15 Прекрасни совети и идеи за управување со училницата од 6-то одделение

 15 Прекрасни совети и идеи за управување со училницата од 6-то одделение

Anthony Thompson

За многу ученици, шестото одделение го означува почетокот на средното училиште. Средношколците напредуваат со независност и одговорност. Ефективните наставници го препознаваат ова и создаваат училници за да ги задоволат овие потреби на учениците. Затоа, развивме извонредна листа од 15 омилени стратегии за управување со училницата што треба да ги имплементирате во вашите училници.

1. Jolly Rancher Wars

Промовирајте позитивно однесување со Jolly Rancher Wars! Користете го ова како неделен предизвик за часовите да се натпреваруваат еден против друг. Учениците заработуваат поени за време на часовите за исполнување на очекувањата во училницата. Тие исто така губат поени поради тоа што не ги исполнуваат. Кој клас има најмногу поени на крајот на неделата се класифицира како победник, а секој ученик добива Jolly Rancher во понеделник.

2. Работа за шминкање

Обезбедувањето простор за отсутен ученик да ја лоцира пропуштената работа по враќањето на училиште го олеснува одземањето на времето на настава од другите за да го фати претходно отсутниот ученик на пропуштените задачи. Учениците знаат дека мора да ја проверат оваа област веднаш по нивното враќање на училиште.

Исто така види: 41 уникатни идеи за огласни табли на тема океанот

3. Рачни сигнали

Рачните сигнали функционираат одлично со шестоодделенците! Оваа успешна алатка за управување со училницата заштедува многу време и го задржува вниманието на минимум бидејќи учениците повеќе нема да мора да го користат својот глас за да поставуваат вообичаени прашања во училницата. Наставниците можат дуриодобри или одбие барање со едноставен гест на палецот.

4. Работа во училница

Учениците од шесто одделение можат да имаат корист од работните места во училницата. Тие ќе развијат чувство на сопственост, ќе преземат одговорност за училницата и ќе имаат чувство на припадност. Студентите го започнуваат процесот со апликација за работа. Работните места ги пополнува наставникот на месечно ниво. За оваа процедура во училницата може да се користат листови за отчетност и други документи.

5. Дополнителни материјали за студенти

Една од најбрилијантните идеи за управување со училницата е да се осигурате дека сите ваши студенти имаат пристап до материјалите и материјалите што им се потребни за процесот на учење. Треба да создадете лесно достапен простор во вашата училница за учениците да ги добијат потребните материјали за да ги завршат нивните задачи во училницата. Дополнете ги материјалите по потреба.

6. Систем за одјавување на библиотеката

Управувањето со библиотеката во училницата може да биде тешка задача, но оваа одлична стратегија за управување со училницата го прави многу полесно. Сè што треба да направите е да пополните формулар на Google и да го споделите со сите ваши студенти. Секојпат кога ќе проверат книга од библиотеката во училницата, сè што треба да направат е да ја снимаат на Google Form.

7. Слајд за дневен дневен ред

Учењето нема да се одвива во хаотична училница. Учениците од 6-то одделение напредуваат на рутината. Затоа, оваа прекрасна идеја за училницаменаџментот ќе одврати голем дел од нарушувачкото однесување со кое може да се соочат наставниците од средните училишта наутро. Едноставно, креирајте слајд и проектирајте го каде што целото одделение ќе може да го види откако ќе влезат во училницата.

8. Отфрлете ги вашите проблеми

Зајакнете ја комуникацијата и поддршката со оваа прекрасна алатка за управување со училницата. Корпата за отпадоци создава безбедна средина за поединечни студенти кои можеби се борат со нешто. Тие можат да го запишат, да го стуткаат и да го фрлат во корпата за отпадоци. Учениците можат да ги напишат своите имиња на ливчињата доколку треба да разговараат со наставникот или училишниот советник.

9. Нивоа на глас

6-то одделение сакаат да зборуваат, а зборувањето ја нарушува средината за учење. Еден суштински клуч за управување со училницата е контролирање на разговорливите ученици. Оваа идеја води до подобро управувана училница и ви помага да ги научите вашите ученици кога е соодветно да се зборува и кога не е соодветно. Како наставник, мора да ги моделирате вашите очекувања за секое ниво на глас.

10. Blurt Beans

Друг начин да се запре непотребното зборување во училницата од VI одделение е да се спроведе активноста Blurt Beans. Направете тегла со грав и дајте му на секој ученик 3-5 грав дневно или по еден грав на час. Ако не го нарушат часот со непотребно зборување, може да ги стават своите гравчиња во теглата за да добијат награда за час.

Исто така види: 30 големи детски книги од црни автори

11. Студенти vs.Наставник

Оваа игра е забавна алатка за управување со училницата која може да се користи со сите нивоа на одделенија. Тоа му помага на наставникот да го следи однесувањето на часот. На учениците ќе им се доделува поен кога ќе ги исполнат очекувањата за однесување, а кога не го прават тоа, наставникот добива бод. Погрижете се да ги задржите бодовите блиску и конкурентни, за учениците да останат мотивирани.

12. Паузи за мозокот

Паузите за мозокот се важни за сите возрасни нивоа, но особено за шестоодделенците. Тие обезбедуваат брз одмор за време на долги периоди на наставно време за да се намали фрустрацијата и да се подобри вниманието и фокусот. Паузите за мозокот обично се состојат од забавни активности кои можат да траат 1-3 минути. На дадениот линк ќе најдете 9 забавни идеи за мозочни пробиви.

13. Мобилни телефони

Мобилните телефони можат да бидат одлична технолошка алатка која може да доведе до интересни лекции; сепак, многу пати тие се огромно одвлекување на времето за настава. Една одлична идеја за ефективно управување со мобилните телефони во училницата е да им се обезбеди на учениците торбички за моливи кои се прикачени на нивните клупи. Тие можат безбедно да го складираат својот телефон овде и да бидат одговорни за своите.

14. Пропусници за сала

Правилата на училиштето и училницата обично наложуваат учениците да земаат карти за салата со себе кога ќе ја напуштат училницата. Ова е прекрасна идеја за управување со училницата што може да се користи со ситестаросни нивоа. Кога на учениците им треба пропусница за сала, тие можат да земат еден од лентите што ја претставуваат нивната дестинација и едноставно да го стават околу вратот.

15. Заменик врзивно средство

Ќе има денови кога наставникот нема да присуствува на училиште; сепак, учењето мора да се одвива. Замената врзива е неверојатна алатка за управување со училницата која ќе овозможи тоа да се случи. Сè што ви треба е врзивно средство, креативност и организациски вештини. Наставникот треба да го пополни врзивото со најразлични информации и лекции кои лесно можат да ги завршат учениците.

Anthony Thompson

Ентони Томпсон е искусен образовен консултант со над 15 години искуство во областа на наставата и учењето. Тој е специјализиран за создавање динамични и иновативни средини за учење кои поддржуваат диференцирана настава и ги ангажираат учениците на значајни начини. Ентони има работено со различен опсег на ученици, од основци до возрасни ученици, и е страстен за еднаквост и вклучување во образованието. Тој има магистерска диплома по образование на Универзитетот во Калифорнија, Беркли, и е сертифициран учител и тренер за настава. Покрај неговата работа како консултант, Ентони е страствен блогер и ги споделува своите сознанија на блогот Teaching Expertise, каде што дискутира за широк спектар на теми поврзани со наставата и образованието.