25 активности за да им помогнете на вашите студенти да се борат со когнитивните нарушувања

 25 активности за да им помогнете на вашите студенти да се борат со когнитивните нарушувања

Anthony Thompson

Содржина

Да се ​​биде дете може да биде тешко! Не е изненадување што нашите студенти честопати стануваат жртви на некои прилично некорисни начини на размислување и заглавени во овие негативни шеми на размислување. Когнитивните нарушувања се модели на размислување кои често се пристрасни и на крајот имаат негативен ефект врз поединецот. Честопати, овие негативни обрасци може да предизвикаат анксиозност за нашите студенти и на крајот да се спуштат и да влијаат на нивните академски перформанси. Составивме листа од 25 активности кои ќе им помогнат на вашите ученици да ги исфрлат когнитивните нарушувања до работ!

1. Видео замки за размислување

Објаснувањето на концептот на искривено размислување на децата може да биде незгодно. Ова видео е одличен начин да се запознае темата на начин погодно за децата и да се укажат на сите начини на кои нашиот мозок често може да нè измами да паднеме во најлошото сценарио!

2. Научете ги учениците да ги реконструираат своите мисли

Некорисните мисли ја оневозможуваат способноста на вашиот ученик да се чувствува добро за себе и за својот живот. Овој работен лист дава примери на некои „извртени“ мисли и ги поттикнува учениците да смислат начин како позитивно да ги реконструираат.

3. Интерактивна игра во стил на загрозеност

Натпреварот и шансата да се игра на електронски уред се едни од најдобрите начини да ги натерате учениците да се вклучат во нивното учење. Оваа интерактивна игра во стилот на Jeopardy може да се прилагоди за онолку тимови колку што сте виесака и го предизвикува она што учениците го знаат за различните видови на искривено размислување.

4. Научете ги вашите студенти да станат детективи на мислата

Честопати, нашите искривени мисли не се втемелени во реалноста. Оваа стратегија за когнитивно однесување ги охрабрува учениците да ја пополнат секоја кутија со докази што поттикнуваат или обесхрабруваат конкретни мисли.

5. Моќта на позитивноста

Моќта на позитивното размислување и чувството на добро е добро документирана од психолозите долго време. Ова видео покажува како шемата на негативна мисла всушност може да ја влоши работата во задачата; без оглед на тоа како истото лице настапувало претходно.

Исто така види: 10 фосилни активности за да предизвикаат љубопитност & засилувач; чудо

6. Игра со когнитивни изобличувања

Оваа онлајн игра е совршена за да им даде на вашите ученици поглед на сценарија од реалниот живот со кои би можеле да се сретнат. Тие мора да одговараат на сцената со името на моделот на искривено размислување. Учениците мора да се обидат да ги усогласат паровите во што е можно помалку обиди за да ги зголемат нивните резултати.

7. Чувајте позитивен дневник за само-разговор

Дневникот за позитивен саморазговор е одлична алатка за поттикнување на учениците да ги зајакнат моделите на позитивно размислување, помагајќи им да го задржат искривеното размислување на заливот! Овој бесплатен ресурс за печатење има низа различни страници и активности што учениците можат да ги вклучат во своите списанија.

8. Подредување на различни видови на размислување

Рефлексија занашето размислување е клучно за разбирање дали сме биле премногу негативни или позитивни за некоја ситуација. Оваа активност им дава задача на вашите ученици да ги стават картичките со ситуации во нивните соодветни „торби со мисли“.

9. Работен лист за позитивен разговор со себе

Разговорот за себе е неверојатно моќна алатка и има способност да нè остави да се чувствуваме добро. Овој работен лист ги запознава учениците со концептот за тоа како вашиот „херој“ за позитивно зборување за себе може да се бори против вашето негативно „јас во сенка“ и им дава кратка вежба за да го искористат.

10. Научете дека не сте ваши мисли

Ова видео се фокусира на клучната порака дека иако можете да бидете фатени во вашите негативни мисли, вие не сте онакви какви што овие мисли ве прават да бидете. Ги охрабрува учениците да ги набљудуваат нивните мисли и потоа да изберат да дејствуваат на начини кои можат да им помогнат да се движат подалеку од негативните чувства.

11. Поставете станици за активност на размислување за раст

Минстот за раст поттикнува позитивни модели на размислување кај учениците и нивниот пристап кон проблемите и ќе го промени начинот на кој тие се справуваат со предизвиците. Овој прекрасен пакет вклучува пет различни активности што можете да ги поставите на станиците или да ги доделите поединечно за независно вежбање.

12. Вежбајте да ги менувате анксиозните мисли

Со искривеното размислување, нашиот мозок скока до најлошото сценарио во социјални ситуации. Овој работен лист им дава на ученицитевежбајте да ги оспорувате овие негативни претпоставки за да доведат до аргументирани, позитивни мисли.

13. Дознајте повеќе за когнитивните нарушувања со A.N.T. Другари

Научете подлабоко во вообичаените изобличувања и шемите на размислување поврзани со нив преку учење за пријателите со автоматски негативни мисли (A.N.T.). Овој бесплатен пакет има низа различни активности за ангажирање на вашите ученици.

Исто така види: 20 неверојатно забавни игри со инвазија за деца

14. Променете ги зборовите со начин на размислување за раст Забелешка за пост-тоа

Направете фрази или употребете фрази што сте ги слушнале учениците да ги кажуваат и прикажувајте ги низ училницата. Потоа, замолете ги учениците да ги направат изјавите попозитивни или покорисни со тоа што ќе им прикачат белешка за објавување.

15. Научете како да го победите негативното размислување

Ова забавно, анимирано видео ги испитува вообичаените, некорисни обрасци на размислување, сугерирајќи дека негативните мисли претставуваат бранител во судницата и вашите студенти треба да ги аргументираат доказите против нив .

16. Превртена книга за размислување за раст

Учениците можат да ги создадат овие едноставни прелистувачки книги за да им помогнат да поминат низ тешки ситуации. Тие можат да го истражат фиксниот или негативниот пристап и пристапот за раст и да одлучат кој е најдобар.

17. Занает за размислување за раст од целата класа

Позитивниот самоговор е одличен начин да ги натерате вашите ученици да се чувствуваат добро за себе и да им се овозможи ефикасно да се борат против размислувањетодисторзии. Учениците ќе размислуваат за придобивките од позитивното размислување, ќе ги напишат своите мисли на 3Д триаголник, а потоа ќе ги залепат за да создадат прекрасна ѕвезда што може да се прикаже во училницата; совршен за потсетување на учениците за важноста од позитивно размислување.

18. Визуелизирајте флексибилен начин на размислување

Флексибилното размислување е толку важно за да се избегне искривено размислување бидејќи ни овозможува да имаме отворен ум кога станува збор за нови ситуации. Поучувањето на учениците за пластичноста на мозокот и како нашиот мозок е создаден да учи и да се менува може да им помогне да го надминат негативното размислување.

19. Покажете флексибилно размислување

Оваа супер активност е уште една лекција за пластичноста на мозокот и флексибилното размислување. Учениците можат да видат дека со тоа што е флексибилен, мозокот може да се справи со многу информации и да се „испружи“ за да ги прими. Нека нацртаат мозок на парче хартија, да го преклопат во стил на хармоника и потоа повторно да го отворат.

20. Универзитет во Калифорнија: Вашиот мозок е поврзан за негативни мисли

Ова видео објаснува дека често на нашиот мозок му е полесно да го види негативното во ситуација бидејќи едноставно така е поврзано! Исто така, објаснува дека е можно да го смениме нашето размислување за да бидеме попозитивни - потребна ни е само вежбање!

21. Разговарајте низ некои сценарија за флексибилно размислување

Овие флексибилни картички за размислување нудат широк спектар насценарија за учениците да ги читаат, разгледаат и дискутираат пред да ги категоризираат хипотетичките ситуации како ригидни или флексибилни обрасци на размислување.

22. Активност за потврдување на следење на телото

Оваа кул активност за потврдување е совршена можност да ги поттикнете позитивните емоции и да ги натерате вашите ученици да се чувствуваат добро за себе. Учениците можат да цртаат едни околу други на големо парче хартија и потоа да напишат позитивни афирмации за таа личност во нивната контура. Учениците потоа можат да ги погледнат нивните љубезни пораки кога се борат со когнитивните нарушувања.

23. Покажете како да го промените вашиот начин на размислување

Учениците од повисоките одделенија може да го користат овој бесплатен работен лист за печатење за да покажат што научиле за начинот на размислување за раст и како можат да ја користат оваа алатка за борба против когнитивните нарушувања.

24. Вежбајте техники за заземјување

Техниките за заземјување се вежби засновани на наука кои може да се користат за контролирање на негативните емоции и прекинување на спиралните грижи. Испробајте ги овие десет техники за да им дадете на вашите ученици комплет алатки за управување со нивниот стрес и негативните шеми на размислување.

25. Истражете за наоѓање позитивност за мали деца

Миндсвеста расте во популарност и е одлична алатка за деца од која било возраст и е одличен начин да им помогнете да се фокусираат на позитивните и да останат смирени за време на стресни времиња или искуства . Ова видео вклучува пет прекрасни совети заучениците да ги смират своите грижи и да го задржат искривеното размислување.

Anthony Thompson

Ентони Томпсон е искусен образовен консултант со над 15 години искуство во областа на наставата и учењето. Тој е специјализиран за создавање динамични и иновативни средини за учење кои поддржуваат диференцирана настава и ги ангажираат учениците на значајни начини. Ентони има работено со различен опсег на ученици, од основци до возрасни ученици, и е страстен за еднаквост и вклучување во образованието. Тој има магистерска диплома по образование на Универзитетот во Калифорнија, Беркли, и е сертифициран учител и тренер за настава. Покрај неговата работа како консултант, Ентони е страствен блогер и ги споделува своите сознанија на блогот Teaching Expertise, каде што дискутира за широк спектар на теми поврзани со наставата и образованието.