20 Живи против неживи научни активности

 20 Живи против неживи научни активности

Anthony Thompson

Што значи нешто да биде живо? Тоа значи дека јаде, дише и се размножува. Луѓето се јасен пример! Не е секогаш лесно за студентите да го разликуваат живеењето од неживото; особено со други работи освен луѓето и животните. Затоа, нивното учење за разликата помеѓу живите и неживите суштества може да биде вредна можност за учење. Еве интригантни 20 живи наспроти неживи активности кои можете да ги интегрирате во вашиот час по наука.

1. Како знаеме дали се живее?

Што мислат вашите студенти што прави нешто да живее? Можете да изберете очигледен пример за живо суштество и потоа да поминете низ списокот со идеи на учениците и да ги забележите заблудите.

Исто така види: 15 активности инспирирани од местото каде што се дивите нешта

2. Што им треба на живите суштества

Потребите на живите суштества се она што може да помогне да се разликуваат од неживите суштества. Можете да креирате табела со вашите ученици за да споредите што им е потребно на живите суштества, животните и растенијата за да преживеат.

3. Жива или нежива шема

Сега, ајде да го примениме ова знаење! Можете да поставите табела со наведени карактеристики на живеење на врвот и различни ставки на страна. Вашите студенти потоа можат да покажат дали ставката ги има тие карактеристики. Потоа, за последното прашање, тие можат да погодат дали е живо.

4. Earth Worms vs. Gummy Worms

Оваа практична активност може да биде забавна да ја испробате со вашите ученици. Ти можешвнесете дождовни црви (живи) и гумени црви (неживи) за вашите ученици да ги споредат и да забележат што ги прави различни. Кој од двата се движи кога ќе ги допрете?

5. Венов дијаграм

Веновите дијаграми можат да бидат одличен извор за учење за споредување и спротивставување на ставките. Вашите ученици можат да направат Венов дијаграм споредувајќи ги живите и неживите суштества или можат да изберат поконкретен пример. Венов дијаграм погоре споредува мече од реалниот живот со плишано мече.

6. Прашање за пишување

Вашите ученици можат да изберат која било ставка соодветна на училиштето за која би сакале да пишуваат во контекст на живи и неживи суштества. Тие можат да пишуваат за неговите карактеристики и да нацртаат слика што ќе одговара.

7. Подредување на предмети

Дали вашите ученици можат да го подредат предметот помеѓу живи и неживи суштества? Можете да соберете кутија со животински фигури, фигури од растенија и разни неживи предмети. Потоа, поставете две дополнителни кутии за вашите ученици да ги тестираат своите вештини за сортирање.

8. Едноставна игра за сортирање слики

Вашите ученици можат наизменично да влечат три картички со слики. Тие можат да изберат еден за покривање со Лего на соодветната табла за игра откако ќе наведат дали е живо или неживо суштество. Кој ќе добие 5 Лего по ред победи!

9. Научете ја песната Living Things

Откако ќе ја слушнете оваа привлечна мелодија, на вашите ученици ќе им биде тешко да немаат добраразбирање на живи наспроти неживи организми. Текстот може да послужи како ефективно потсетување на она што претставува живо суштество.

10. Картички за задачи за самопроверување на QR кодот

Дали оваа ставка е жива или нежива? Вашите студенти можат да ги запишат своите претпоставки пред да го проверат одговорот користејќи ги QR-кодовите. Овие карактеристики за самопроверка ја прават оваа одлична активност за домашна задача.

11. Whack-A-Mole

Сакам да играм Whack-A-Mole на карневалот и фактот дека постои онлајн верзија што може да се трансформира за едукативни цели е неверојатен! Учениците мора да ги удираат само бенките кои прикажуваат слики од живи суштества.

Исто така види: 20 Активности за учениците да совладаат множење дропки

12. Онлајн групно сортирање

Можете да додадете друга категорија за сортирање слики… „мртов“. Оваа група вклучува нешта што некогаш биле живи, за разлика од нештата што никогаш не биле живи. На пример, лисјата на дрвјата се живи, но паднатите лисја се мртви.

13. Поврзете ја меморијата

Вашите ученици можат да ја играат оваа онлајн игра за меморирање со живи и неживи суштества. Кога ќе кликнат на картичка, таа накратко ќе се открие. Потоа, тие мора да го најдат другиот натпревар во сетот.

14. Игра со зборови со видување

По фрлањето коцки, ако вашиот ученик слета на неживо суштество, мора повторно да се тркала и да се движи наназад. Ако слетаат на живо суштество, мора повторно да се тркалаат и да тргнат напред. Тие можат да вежбаат да ги кажуваат зборовите за вид како што тиенапредок низ играта.

15. Работен лист пополнете го празното

Работните листови се ефикасен начин за тестирање на знаењето на вашите ученици. Овој бесплатен работен лист вклучува банка со зборови за вашите ученици да ги пополнат празнините за живите и неживите нешта.

16. Работен лист за препознавање живи нешта

Еве уште еден бесплатен работен лист што треба да го пробате. Овој може да се користи за цели на проценка или дополнителна практика во препознавање на живите суштества. Учениците мора да ги заокружат сликите што се живи.

17. Занает за фотосинтеза

Тешко е да се сфати дека и растенијата се живи суштества. На крајот на краиштата, тие не јадат на ист начин како ние. Наместо тоа, растенијата користат фотосинтеза за да генерираат енергија. Научете ги вашите ученици за фотосинтезата со овој занает од хартија каде што изработуваат и етикетираат цвет.

18. Како дише листот?

Растенијата не дишат на ист начин како што дишат луѓето. Во оваа истражувачка активност, вашите ученици можат да набљудуваат како растенијата дишат, т.е. клеточното дишење. Можете да потопите лист во вода и да почекате неколку часа. Потоа, вашите ученици можат да го набљудуваат кислородот што се ослободува.

19. Прочитајте „Живи и неживи“

Оваа шарена книга може да биде одлично воведно читање за разбирање на разликата помеѓу живите и неживите суштества. Можете да го прочитате ова на вашите ученици за време на кругот.

20.Гледајте видео лекција

Сметам дека е корисно да ги надополнувам лекциите со видеа за целите на прегледување! Ова видео ги разгледува разликите помеѓу живите и неживите суштества и поставува прашања за сортирање за да им помогне на учениците да го зацврстат своето знаење.

Anthony Thompson

Ентони Томпсон е искусен образовен консултант со над 15 години искуство во областа на наставата и учењето. Тој е специјализиран за создавање динамични и иновативни средини за учење кои поддржуваат диференцирана настава и ги ангажираат учениците на значајни начини. Ентони има работено со различен опсег на ученици, од основци до возрасни ученици, и е страстен за еднаквост и вклучување во образованието. Тој има магистерска диплома по образование на Универзитетот во Калифорнија, Беркли, и е сертифициран учител и тренер за настава. Покрај неговата работа како консултант, Ентони е страствен блогер и ги споделува своите сознанија на блогот Teaching Expertise, каде што дискутира за широк спектар на теми поврзани со наставата и образованието.