20 Активности за решавање проблеми за средношколци

 20 Активности за решавање проблеми за средношколци

Anthony Thompson

Вештините за решавање проблеми се важни за градење на критичко размислување, што пак ја зајакнува извршната функција на учениците. Добрите решавачи на проблеми можат да изградат посилна когнитивна флексибилност, критична компонента на извршното функционирање.

Тинејџерските години се клучно време за невропластичност, па затоа е најдобро време за учење и развој на важни когнитивни вештини заедно со критични информации. Оживувајте го решавањето проблеми во вашата училница во средно училиште со овие 20 активности.

1. Сценарија за изразување чувства

Огромен дел од решавањето на проблемите е правилното изразување на сопствените чувства. Учениците често се борат да кажат како се чувствуваат без борбен, агресивен или обвинувачки јазик; затоа можностите за вежбање со реални ситуации е клучна компонента за решавање на проблемите. Можете да креирате картички со задачи за сценарио за да ги поддржите учениците во реални апликации за поврзани ситуации или да користите однапред направени картички.

2. Дискусии зајакнати со емпатија

Покрај тоа што може мирно и љубезно да ги изразат своите чувства, емпатијата е клучна компонента за решавање на проблемите. Тинејџерите честопати се мачат да изразат емпатија бидејќи имаат потешкотии да препознаат и толкуваат поради функционирањето на тинејџерскиот мозок.

Тинејџерските мозоци сè уште се развиваат, така што различни области на мозокот контролираат различни функции отколку што гледаме кај мозоците на возрасните;дополнително, бидејќи тинејџерите сè уште откриваат што мислат и чувствуваат за различни работи, може да им биде тешко да ги препознаат и земат предвид чувствата и мислите на другите. Можете да поттикнете дискусии за емпатија преку релативна содржина како ова кратко видео.

3. Модел, модел, модел...а потоа моделирајте уште малку!

Учениците учат повеќе од она што го гледаат како го правите отколку од она што го слушаат како го кажувате! Ова значи дека треба да бидете активен и намерен модел на она што го очекувате. Затоа погрижете се да бидете свесни за вашите постапки и зборови пред вашите ученици!

4. Тргнете се од патот

Треба да им овозможиме на учениците време и простор за решавање на проблемите. Не можеме да интервенираме секогаш кога тие се борат да го најдат одговорот веднаш. Постојаната интервенција ги попречува вештините за критичко размислување и одлучување.

Погрижете се да оставите простор за учениците да најдат решенија. Чувајте си безбедна близина за учениците да имаат удобност да знаат дека сте таму ако не можат да најдат решение, но одолејте се на нагонот да скокнете веднаш штом ги видите како се мачат.

5. Планирајте патно патување

Вклучете ги вештините за решавање проблеми во контекст, истовремено зајакнувајќи ги и математичките, истражувањето, географијата и комуникациските вештини! Учениците можат да планираат патување од почеток до крај во мали групи. Како дополнителен бонус, можете да им дозволите на учениците виртуелно да патуваат до местата за кои планираленивното патување преку Google Earth.

Ако времето дозволува, тие можат дури и да направат слики од екранот и да исценираат селфи за презентација за да го споделат своето патување со класот! Ова е навистина одлична меѓунаставна активност и за дигиталната училница!

6. Избега од собата

Собите за бегство се направени за решавање проблеми, па што подобар начин да се изградат овие вештини за учениците на возбудлив начин! Создадете различни предизвикувачки активности кои опкружуваат различни теми и вештини кои треба да ги зајакнете додека им дозволувате на учениците да го искористат решавањето проблеми наоѓајќи практични решенија за да избегаат од просторијата!

Поделете ги децата во тимови и започнете со оваа ангажирана активност за решавање проблеми!

7. Научете експлицитни стратегии за размислување

Учениците можат да изградат аналитички вештини со размислување за нивниот процес на решавање проблеми. Научете експлицитни вештини за да им помогнете на учениците да препознаат и размислуваат за тоа како ги решаваат проблемите за да ја зајакнат идната употреба и да ги зајакнат севкупните способности за критичко размислување. Проверете како Ели од Когнитивно кардио успеа да функционира дури и во временските ограничувања на распоредот за средно училиште!

8. Дневна пракса

Дајте им на учениците кратки, интересни и предизвикувачки проблеми што треба да ги решат во текот на утринските и попладневните преодни времиња. Секојдневната пракса за решавање на предизвиците е важна за когнитивниот развој и ги зајакнува академските вештини! Можете да најдете тони секојдневни предизвици на интернетили креирајте своја.

9. Изградете нешто

Оставете ги учениците да работат заедно во тимови за да изградат нешто од едноставни градежни материјали. Зголемете го предизвикот со ограничување на ресурсите или барајќи од учениците да изберат свои ресурси за градење блокови од различни случајни ставки. Може да ја проверите активноста за градење кули со чепкалки од бел слез!

Исто така види: 25 Божиќни математички активности за средно училиште

10. Партнери за цртање слепи

Учениците можат да работат во партнерски парови или мали групи за да развијат широк спектар на способности преку оваа активност за решавање проблеми. Активностите за градење тим на слепи се одлични начини со ниска подготовка за вклучување на критичкото размислување и комуникација на учениците!

Исто така види: 21 Запознајте & засилувач; Поздрав Активности за студенти

Постојат различни начини на кои можете да го имплементирате ова, но погледнете го ова видео за пример за една апликација на слепите игра со цртање.

11. Ласерски лавиринт

Создадете ласерски лавиринт за учениците да се активираат во решавањето проблеми. Создадете и имплементирајте различно времетраење за да го зголемите предизвикот. Немате ласери? Нема буџет за ласери? Не грижете се, црвената сликарска лента ќе заврши работа!

12. Загатки за споделени приказни

Создавањето загатки со приказни што ги принудуваат учениците да работат во групи заедно за да состават, додадат и создадат кохезивна приказна што е значајна е уште една предизвикувачка задача за да се вклучат во заеднички проблем -решавање.

13. Yarn Webs

Ова заедничко решавање проблеми за градење социјални вештиниактивноста е забавна за која било возраст. Организирајте ги учениците во тимови, потоа оставете ги да изберат боја на предиво, да изградат тимска мрежа и да видат кој може да се движи. Има толку многу начини на кои оваа активност може да се прилагоди, но можете да погледнете видео на едно толкување овде.

14. Scavenger Hunt

Создадете серија на индиции што учениците мора да ги решат за да напредуваат низ играта. Работата во групи може да помогне во градењето на разрешување конфликти и социјални вештини. Проверете како да создадете лов на чистачи за училницата во ова видео од Learning Life.

15. Бум! Математика!

Одличен начин да се изградат напредни вештини за решавање проблеми, како и математичка анализа, е да се создадат математички Boom картички со зборови како овие од Math in the Middle. Бум-картичките се одлична активност за учениците да вежбаат и изградат вештини!

16. Тркало на решенија

Дајте им на учениците вежбање во вежбање на голем број различни видови на вештини за решавање проблеми со вртење и соопштување на решението користејќи ги вештините на кои тие слетуваат. Можете да направите едно во училницата со постер табла или да креирате дигитално тркало. Таков забавен интерактивен ресурс! Користете ја оваа одлична подготвена дигитална активност од Resource Haven на Boom Learning или креирајте своја!

17. Колаборативна математика

Друга активност за градење тим што поддржува математичко зајакнување на концептот е учениците да работат заеднозаеднички да решаваат математички задачи. Проверете како Runde's Room се погрижи сите да работат на решавање на делови од проблемот преку заедничката математичка активност со леплива белешка.

18. Станете мистериозно

Математичките мистерии се забавна активност која гради невообичаено размислување и создава испитувачка средина. Решавањето проблеми се развива преку процесот на инквизиција! Можете да креирате своја или да ја користите книгата 40 чудесни математички мистерии на Ли и Милер, Детската не може да се спротивстави на школската книга, пронајдена овде.

19. Логички загатки и игри

Покрај игрите за градење логика како што е шахот, можете да обезбедите логички загатки за утрински и попладневни транзиции, за време на застој или за оние кои рано завршуваат. Логичките загатки им помагаат на учениците да размислуваат критички. Можете да направите сами или да добиете некои префабрикувани ресурси како оние што се наоѓаат во оваа книга од Крис Кинг.

20. Разговори за водечки број

Разговорите за број се важни за градење на решавање проблеми. Разговорите со броеви им овозможуваат на учениците да се надоврзат еден на друг на заеднички начин, да дискутираат за тоа како претходно решавале проблеми, да размислат како тие решенија можат да бидат применливи за новите вештини што треба да ги научат и да изградат длабочина во математичките концепти.

Затоа, наместо да молчите, натерајте ги да зборуваат!

Anthony Thompson

Ентони Томпсон е искусен образовен консултант со над 15 години искуство во областа на наставата и учењето. Тој е специјализиран за создавање динамични и иновативни средини за учење кои поддржуваат диференцирана настава и ги ангажираат учениците на значајни начини. Ентони има работено со различен опсег на ученици, од основци до возрасни ученици, и е страстен за еднаквост и вклучување во образованието. Тој има магистерска диплома по образование на Универзитетот во Калифорнија, Беркли, и е сертифициран учител и тренер за настава. Покрај неговата работа како консултант, Ентони е страствен блогер и ги споделува своите сознанија на блогот Teaching Expertise, каде што дискутира за широк спектар на теми поврзани со наставата и образованието.