливи разговори е контактот со очи. Оваа едноставна вежба бара од учесниците да формираат круг. Секој учесник ќе треба да одговори на едноставно прашање што го поставува лицето спроти него. Потоа, тие треба да тргуваат со места без да го скршат директното ококонтакт.

18. Прескокнување на стол

Направете круг со столчиња и ставете по еден дополнителен стол помеѓу секоја личност. Луѓето кои седат на столчињата треба да убедат човек кој стои да седне до нив. Оваа активност може да им помогне на учениците да ја препознаат разликата помеѓу агресивноста и самоувереноста кога упатуваат покани и даваат инструкции.

19. Слушајте и цртајте

Оваа забавна вежба ќе им помогне на вашите ученици да ги вежбаат своите вештини за слушање. Двајца студенти мора да седат еден до друг. Еден од учениците ќе зборува за нешто, опишувајќи го детално. Другото лице треба внимателно да слуша и да го нацрта она што се опишува. Кога се користи наметлива комуникација, цртежите се попрецизни.

20. Square Talk

Заврзете ги очите на група ученици и дајте им парче јаже. Кажете им дека треба да направат квадрат со тоа парче јаже, но никој не смее да го пушти. Оваа вежба ќе прави разлика помеѓу ефективни и неефективни комуникациски вештини и ќе ги научи учениците како да реагираат кога ќе се соочат со комуникациска криза.

Исто така види: 27 класични книги за табла за да ја доловат љубопитноста на вашето малечко

Anthony Thompson

Ентони Томпсон е искусен образовен консултант со над 15 години искуство во областа на наставата и учењето. Тој е специјализиран за создавање динамични и иновативни средини за учење кои поддржуваат диференцирана настава и ги ангажираат учениците на значајни начини. Ентони има работено со различен опсег на ученици, од основци до возрасни ученици, и е страстен за еднаквост и вклучување во образованието. Тој има магистерска диплома по образование на Универзитетот во Калифорнија, Беркли, и е сертифициран учител и тренер за настава. Покрај неговата работа како консултант, Ентони е страствен блогер и ги споделува своите сознанија на блогот Teaching Expertise, каде што дискутира за широк спектар на теми поврзани со наставата и образованието.