22 Наградни активности за саморефлексија за различни возрасти

 22 Наградни активности за саморефлексија за различни возрасти

Anthony Thompson

Саморефлексијата е исклучително важна за малите. Тоа им овозможува да развијат сигурно чувство за себе, ги опремува со алатките потребни за обработка и им овозможува да постават јасни цели за да ги надминат предизвиците со кои се соочуваат.

За да ја вклучите практиката на саморефлексија во вашата училница и да ги проширите хоризонтите на вашиот ученик, погледнете ја нашата колекција од 22 наградни активности.

1. Мојот лист со резултати за саморефлексија

Овој работен лист за саморефлексија е совршен за употреба во училница! Ги поттикнува учениците да се бодуваат врз основа на нивните перформанси во различни области од училницата. Откако ќе заврши задачата, одвојте време за да разговарате за секоја категорија и да разберете начини за подобрување на сите искуства и области за учење.

Исто така види: 25 инспиративни книги за црни девојки

2. 3-2-1 Рефлексија

Уште еден одличен лист за промовирање на самореферентна обработка! Овој е одличен за употреба по одредена задача или единица за учење. Од студентите се бара да одвојат време за да проценат што научиле, што направиле добро и што можат да го подобрат.

3. Картички за размислување

Овие картички за размислување прикажуваат едноставни прашања кои промовираат опуштена когнитивна активност со која малите можат да размислуваат за работите што најмногу ги сакаат; и зошто. Тие се одлични за сесија „запознајте се“ во првата недела од училиштето!

4. Саморефлексивно списание Boy’s Edition

Овасписанието е прекрасна алатка за когнитивна обработка за тинејџери. Обезбедува мноштво креативни, терапевтски активности; давање можност на момчињата да размислуваат за нивните лични вредности и да постават мерливи цели кон кои треба да работат.

5. Временска капсула

Креирањето временска капсула е нешто што може да се направи индивидуално или да се соработува како час. На почетокот на годината, нека студентите да стават неколку спомени и белешки во капсула. Закопајте го и потоа ископајте го на крајот на годината за да размислите за сето она што се променило.

6. Домаќин на шоу-и-кажи

Учениците можат да ја завршат оваа активност сами или во парови. Тие ќе треба да презентираат 1 или 2 значајни ставки на класот - однапред да одвојат време да размислат за нивната вредност или чувство.

7. Колажи со зборови

Започнете со делење на големо парче хартија на секој ученик. Потоа, учениците ќе одвојат време да пребаруваат низ старите списанија за да најдат зборови што опишуваат кои се тие и во што уживаат. Оваа активност за самосвест им дава можност на учениците да размислуваат за личните вредности, верувања и многу повеќе!

8. Куклена претстава

Соберете неколку кукли или нека вашите ученици да направат свои. Учениците да го реконструираат сценариото што го доживеале во минатото, им дава можност да ги обработат своите чувства и потенцијално да размислат за подобри методи за изразување на нивните емоции.во иднина.

Исто така види: 23 забавни математички игри од 4 одделение кои ќе ги спречат децата да не се досадуваат

9. Торба со монистра

Пополнете торба со мониста во различни бои; доделување на секоја мушка различна емоција. Одете низ класот и нека секој ученик извади зрнце од торбата. Потоа, нека учениците наизменично опишуваат време кога ја доживеале соодветната емоција.

10. Книги за меморија

Книгите за меморија се прекрасни алатки за зајакнување на малите да одвојат време да размислуваат за емоционалните искуства и да развијат подлабоко чувство за самосвест. Учениците можат или да пишуваат или да ги цртаат своите искуства.

11. Group Warm Fuzzies

Оваа вежба е одлична за градење тим! Учениците ќе ги напишат своите имиња на врвот на нивните страници и ќе ги префрлат низ училницата. Учениците ќе го земат предвид секој од нивните соученици и ќе напишат позитивни забелешки или спомени што можат да се потсетат за секоја личност.

12. Тркало за рефлексија на рамнотежа

Рефлектирачкото тркало, како што е прикажано подолу, им дава можност на учениците да размислуваат за она што го учеле и да проценат колку добро ги сфатиле концептите.

13. Рефлексии на однесување

Размислувањето за нечие однесување ги прави децата свесни за нивните избори и ги учи да преземат одговорност за нив. Ова може да се печати ги задолжува учениците да напишат опис на нивното однесување, да го земат предвид резонирањето зад него, а потоа да ги наведат последиците од таквите постапки.На крај, од нив се бара да смислат план за подобрување.

14. Дискутирајте за силните страни & засилувач; Предизвици

Оваа практика на внимателност ги тера учениците да ги наведат нивните силни страни и лични предизвици. За да се прошири активноста, учениците нека развијат акционен план за тоа како сакаат да ги надминат тешкотиите со кои се соочуваат.

15. Секојдневно емотивно пријавување

Овие 5 чекори се прекрасни за размислување на крајот од секој ден. Малите можат да се фокусираат на нивното дишење, емоции и потреби. Ова секојдневно пријавување им помага на децата да ги идентификуваат своите чувства и да дефинираат што им треба напред.

16. Читање книга за самоподобрување

Читањето книги за самоподобрување ги поттикнува учениците да размислат за сопствените животи; земајќи ги предвид нивните избори, верувања и севкупната суштина на тоа кои се тие. Размислете за интегрирање на неколку книги за самосвест во вашата училница како средство за подигање на социјално-емоционалното учење што се одвива секојдневно.

17. Рефлексија другар

Спарете ги учениците и нека поминат неколку минути размислувајќи заедно. Оваа активност може да се заврши по одредена задача или на крајот на училишниот ден. Погрижете се да дизајнирате соодветна структура за прашања и одговарање на активности за саморефлексија, така што секој ќе остане на вистинскиот пат со задачата што е при рака.

18. Модел за студенти

Со моделирање на саморефлексивни однесувања, ниеизгради мост за нашите студенти да го сторат истото. Научете ги учениците дека чинот на саморефлексија им дава можност да учат од минатите успеси или грешки и постојано да растат.

19. Одете на прошетка во природа

Охрабрете ги вашите ученици да излезат надвор и да размислуваат! Да се ​​биде во природа често ни овозможува да се оттргнеме од метежот и вревата на светот каков што го знаеме; трошејќи време за да се обновиме, да ги разјасниме нашите цели и да размислуваме за сето она што моментално го доживуваме.

20. Зборувајте гласно со себе

Разговорот за себе е многу важен; особено во денешно време! Охрабрете ги вашите ученици да зборуваат гласно со себе; размислување и потврдување на нивните емоции и искуства.

21. Медитирајте

Медитацијата е фантастична активност за внимателност што треба да се усвои во училницата. Практиката им овозможува на учениците да ги смират своите тркачки умови; размислување за учењето, интеракциите и нивниот личен напредок.

22. Идентификувајте важни прашања

Иако размислувањето е исклучително важно, многу ученици можеби дури и не знаат од каде да почнат! Користете го овој сет на прашања за самосвест како почетна точка за да ги поттикнете вашите ученици да научат повеќе за себе и да постават цели за иднината.

Anthony Thompson

Ентони Томпсон е искусен образовен консултант со над 15 години искуство во областа на наставата и учењето. Тој е специјализиран за создавање динамични и иновативни средини за учење кои поддржуваат диференцирана настава и ги ангажираат учениците на значајни начини. Ентони има работено со различен опсег на ученици, од основци до возрасни ученици, и е страстен за еднаквост и вклучување во образованието. Тој има магистерска диплома по образование на Универзитетот во Калифорнија, Беркли, и е сертифициран учител и тренер за настава. Покрај неговата работа како консултант, Ентони е страствен блогер и ги споделува своите сознанија на блогот Teaching Expertise, каде што дискутира за широк спектар на теми поврзани со наставата и образованието.