20 алгоритамски игри за деца од сите возрасти

 20 алгоритамски игри за деца од сите возрасти

Anthony Thompson

Во техничкиот свет кој постојано се зголемува, нашите млади умови нурнуваат подлабоко во внатрешната работа на компјутерите, како да пишуваат правила/кодови, програмираат и решаваат различни проблеми. Алгоритамската теорија на игри е стратешка компјутерска алатка каде што учесниците креираат и решаваат алгоритамски равенки во конкурентна средина. Децата ги започнуваат основите на решавање проблеми и следење на правила уште од предучилишна возраст, така што имаме игри за 5-15-годишници. Изберете неколку што одговараат на вашите цели за учење и започнете да играте!

Игри во градинка

1. Играње Tic Tac Toe

Оваа класична стратешка игра е одлична лекција за почетници за разбирање на акционите потези и откривање различни исходи. Поставете основни правила за тоа што секој играч треба да се обиде да постигне, како што е спречување на неговиот противник да проверува или да пополни најмногу блокови.

2. Преполовување на броеви

Учениците од градинка ги учат основите на математиката и решавање проблеми. За да се поттикнат да се појават обрасци на алгоритамско размислување, еве една забавна и интерактивна онлајн игра што можат да ја играат за да вежбаат учење на половините од броевите.

3. Модели на бои на шаховска табла

Погледнете ја оваа игра со примери чекор-по-чекор за тоа како да им ги објасните боите на шаховска табла на малите деца. Секој квадрат може да има вистинска или неточна вредност што може да се преведе во равенка за да се предвидат шаблоните.

4. Карпа, хартија,Ножици

Оваа забавна игра на среќа можеме да ја претвориме во лекција за исходот од дејствијата. На секој исход дајте му број 1, 2, 3 и нека учениците се повикуваат на претходните избори за попрецизно да предвидат што ќе користи противникот следно.

5. Soundscape Hopscotch

Оваа интегративна, координативна игра ги комбинира основните движења на hopscotch со музички елементи како што се ритам, висина, варијација, блискост и текстура. Наставниците можат да постават стандардна шара на подот и да пуштаат снимена музика за да ги видат учениците како комуницираат со сетилниот влез и односот меѓу нив.

Исто така види: 21 Активности на аутсајдери за средношколци

Основни игри

6. Стабилна игра за совпаѓање

Оваа игра започнува да ги инкорпорира концептите на Nash Equilibria во однос на донесувањето одлуки и предвидувањето на шаблоните. Изберете тема и можни комбинации и дајте им буква или нумерички претставник. Нека учениците наизменично се мешаат и спојуваат за да ја видат цената на стабилноста при секое дејство.

Исто така види: 20 Активности за ангажирање на буквата С за деца од предучилишна возраст

7. Превртете паричка

Иако резултатите од фрлањето паричка може секогаш да бидат шанси 50/50, ние можеме да научиме и научиме шеми и стратегии за дизајнирање на алгоритам со собирање и снимање на податоци од оваа едноставна демонстрација.

8. Нахрани го глувчето

Овде е супер забавна и интерактивна игра која ги учи децата на основите на дизајнот на алгоритамскиот механизам преку процесот на лавиринт на глувчето. Можете да користите шпил карти ипарчиња бонбони како патека и награди на патот.

9. Споделување бонбони

Заеднички пристап, но кој децата мора да го научат додека растат. Концептите за разградување и споделување единици на нешто. За оваа демонстрација, бонбоните се забавни за да ги одржуваат учениците ангажирани во лекцијата.

10. Blockly Maze

Оваа бесплатна онлајн композитна игра им дава на играчите различни опции и правила за комплетирање на лавиринтот. Тие имаат одредено количество вртења и можности да ги искористат за успешно да го завршат лавиринтот.

Игри за средно училиште

11. Игра на средно поле

Оваа анализа на алгоритми користи различни стратегии за донесување одлуки за да го одреди исходот од пливањето риби нагоре. Дали изборот го прави поединецот или колективот? Која е оптималната изведба во овој пристап на пресметување?

12. Филозофско решение за јадење

Еве потенцијална игра за која вашите средношколци ќе поминуваат часови разговарајќи заедно. Проблемот е количината на стапчиња за јадење/вилушки за масата и правилата за нивната употреба. Помогнете им на вашите ученици да ја одредат комплексноста на компјутерите и да најдат решение каде секој филозоф може да јаде.

13. Еволутивна теорија на игри

Како донесуваме одлуки и што значат овие одлуки долгорочно наспроти краткорочно? Исходот од акциите го одредува напредокот наеволуција. Еве корисно видео со преглед на оваа теорија и како намерата влијае на видовите или другите групи со текот на времето, како и на цената на анархијата и другите одлуки.

14. Mimo Coding

Време е да ги научите вашите деца на основите на линеарното програмирање и кодирање. Од дизајн на алгоритамски механизми до софтвер за теорија на игри, креирање врски и форматирање, оваа бесплатна веб-локација има сè!

15. Јети Академија

Оваа веб-локација за програмирање ги има сите забавни игри и предизвици што им се потребни на вашите студенти за да ги научат основите на кодирањето, сложеноста на компјутерите, дизајнот на алгоритам и линеарното програмирање.

Игри за средно училиште

16. Дилемата на затвореникот

Објаснете им ја играта со 2 играчи на вашите ученици во врска со стратешкото опкружување во кое се наоѓаат двајцата затвореници. Во зависност од тоа што секој играч ќе избере да прави, ова ќе резултира со алтернативни претстави , што значи последици (добри или лоши).

17. Секвенционирање на игри со карти

Живееме во континуирано стратешко опкружување, така што тинејџерите ќе имаат корист од учењето на обрасците и апстракциите на секојдневните настани. Оваа игра со карти ги упатува учениците да ги идентификуваат и подредат картичките во последователен редослед со пристап кон пресметување и решавање проблеми.

18. Equilibria in Congestion Game

Игрите со метеж бараат од играчите да донесуваат одлуки врз основа на ресурсите и правилата обезбедени во рамките наалгоритам на играта. За оваа активност, учениците ќе дизајнираат свој лик суперхерој врз основа на збир на карактеристики и способности за оптимална ефикасност.

19. Кодови за гребење за печатење

Композитна игра која ги учи основите на пишување код и комбинирање блокови за да се создадат ефикасни алгоритми и семантика на играта.

20. Работен лист за изградба на терминот за кодирање

Кога учениците го разбираат јазикот зад кодирањето и теоријата на игри, тие почнуваат да ја спојуваат конструкцијата на механизмите што се користат за развој или програмирање на компјутерски систем. Еве пакет на работни листови кои ги воведуваат термините кои вообичаено се користат при кодирање.

Anthony Thompson

Ентони Томпсон е искусен образовен консултант со над 15 години искуство во областа на наставата и учењето. Тој е специјализиран за создавање динамични и иновативни средини за учење кои поддржуваат диференцирана настава и ги ангажираат учениците на значајни начини. Ентони има работено со различен опсег на ученици, од основци до возрасни ученици, и е страстен за еднаквост и вклучување во образованието. Тој има магистерска диплома по образование на Универзитетот во Калифорнија, Беркли, и е сертифициран учител и тренер за настава. Покрај неговата работа како консултант, Ентони е страствен блогер и ги споделува своите сознанија на блогот Teaching Expertise, каде што дискутира за широк спектар на теми поврзани со наставата и образованието.