19 Информативни просветителски активности од основните извори

 19 Информативни просветителски активности од основните извори

Anthony Thompson

Просветителството беше временски период во историјата кога работите се сменија. Луѓето почнаа да се изразуваат и да користат нови начини на размислување за да направат промени во општеството и сегашниот начин на живеење. Она што започна во Франција, се прошири и во Соединетите Држави кога нашите Основачки личности почнаа да прифаќаат и применуваат некои од овие идеи. Природните права, индивидуалната слобода, човековата слобода и идеите за слобода беа високо популаризирани и прифатени во тоа време и клучните фигури во нашата земја ги искористија овие принципи за формирање на САД. Проверете ги овие 19 просветителски активности!

1. Табела на просветителски филозофи

Учењето за филозофите од ова време е одличен начин да дознаете повеќе за овој временски период. Мислечите од оваа ера помогнаа во обликувањето на политичкиот авторитет, законот на природата и европската историја, кои на крајот помогнаа во обликувањето на историјата на САД. Студентите можат да научат за клучните личности и филозофи, како идеите на Џон Лок со оваа активност.

2. Four Corners Enlightenment Edition

Четири агли е одлична активност за секоја тема! Ова може да се направи со раскажување за придонесите на филозофските фигури од ова време. Студентите ќе изберат агол и ќе одат до него за да ја усогласат идејата со филозофот, како Џејмс Стејси Тејлор. Ова може да се направи и со видовите идеи од овој временски период, како што се прашањата за расата, човековата слобода, економската слобода или политичкиот авторитет.

3. Прошетки во галеријата

Прошетките во галериите се многу забава и одличен начин за учење додека се инкорпорира движењето. Групи ученици можат да работат заедно за да читаат одредени теми од ерата на просветителството. Потоа, тие можат да креираат резимеа и цртежи за да ги научат соучениците за нивната тема. Учениците потоа можат да прошетаат и да читаат за секоја тема. Ова е одличен начин за разбивање на широки теми, како политичка моќ или економска слобода.

4. Scavenger Hunt

Учениците уживаат во задачата што ги поттикнува активно да се вклучат и веројатно ќе ги задржат научените информации многу подобро! Со дизајнирање лов на чистачи, онлајн или на хартија, студентите ќе можат да бараат примарни извори за да најдат одговори на потребните информации. Не заборавајте да вклучите вокабулар и клучни фигури како Џејмс Медисон и Џејмс Стејси Тејлор.

Исто така види: 20 идеи за преправање инспирирани од Божиќ

5. Временска рамка за периодот на просветлување

Креирањето временска рамка може да биде забавен начин учењето да се претвори во практична активност. Учениците можат да користат книги или интернет ресурси за да направат временска рамка на настани од оваа ера. Тие можат да изградат дигитална временска линија или да изградат на хартија.

6. Stop and Jots

Додека студентите учат преку видеа, предавања или какво било истражување сами, тие можат да направат „стоп-и-џот“. Правењето брзи белешки за нивното учење е одличен начин студентите да преземат сопственост над нивното учење. Поттикнетеда пишуваат за сите важни придонеси на филозофите, основачите и промените донесени во човечкото општество во овие времиња.

7. Проект за главна идеја

Користењето пасуси е одличен начин да се даде скратена верзија на текст и да се надоврзат прашања за разбирање. Работата на идентификување на главната идеја во нефикционални пасуси како овој е одлична практика. Можете да дадете пасуси за луѓе како Џејмс Стејси Тејлор или дури и само настани.

Исто така види: 20 Голема депресија Средношколски активности

8. Mock Resume Project

Кога ги проучувате политичките авторитети или клучните филозофи од ова време, можете да изберете студентите да ја вршат оваа активност. Тие можат да создадат лажна биографија за поединец. Оваа историска лекција е одличен начин да се овозможи користење на примарните извори за да се дознае повеќе за важните луѓе од ова време.

9. Се совпаѓаат цитати

Играњето на совпаѓање на цитати е одлична активност за сортирање што ќе им овозможи на учениците да научат повеќе за важните мислители, како идеите на Џон Лок. Тие можат да научат за историјата на САД и основачките принципи. Ова може да се направи во групи или сами.

10. Кој сум јас?

Друг одличен начин да дознаете повеќе за важните мислители од ова време е да играте игра Кој сум јас. Оваа лекција по историчар ќе им помогне на студентите да научат повеќе за конкретни мислители и конкретни теми од европската историја и историјата на САД.

11.Есеј

Пишувањето есеј е начин да ги видите учениците како ги изразуваат своите мисли и да го покажат учењето на многу конкретен начин. Учениците би можеле да изберат одредена тема од времето на просветителството и да пишуваат за неа. Темите може да вклучуваат; човечка слобода, идеи за слобода, политички авторитет или човечко општество.

12. Интерактивна тетратка

Интерактивните тетратки им помагаат на учениците да ги изразат мислите и да го покажат учењето на нетрадиционален начин. Можете да бидете креативни со употребените шаблони или контури, но на учениците треба да им се дозволи да бидат експресивни. Има многу интернет ресурси и за претходно направени шаблони.

13. Пишување засновано на сценарија

Користејќи основно прашање како почеток, можете да дизајнирате пишување засновано на сценарија. Ова може да се направи на крајот од часот и може да се претстави во форма на дневник. Ова е исто така одличен начин за завршување на мини лекции.

14. Дигитална презентација

Кога ја завршувате вашата единица за периодот на просветлување, можете да изберете да направите проект на крајот на единицата. Студентите можат да создадат дигитална презентација за да го покажат своето учење за ова важно време во историјата на САД.

15. One-Liners

One-Liners се моќни алатки кога се сумира и се заокружува единица или мини лекција. Учениците нека изработат еднократни линии, кратки реченици или изјави за да имаат моќно разбирање. Тие мора да избираат зборовивнимателно да ги пренесе идеите за слобода и други теми за разбирање.

16. Мини книги

Друг одличен начин за завршување на единицата е учениците да создадат мини-книга. Нека го дизајнираат распоредот со подредување различни теми, како што се индивидуалната слобода и законот на природата и политичката филозофија. Учениците можат да користат зборови и цртежи за да покажат ново учење.

17. Видео

Во оваа дигитална ера, создавањето филм е едноставна задача. Учениците можат да креираат свои видеа за да покажат учење од единица или мини-лекција. Учениците можат да додадат гласовни пораки, фотографии и дијаграми за да го покажат своето учење.

18. Загатки

Без разлика дали сакате да ја креирате сложувалката или да им дозволите на учениците да создадат свои загатки за да ги заменат со своите соученици, создавањето загатки базирани на содржина е одлична идеја! Оваа веб-локација има направено нешто за вас, но можете да креирате свои загатки и за студенти. Одлична идеја за преглед на вокабулар!

19. Играње со улоги

Да се ​​погрижат учениците да играат улоги за сценарија е одличен начин навистина да се вклучат во оживување на историјата. Направете ги работите чекор понапред и нека студентите пишуваат свои скрипти! Можете да го намалите ова со едноставен читателски театар.

Anthony Thompson

Ентони Томпсон е искусен образовен консултант со над 15 години искуство во областа на наставата и учењето. Тој е специјализиран за создавање динамични и иновативни средини за учење кои поддржуваат диференцирана настава и ги ангажираат учениците на значајни начини. Ентони има работено со различен опсег на ученици, од основци до возрасни ученици, и е страстен за еднаквост и вклучување во образованието. Тој има магистерска диплома по образование на Универзитетот во Калифорнија, Беркли, и е сертифициран учител и тренер за настава. Покрај неговата работа како консултант, Ентони е страствен блогер и ги споделува своите сознанија на блогот Teaching Expertise, каде што дискутира за широк спектар на теми поврзани со наставата и образованието.