20 Стимулирање на едноставни активности за интерес

 20 Стимулирање на едноставни активности за интерес

Anthony Thompson

Финансиската писменост е важна доживотна вештина од која може да има корист секој што учествува во современото општество. Проста камата е вид на камата што се користи за заеми и конкретни инвестиции. Учењето на вашите ученици како функционира едноставниот интерес може да ги подобри нивните математички вештини и подобро да ги подготви за реалниот свет на управување со пари. Еве 20 стимулативни активности со едноставни интереси погодни за средношколци.

1. Активност за загатки

Оваа забавна активност со загатки може да биде привлечен начин да ги натерате вашите ученици да ја користат едноставната формула за интерес. Студентите можат да го распоредат износот на заемот, времето и да ги оценат парчињата од сложувалката во соодветниот износ на камата.

2. Бинго

Дали некогаш сте играле Бинго игра во математички стил? Ако не, еве ја вашата шанса! Можете да поставите Бинго картички за вашите ученици со различни вредности на броеви обезбедени од веб-локацијата подолу. Потоа, ќе се поставуваат прашања за инвестирање со одговори што одговараат на Бинго картичките.

3. Doodle Math

Сакам да мешам уметност и математика! Еве една прекрасна активност за обложување и боење за вашите ученици да ги практикуваат своите едноставни пресметки за камата. Вашите ученици можат да ги решат прашањата за преглед за да ги одредат точните обрасци на цутките за ежот. Тие можат да додадат неколку бои за да го завршат!

4. Слика за дигитална мистерија загатка

Оваа претходно направена дигитална активност е мистериознасложувалка со слики. Откако ќе ги најдат точните одговори на едноставни прашања со каматни стапки, учениците ќе го научат правилното поставување на парчињата од сложувалката. Размислете за користење на оваа дигитална активност за самопроверување како домашна задача.

5. Winter Mystery Pixel Art

Оваа дигитална активност е слична на претходната, но наместо вашите ученици да треба да ги влечат и испуштаат парчињата од сложувалката, ќе се откријат деловите од оваа дигитална уметност. автоматски со точни одговори. Конечната слика е сладок пингвин кој игра хокеј!

6. Соба за бегство

Собите за бегство се секогаш омилени во класата - без оглед на темата за учење. Вашите ученици можат да ги решат едноставните загатки со интерес за да „избијат“ од училницата во која биле „заклучени“. Можете да ја подготвите оваа соба за бегство во нејзина форма за печатење или дигитална форма.

7. Едноставен интерес & засилувач; Игра за балансирање

Еве една забавна активност за купување автомобили, едноставна каматна стапка. Вашите студенти можат да ги пресметаат точните износи на едноставни камати и вкупните салда. Можеби еден ден ќе го искористат ова знаење за да го купат својот прв автомобил!

8. Едноставна игра за совпаѓање на интереси

Оваа онлајн игра е направена од истите креатори како и минатата, но без тема за купување автомобил. Вашите студенти можат да ги пресметаат вредностите на каматата користејќи ја едноставната равенка на камата и потоа да го усогласат одговорот со главнината, времето и стапкатаопции.

9. Candy Interest

Активности во училницата со бонбони? Да молам! Можете да направите бонбони штедна книшка за вашата класа. Тие потоа можат да ги депонираат своите бонбони во „банката“ и да научат дека ако чекаат и остават бонбоните да седат, можат да добијат камата за главнината.

10. Финансиски речник

Поучувањето на вокабулар поврзан со интерес надвор од она што е вклучено во формулата за едноставна интерес може да биде важна активност за финансиска писменост. Зборовите може да вклучуваат заем, заемопримач, заемодавач, враќање на инвестицијата и многу повеќе.

11. Едноставни интересни белешки & засилувач; Пакет за активности

Каде Дракула ги чува парите? Вашите студенти можат да одговорат на оваа загатка користејќи ги водените белешки и едноставната формула за интерес. Овој пакет вклучува и партнерска активност со коцки за дополнително вежбање.

12. Пресметување на работниот лист за едноставни камати

Овој работен лист може да ги води вашите ученици низ едноставните чекори за користење на формулата за едноставни интереси и дава примери за користење на едноставен интерес во контекст на реалниот свет. Исто така, постои листа на примероци на прашања што треба да ги вежбаат учениците.

13. Тест за вежбање

Можете да го користите овој претходно направен тест за вежбање како едноставна алатка за проценка на интересот. Можете да испечатите хартиени копии од тестот со 17 прашања за да добиете подобра идеја за напредокот во учењето на вашиот ученик. Веб-страницата, исто така, обезбедува точноизбор на одговори!

14. Споредете ја едноставната наспроти сложената камата

Другиот главен тип на камата е сложената камата. Овој тип додава камата на главнината во текот на периодот на заемот. Откако ќе одржат интересна лекција за двата типа на интерес, вашите ученици можат да ги споредат двата во Венов дијаграм.

15. Едноставно & засилувач; Комплексен лавиринт за камата

Овој лист со активности за лавиринт може да ги натера вашите ученици да вежбаат пресметки со формула за едноставни и сложени камати. Ако ја изберат точната опција од опсегот на одговори, можат да стигнат до финишот!

16. Активност за аплицирање за заем за автомобил

Еве уште една активност за купување автомобил што вклучува и едноставни и сложени пресметки на камата. Со овој работен лист, студентите можат да ги пресметаат и споредат опциите за финансирање за заем за автомобил. Тие, исто така, ќе откријат многу што треба да се вратат за различните опции за заем.

17. Shopping Spree Game

Шопингот може да биде одлична тема за активности со каматни стапки. Во оваа забавна активност, вашите ученици можат да изберат ставки за „купување“ на кредитната картичка во училницата. Потоа ќе бидат прашани за износите на простите или сложените камати со дополнителни прашања за вкупните трошоци што се должи.

18. Гледајте „Што е едноставен интерес?“

Видеата се уште една интересна, без подготвителна опција за активност што можете да ја внесете воучилница. Ова кратко видео дава кратко објаснување за едноставниот интерес во контекст на стекнување интерес за штедна книшка.

Исто така види: 150 позитивни коментари за студентски трудови

19. Погледнете „Како да се пресмета едноставна камата“

Ова видео има подлабоко објаснување за едноставната формула за камата и ги учи учениците како да ја користат и манипулираат со неа. Ги учи учениците како да ја користат формулата во контекст на едноставен каматен заем.

Исто така види: 14 забавни игри со преправање што треба да ги пробате со вашите деца

20. Гледајте „Споредување на едноставни и сложени камати“

Еве видео кое ја објаснува разликата помеѓу простата и сложената камата и вклучува примероци од прашања за дополнителна пракса. Овие едукативни видеа може да бидат одлични критики по лекцијата. Вашите ученици можат да го паузираат и да го повторат видеото онолку пати колку што им е потребно за да ги зацртаат поимите.

Anthony Thompson

Ентони Томпсон е искусен образовен консултант со над 15 години искуство во областа на наставата и учењето. Тој е специјализиран за создавање динамични и иновативни средини за учење кои поддржуваат диференцирана настава и ги ангажираат учениците на значајни начини. Ентони има работено со различен опсег на ученици, од основци до возрасни ученици, и е страстен за еднаквост и вклучување во образованието. Тој има магистерска диплома по образование на Универзитетот во Калифорнија, Беркли, и е сертифициран учител и тренер за настава. Покрај неговата работа како консултант, Ентони е страствен блогер и ги споделува своите сознанија на блогот Teaching Expertise, каде што дискутира за широк спектар на теми поврзани со наставата и образованието.