Кои се зборовите за вид?

 Кои се зборовите за вид?

Anthony Thompson

Зборовите за вид се суштински дел од процесот на читање. Тие се тешки зборови за студентите да ги „скршат“ или „звучат“. Видните зборови не ги следат стандардните правила за правопис на англискиот јазик или шесте типови слогови. Зборовите за вид обично имаат неправилен правопис или сложени правопис што децата тешко ги звучат. Декодирањето на зборовите од видот е тешко или понекогаш невозможно, така што подучувањето на меморирање е подобро.

Препознавањето на зборовите од видот е суштинска вештина што учениците ќе ја научат додека се во основно училиште. Тие се градежни блокови за создавање течни читатели и силна основа на вештините за читање.

Зборовите за вид се зборови кои се наоѓаат во типична книга на основно ниво. Течно читателите ќе можат да читаат комплетна листа на зборови за видот за нивната оценка, а флуентноста на зборовите со видот создава силни читатели.

Кои се разликите помеѓу фониката и зборовите за вид?

Разликата помеѓу зборовите за вид и фонијата е едноставна. Фоника е звукот на секоја буква или слог што може да се разложи на еден звук, а зборовите за вид се зборови кои се дел од градежните блокови на читањето, но учениците нема секогаш да можат да ги звучат зборовите поради зборовите од видот. непочитување на стандардните правописни правила или шесте типови слогови.

Наставата по фоника им дава на учениците основно разбирање за тоа како се создаваат гласовите на буквите и како звучат нов збор. Направилата на фониката се јасни кога учениците учат, но не секогаш важат за зборовите за вид, поради што учениците ги запомнуваат. Потребно е разбирање на звучниците за да има цврста основа и да напредува во способностите за читање на учениците.

Познавањето и на вештините за звучност и на зборовите за вид ќе им помогне на учениците да напредуваат во читањето и ќе им помогнат да создадат доживотно читање.

Зборовите за вид исто така се разликуваат од зборовите со висока фреквенција. Зборовите со висока фреквенција се најчестите зборови што се користат во текстови или типична книга, но се мешаат зборови што може да се декодираат (зборови што може да се изговараат) и незгодни зборови (зборови што не ги следат стандардните правила на англискиот јазик).

Секое ниво на одделение ќе има стандардна листа на зборови за вид и фонични правила што учениците ќе ги научат во текот на учебната година.

Кои се видовите зборови за вид?

Постојат многу видови на зборови за вид. Зборовите за вид се најчестите зборови што се наоѓаат во книгата за основно ниво кои не ги следат правилата за правопис или шест типа слогови.

Два вообичаени списоци со зборови за вид се списоците со зборови на Фрај, создадени од Едвард Фрај, и списоците со зборови од видот Долч, создадени од Едвард Вилијам Долч.

Постои основа на зборови за вид за секое ниво на одделение во основното училиште, а повеќето од нив се изградени користејќи ги списоците со зборови со вид на Фрај или Долч. Секоја листа содржи уникатен сет на примери на зборови за вид и е создаден за секое ниво наученик.

Исто така види: 11 Препораки за активности за вредни потреби и желби

Подолу се напишани списоци на зборови за вид што се вообичаени за предавање во основно училиште.

Едвард Фрај Список со зборови Ниво 1

на на и вие тоа
за со неговите тие имаат
од имале зборови но што
сите беа ваши може рече
да ги искористи секоја своите нив овие

Едвард Долч Список на зборови Градинка

сите црни јадете во нашето
ам кафеаво четири мора ве молиме
се но добијте ми се допаѓа убаво
јаде дојде добро ново видов
бе не имав сега кажи

Како да ги научите зборовите за вид

Многу наставни стратегии може да им помогнат на учениците брзо и лесно да ги научат зборовите за вид. Целта да се научат зборовите за вид е да им се помогне на учениците да го запаметат секој збор.

Овде е суштински водич за техниките за предавање зборови со вид. Подолу се наведени најлесните начини да ги запознаете учениците со зборовите за вид и да им помогнете да станат ефикасни читатели.

Поучувањето на зборовите за вид е голем дел од методот на предавање читање што им помага на учениците да станат ефикасни читатели.

1. Зборови за видсписоци

Наставниците можат да доделат список со зборови за видливи на учениците како алатка за носење дома и учење. Лесно е да се испечати израмнет список за да се испрати дома со учениците да вежбаат дома.

Во зависност од нивото на студенти (на пр. напредни студенти), можете да им доделите на студентите нови списоци и нивоа ако веќе ги совладале списокот со зборови за вид за нивното одделение или ниво.

2. Игри со зборови со видување

Сите ученици сакаат да играат игри. Тоа вклучува игри со зборови со вид и активности со зборови со вид. Учениците можат да вежбаат зборови со видување на забавен, интерактивен начин. Има толку многу игри што можете да ги играте со вашите ученици, изберете игра што работи добро за вашата конкретна класа.

Игрите се совршени и за нечитатели или за неволни читатели! Тие се ефикасна стратегија за изложување на учениците на зборови од вид додека се забавуваат.

Многу игри со зборови со вид може да бидат интерактивни, како што се сензорни вреќи за спелување зборови, наоѓање зборови во утринската порака или најава и градење зборови со тули и лего. Ова се примери на практични интерактивни игри кои се забавни и за ученикот и за наставникот.

3. Игри со зборови преку Интернет

Постојат многу едукативни онлајн игри кои им помагаат на учениците да ги научат своите списоци со зборови за видот. Најдобрите онлајн игри обично се бесплатни за едукаторите и студентите. Учениците сакаат да играат игри на интернет, можеби дури и ќе бидат охрабрени да ги играатдома.

Roomrecess.com има одлична игра наречена „Sight Word Smash“ каде што учениците го „скршуваат“ зборот што го бараат со кликнување на него. Тие ја добиваат играта покажувајќи дека знаат и дека можат да ги најдат сите нивни зборови за видот.

Лесно е да се најдат други онлајн игри, како што се бинго со зборови, меморија со зборови и многу други забавни игри.

4. Картички за видливи зборови

Учениците можат да направат флеш картички или можете да ги испечатите за целото одделение. Тоа е лесен начин да вежбате меморирање. Само прелистувајте ги картичките за да ги тестирате учениците за нивните вештини за зборови со вид.

Не заборавајте да ги исправите грешките додека учениците играат игри, прават активности или прегледуваат картички. Давањето можности за повторување на учениците ќе им овозможи полесно да ги запаметат зборовите за вид.

Погледни зборови

Меморирањето е главниот клуч за зголемување на флуентноста на читањето и помагање на учениците да запомнат списоци со зборови за видување.

Помагањето на учениците да ги запаметат своите зборови ќе им помогне на учениците во нивните долгорочни цели за читање. Ќе видите зголемување на флуентноста на учениците во читањето ако учениците можат да ги запаметат своите зборови за видот.

Исто така види: 32 Примери за класична литература за средно училиште

Anthony Thompson

Ентони Томпсон е искусен образовен консултант со над 15 години искуство во областа на наставата и учењето. Тој е специјализиран за создавање динамични и иновативни средини за учење кои поддржуваат диференцирана настава и ги ангажираат учениците на значајни начини. Ентони има работено со различен опсег на ученици, од основци до возрасни ученици, и е страстен за еднаквост и вклучување во образованието. Тој има магистерска диплома по образование на Универзитетот во Калифорнија, Беркли, и е сертифициран учител и тренер за настава. Покрај неговата работа како консултант, Ентони е страствен блогер и ги споделува своите сознанија на блогот Teaching Expertise, каде што дискутира за широк спектар на теми поврзани со наставата и образованието.