52 прекини на мозокот за студенти кои дефинитивно треба да ги испробате

 52 прекини на мозокот за студенти кои дефинитивно треба да ги испробате

Anthony Thompson

Содржина

Паузите за мозокот за учениците се клучни за учењето. Тие им помагаат на малите (и големите) ученици да се фокусираат и да се ре-енергираат за да можат да се вратат на своите клупи освежени и подготвени за учење.

Паузите за мозокот може да се користат за да им се даде на учениците паузи во училницата или дома. Следниве паузи за мозокот за учениците може да се прилагодат на која било ситуација.

Движење Паузи на мозокот за студенти

Студиите покажуваат дека вежбањето може да го подобри учењето. Ова значи дека брзиот одмор кој вклучува големи движења на мускулите или физичка активност ќе им помогне на студентите да се вратат на студиите подобро способни да земат информации.

1. Танцова забава

Нема потреба за специјална прилика да има танцова забава. Всушност, одлична идеја е да направите пауза за танц по, или дури и помеѓу, задачите за да вклучите музика и да исечете килим.

Црвениот трицикл има одлични идеи за тоа како да поставите одличен танц забава за вашиот дом или училница.

2. Истегнување

Студиите покажуваат дека едноставниот чин на истегнување може да има позитивни ефекти врз емоциите, меморијата и расположението. Згора на сите тие одлични работи, докажано е дека истегнувањето може да им помогне на учениците да размислуваат појасно.

3. Кревање тегови

Креењето тегови е лесна физичка вежба која може да помогне да се смири и ревитализирајте ги учениците пред да се вратат на нивните клупи.

Малата тежина на рацете може да ја користат постарите ученици, додека предметите како книги може да сеРамења, колена и прсти

Глава, рамења, колена и прсти е класична музика и песна за движење. Поминувајќи низ движењата во песната, крвта на учениците им тече и ги истегнува нивните мускули.

47. Одење, одење

„Одење, одење, одење, одење, хоп, хоп, хоп, трчање, трчање, трчање...“. Ја сфаќаш идејата. Оваа песна е одлична шанса за учениците да престанат со она што го прават, да се ослободат од стресот и малку да се забавуваат.

48. Dinosaur Stomp

Ова е парче музика со брзо темпо и движење активност за прекин на мозокот што ќе ги обнови вашите ученици.

Ќе сакате да им го пуштите видеото подолу за да можат да ги следат потезите.

Уметник: Коо Ку Кенгур

49. Boom Chicka Boom

Ова е класична песна која е преработена со нови движења. Танцовите во видеото подолу се доволно едноставни за секое ниво на вештина.

50. Oh So Quiet

Ова е супер забавна песна за одмор на мозокот. Песната започнува тивко и мирно, а потоа учениците имаат можност да ги извлечат свирежите кога ќе влезе рефренот.

Уметник: Bjork

51. Cover Me

Bjork's динамичниот музички стил е одличен за мозочни паузи за учениците. Има десетици нејзини песни кои се одлични за музика и активности за движење.

Кога вашите ученици слушаат Cover Me, нека се прикрадуваат по клупите во училницата и да се движат по ѕидовите. Многу забавно.

Уметник:Бјорк

Исто така види: 28 Затворање активности за мирни, самоуверени деца

52. Shake, Rattle and Roll

Ова е забавна песна за музика и движење на мозочните паузи за учениците. Нека вашите ученици да ги извадат шејкерите и да танцуваат.

Како што можете да видите, паузите за мозокот се важен дел од учењето и има толку многу различни паузи за мозокот за учениците што можете да ги испробате.

Како дали спроведувате мозочни паузи во вашиот дом или училница?

Често поставувани прашања

Колку често учениците треба да прават паузи за мозокот?

Паузите за мозокот за учениците треба да се засноваат на индивидуалните потреби на секое дете и потребите на училницата како целина. Ако видите дека едно дете, или целата училница, губи фокус и се нервира или фрустрира, време е за пауза за мозокот.

Кој е најдобриот прекин на мозокот?

Најдобар прекин на мозокот е активноста која му е потребна на одредено дете. За некои деца, најдобра е смирувачката сетилна активност. За други, најдобра е оптимистичката музика и активност со движење.

Зошто се важни паузите за мозокот кај децата?

Паузите за мозокот за учениците се важни затоа што тие го одвлекуваат вниманието на ученикот од нивната задача за учење за краток временски период. Тие можат да им помогнат на децата да се обноват енергија и да се вратат на студиите со подобар фокус и концентрација.

се користи од помладите студенти.

4. Party Freeze Song

„Кога велам танцувај, танцувај! Кога велам замрзне, замрзнувај! Ако сте се грижеле за мало дете во изминатата деценија, добро ви е позната песната за замрзнување на забавата.

Сепак, тоа не е само корисна пауза за мозокот за децата од предучилишна возраст. Ова е одлична активност за ревитализација за учениците од сите возрасти.

5. Тешка работа

Многу луѓе не се запознаени со поимот тешка работа. Тоа е техника што се користи во работната терапија која се користи за сензорна интеграција.

Кога децата се преоптоварени или под стрес, извршувањето на напорна бруто-моторна задача, како носење кошница со книги, може да им помогне на нивната способност да се рефокусираат.

6. Вежби кардио на место

Кардио вежбите се одлични за паузи на мозокот. Сепак, нема потреба да одите на џогирање или да удирате во ИМКА за да го користите базенот.

Кардио вежбите може да се прават токму таму каде што детето учи. Еве само неколку вежби за прекин на мозокот што може да се направат на место.

  • Скокачки дигалки
  • Џогирање
  • Скокање со јаже

7. Возење велосипед

Возењето велосипед е една од оние мозочни паузи за учениците што има повеќе депресивни придобивки. Вежбата обезбедена со оваа активност им помага на децата да учат, како и свежиот воздух и пејзажите.

8. Танцувајте како животно

Следниот пат кога ќе забележите дека вашите ученици го губат фокусот за време на активност за учење, нека ги стават своитеспуштете ги моливите и извикајте го името на животното.

Нивна работа е да танцуваат околу тоа како мислат дека тоа животно би можело да танцува ако можат.

9. Хула Хопинг

Хула-хупингот прави совршена активност за прекин на мозокот кај учениците. Тие можат да ги држат своите хула-обрачи во близина на нивните клупи, а потоа да станат и да ги користат кога ќе почувствуваат дека почнуваат да го губат фокусот.

10. Прошетка со патки

Учениците можат да им дадат одмор на умот и поттикнете ги нивните тела да се движат со оваа забавна активност. Користејќи ги упатствата за вежбање овде, нека вашите ученици да одат со патка.

Качењето е опционално.

11. Марширање наоколу

Марширање наоколу или кревање нозе во место, е еден од мозочните паузи за учениците што може да се направи во секое време, и без да се попречуваат другите.

12. Спонтана пауза

Играта на отворено е обично планирана активност за учениците. Какво големо, ревитализирачко изненадување би било да имате непланирана пауза!

13. Вртење во кругови

Децата уживаат во предењето, но дали знаевте дека чинот на предење може потенцијално да има неверојатна ефект врз некои луѓе?

За студентите кои сакаат да се вртат наоколу, контролираното вртење може да биде пауза во мозокот што им треба.

14. Биди Фламинго

Ова е класичен почетник јога поза која е одлична за паузи на мозокот. Ако имате многу мали деца во вашата училница, можете да ја измените за да ја земете нивната способност да балансираатво предвид.

15. Кореографско танцување

Не треба да бидете кореограф, па дури и танчерка, за да смислите некои забавни танцови движења за следната пауза за мозокот. Само употребете ја вашата имагинација и на секој ученик доделете забавен танцов потег.

Уметнички активности за одмор на мозокот на учениците

Без разлика дали се работи за процесна уметност или уметничка активност со одредена крајна точка, уметничките активности прават за одличен одмор за мозок за ученици од сите возрасти.

16. Цртање со шкрипење

Ова е забавна и колаборативна уметничка активност во училницата што може да го намали стресот на децата и да го одвлече вниманието од нивните студии за некое време.

17. Процесна уметност за млади студенти

На учениците од сите возрасти им требаат можности да им дадат одмор на умот. Младите ученици, како малите и децата од предучилишна возраст, не се исклучок.

Само поставете ги материјалите и платното и кога е време за пауза за мозокот и оставете ги да станат креативни. Врската подолу има 51 креативна идеја за прекин на мозокот заснована на уметност.

18. Глина за моделирање

Глината за моделирање обезбедува уникатна сензорна повратна информација и може да биде смирувачки одмор за учениците. Бонус поени што децата можат да создадат нешто забавно за сликање откако ќе завршат нивните студии.

Играњето со глина за моделирање може дури и да помогне да се зголеми распонот на вниманието и способностите за концентрација на ученикот. Прочитајте повеќе за придобивките од моделирање на игра со глина овде.

19. Структури за чистење на цевки во зграда

Theсензорните повратни информации обезбедени од средствата за чистење цевки се единствени. Дајте му на секое дете во вашата училница неколку средства за чистење цевки и видете какви уредни структури можат да создадат.

20. Оригами

Оригамито е одлична уметничка активност за учениците за да се ослободи од стресот за време на интензивни студиски сесии. Spruce Crafts има одлични идеи за оригами за ученици од сите возрасти.

21. Цртајте како одговор на музиката

Ова е прекрасна активност за уметнички прекин на мозокот што вклучува музика, за дополнително фактор за отстранување на стресот.

22. Движење на магнетни зборови наоколу

Уметничките активности за ослободување од стрес за децата не се сите бои, тесто за играње и боички. Преместувањето на магнетните зборови наоколу е креативен начин да се ослободите од стресот при прекин на мозокот.

Исто така види: 15 Пит Мачката Активности кои ќе бидат експлозивни за вашето дете

23. Сликање со запчаници

Ова е навистина уредна уметничка идеја за процесот на ослободување од стрес од Fun- ден. Уметничката активност сама по себе може да обезбеди олеснување на стресот и фокус на децата.

Движењето на брзините обезбедува дополнителен хипнотизирачки и релаксирачки елемент.

24. Уметност со точки

Уметноста со точки е одлична активност за прекин на мозокот за учениците бидејќи е темелно ангажирана, а бојата со точки на хартија дава уникатни сензорни повратни информации.

Забавниот ден има одлично објаснување за уметноста со точки, како и забавна точка уметнички идеи.

25. Сликање во кругови за соработка

Ова е забавна активност за отстранување стрес во која може да учествува целото одделение (вклучувајќи ги и наставниците!).започнува со тоа што секое дете слика по еден круг на платно.

Резултатите се неверојатни. Проверете ја целата активност на врската подолу.

26. Правење чудовиште од тесто

Чинот на месење Playdough обезбедува многу ослободување од стрес за учениците. Тестото за играње може да се најде во смирувачките агли во училниците ширум светот.

Додадете малку сјај и малку блескави очи и ќе добиете уредно мало чудовиште.

27. Сликање со природата

Паузите за мозокот на отворено се најдобри. Што е уште подобро е да се донесе некоја уметничка активност надвор.

Борови иглички, лисја, долга трева, па дури и кора од дрво може да се користат наместо четка за сликање.

28. Кошули за вратоврска

Кошулите со вратоврска се забавна активност за прекин на мозокот за учениците. Децата добиваат можност да се одморат и да бидат креативни, а стискањето на кошулите за умирање додава уште една придобивка за прекин на мозокот.

Учениците можат да се вратат на својата работа освежени додека нивните кошули се сушат.

29. Чешање -Уметност

Скреч-арт е слој од боички кој е покриен со боја. Учениците гребат низ бојата за да ги откријат боите одоздола.

Скреч-уметноста е забавна уметничка техника која можеби ја паметите од кога сте биле дете.

30. Сликање со вртење

Бидете искрени, дали всушност го користите тој пипер за салата што го купивте од таа ТВ реклама?

Донесете го во училницата и дозволете им на вашите ученици да направат уредна уметност за вртење на нивните паузи за мозокот.

2>Паузи за мозок со свесност за студентите

Мозочните паузи за свесност за студентите се оние кои го рефокусираат вниманието на студентот од нивните студии на она што се случува во сегашниот момент и со нивните тела.

31. Космичка детска јога

Јогата не е корисна само за да им помогне на децата да се смират кога се нерегулирани. Исто така е одлична за паузи на мозокот за време на учењето.

Космичката детска јога е популарна меѓу родителите на мали деца, но многу наставници всушност ја користат и во нивните училници.

32. Длабоко дишење

Длабокото дишење е активност за прекин на мозокот што може да се направи секаде и во секое време. Техниките за длабоко дишење може да ги користат учениците на нивните клупи, сами или да се претстават како активност во училницата.

Прочитајте овде за неверојатните придобивки од длабокото дишење.

33. The Silence Игра

Играта на тишината е класична активност во училницата која се користи за да им помогне на децата да се смират и да се центрираат. Тоа им дава шанса на децата да седат во мир и да ги забележат звуците што ги пропуштаат секојдневно.

34. Mindfulness Printables

Понекогаш на учениците (и на наставниците) им требаат визуелни потсетници за активности за смирување. Врската подолу ќе ве однесе до неколку прекрасни, бесплатни печатачи за внимателност што можете да ги користите во вашата училница за паузи за мозокот.

36. Прошетка во природата

Изведување на вашите ученици на отворено и прошетка низ глетки и звуци на природата е аодлична активност за прекин на мозокот што ги смирува учениците и поттикнува внимание.

Сензорни паузи за мозок за ученици

Сензорната игра има толку многу придобивки за децата - луѓето од сите возрасти, навистина. Исто така, тоа е одлична идеја за паузи за мозокот кај учениците.

37. Играчки за џвакање или гуми за џвакање

Недозволувањето на гуми за џвакање на училиште е разбирливо, но исто така е штета. Сензорната повратна информација што ја дава џвакањето може да им помогне на децата да се ослободат од стресот и да се концентрираат.

Размислете да дозволите пауза за џвакање гуми за џвакање или да им дозволите на децата на кои им требаат некои сензорни играчки за џвакање да се донесат на час.

4> 38. Масажа на тело

Масажата е одлична за релаксација и де-стрес. Докажано е дека масажата за деца може да ја намали анксиозноста и да го подобри распонот на вниманието.

Very Special Tales има неколку забавни идеи за масажа за деца.

39. Тежински топки

Топчиња за тежина обезбеди многу можности за сензорни паузи на мозокот за децата. Учениците можат да користат пондерирани топки сами или во групни активности.

Кликнете овде за листа на активности со пондерирана топка за деца.

40. Појаси за отпор

Појаси за отпор се одлична идеја за мозочни паузи за студенти. Оваа активност вклучува истегнување со вежби за голема мускулна сила.

Кликнете овде за инструкции како да ги научите децата како да отпорат ленти, кликнете овде.

41. Замавнување

Замавнувањето е одлична активност на сензорен прекин на мозокот. Тоа добива децана отворено, ја зголемува нивната свест за движењата на нивното тело и ги изложува на неколку сетила одеднаш.

Тоа е исто така одлично за нивното внимание.

42. Скокање на трамболина

Скокањето на трамболина е одлично за префинетост на одредени сетила, како и за свесност за телото. Тоа е исто така одлична активност за согорување енергија, што го прави совршен за паузи за мозокот кај учениците.

43. Пејте

Пеењето не само што го подобрува познанието, туку е одлично и за држењето на студентот , исто така. Откако ќе се наведнете над масата, активноста со пеење ќе помогне да се истегнат тие мускули на грбот за да се помогне нивото на удобност на ученикот.

Пеењето е одлична активност за сензорни прекини на мозокот.

44. Играње со сензорна корпа

Сензорните канти се популарен предмет за мали деца и деца од предучилишна возраст. Сепак, сензорната игра може да биде одличен прекин на мозокот за учениците од сите возрасти.

45. Play I Spy

Играњето игра на I Spy им дава шанса на учениците да погледнат низ собата и да се фокусираат за други работи за малку.

За малку свеж воздух и вежбање, I Spy може да се репродуцира и на отворено.

Користење музика за ресетирање

Слушање оптимистичка музика и танцување заедно, ако ви се допаѓа, тоа е одличен начин за учениците да им дадат одмор на мозокот од монотонијата на одредени активности за учење.

Еве неколку жива музика и песни за движење погодни за деца кои прават одлично мозочни паузи за ученици.

46. Глава,

Anthony Thompson

Ентони Томпсон е искусен образовен консултант со над 15 години искуство во областа на наставата и учењето. Тој е специјализиран за создавање динамични и иновативни средини за учење кои поддржуваат диференцирана настава и ги ангажираат учениците на значајни начини. Ентони има работено со различен опсег на ученици, од основци до возрасни ученици, и е страстен за еднаквост и вклучување во образованието. Тој има магистерска диплома по образование на Универзитетот во Калифорнија, Беркли, и е сертифициран учител и тренер за настава. Покрај неговата работа како консултант, Ентони е страствен блогер и ги споделува своите сознанија на блогот Teaching Expertise, каде што дискутира за широк спектар на теми поврзани со наставата и образованието.