20 Активности за поставување цели за средношколци

 20 Активности за поставување цели за средношколци

Anthony Thompson

Важно е средношколците да си постават реални цели. Ефективното поставување цели може да им помогне на учениците да ги водат по патот што сакаат да го следат во нивната иднина. Тие не само што мора да гледаат на краткорочните цели, туку и на поголемите цели поврзани со високото образование и/или кариерата.

Постојат бројни придобивки од поставувањето цели, како што се зголемена мотивација, активно вклучување во сопственото школување, и управување со времето. Погледнете подолу за да најдете различни наши омилени ресурси за активности за поставување цели кои се соодветни за средношколците.

1. Одбор за дигитална визија

Ефикасна табла за визија може да биде одличен почеток да ги натера студентите да размислуваат за нивните идни патеки. Кои се нивните соништа на краток и долг рок? Тоа е одлична почетна точка и забавна активност да ги натерате да размислуваат!

2. Цели на списоци со кофа

Сокуларна активност за постарата година која е едноставна, но помага да се промовираат учениците да постигнат различни цели и да бидат вклучени во воннаставни активности е листа на кофа. Учениците можат да ја менуваат листата на активности за да создадат совршена листа што одговара на нивното лично задоволство. Можеби некои студенти сакаат да бидат повеќе вклучени во социјални активности или други во клубови - како и да е, списокот со кофа ги натера студентите да ги постигнат краткорочните цели!

3. Поставување цели за колеџ недела

Оваа активност на колеџ недела е нешто како недела на духови заПодгответе ги студентите за аплицирање на колеџ. Секој ден тие работат кон различна цел - пополнување апликации, пишување есеи, подготовка за интервју, итн. Неделата навистина може да биде каква и да им треба на вашите студенти. Исто така, одлична идеја е да се направи ако имате голема популација на студенти кои прв патуваат на колеџ на кои им е потребна дополнителна поддршка.

4. Поставување ПАМЕТНИ цели

Овој лист за лавра е одлична алатка за создавање мини-цел за вашиот клас. Учениците ќе напишат остварливи цели користејќи ги правилата за SMART (Специфични, мерливи, остварливи, реални и навремени) цели при нивното пишување. Целите се индивидуализирани академски цели, така што работата на секој ученик ќе биде единствена.

5. Работен лист за краткорочни цели

За средношколците кои влегуваат во средно училиште, одлична активност е овој работен лист за краткорочни цели. Студентите ќе ги разгледаат специфичните цели и ќе одредат на кои лични цели поврзани со тоа треба да работат, како и кој ќе ги поддржи и акционите чекори што треба да се преземат за да се постигне секоја од нив.

6. Активност за пишување биографија

Една од целите на многу средношколци е да се вработат. Ова може да се искористи како момент за учење за тоа како да се добие работа што ја сакате со добра биографија. Дајте им на студентите неколку примери на добри и лоши резимеа. Дозволете им да прегледаат за да видат што ја прави добрата биографија. Потоа можете да им помогнете на учениците да ги применат своитепошироки вештини за пишување резимеа за работата што ја сакаат!

7. Лична временска рамка

Важно е учениците да имаат идеја за идните цели. Начин да се визуелизира и организира ова е преку временска линија. Учениците честопати не можат да сфатат дека времето брзо минува. Оваа временска рамка им помага да видат кои се реални цели да постават. Ако направат дигитален, тие исто така можат лесно да додаваат ажурирања на целите додека се менуваат и растат.

8. Мапирање цели

Умисленото мапирање се однесува на иднината и вклучува повеќе од само академски цели. Овој тип на активност е одличен за помладите или постарите да почнат да размислуваат за зрелоста. Видеото ви прикажува модел како да креирате планирање на цели користејќи мапирање на мислите. Генерално вклучува категории како што се финансии, цели за здравје, врски и повеќе.

9. Конференции предводени од студенти

Да се ​​одржуваат конференции со студенти е одлична активност за нивна проверка. Овие разговори водени од студенти за целите се одлични бидејќи им овозможуваат на постарите ученици да преземат одговорност за нивното учење. Конференциите може да вклучуваат многу работи како што се цели на однесување, академски цели и акциони ставки кои треба да се следат.

10. Приказ на цели во училницата

Учениците ќе пишуваат изјави за цели за нивната конкретна класа или тоа може да го користат наставниците советници. Активните цели ќе бидат прикажани со лепливи белешки на билтентаблата да биде потсетник на што работи секој ученик. Кога ученикот ќе постигне цел, може да се напишат последователни цели или нови цели.

11. Следење на оценки

Овој следеч им овозможува на учениците да преземат сопственост над напредокот на нивните цели за оценките. Тие поставуваат целна оценка за секое одделение и го следат сопствениот напредок. На крајот од периодот на оценување, тие гледаат дали ја постигнале целта. Има и дел за коментари каде што можат да си дадат повратни информации за да помогнат во постигнувањето на нивната следна цел.

12. Израмнување на цели

Вежбите за поставување цели се одличен начин да ги научите учениците како да пишуваат експлицитни цели. Нејасните цели нема да ве однесат далеку, па затоа практикувањето на цели за израмнување или чекори по цел ќе им помогне на учениците да напишат успешна цел што веројатно ќе ја постигнат.

13. Долгорочни цели против. Краткорочни цели

Во оваа активност учениците учат за разликата помеѓу долгорочните и краткорочните цели. Ова е важно учениците да го разберат за да можат правилно да постават акциони чекори кон постигнување на целите; особено ако се работи за поголема цел.

Исто така види: 10 од најдобрите идеи за училница за 6-то одделение

14. Дневни цели

Користете го ова за да поставувате цели со учениците секое утро. Одлично е за вежбање за поставување цели користејќи едноставни дневни цели. Активноста ги поттикнува учениците да напишат мала цел секој ден.

15. Градител на цели

Оваа активност вклучува план за час за пишувањекомпонента на поставување цели. Го користи зборот цел како акроним што треба да го следи за пишување - храброст, пречки, изјави за акција и гледање напред. Тоа, исто така, создава одличен комплет за огласна табла за поставување цели или можете да направите 3Д верзија за учениците да ја чуваат на нивните клупи.

16. Следење на здравствени навики

Градењето здрави навики е дел од постигнувањето на целите! Учениците нека ја користат оваа активност за да ги следат нивните навики. Студентите можат да изберат од неколку различни опции за следење и да изберат што им одговара - тракер за мандала, тракер за точки и друго.

17. Нови цели (училишна година)

Пишувањето на цели може да биде тешко за некои ученици. Помогнете им да создадат значајни цели и подобро да ја разберат ефективноста на поставувањето цели со давање конкретни примери и не-примери за добро пишување цели. Развој на вештини за пишување цели на учениците треба да бидат успешни и оваа едноставна игра сигурно ќе помогне!

Исто така види: Совладување прилози: 20 ангажирани активности за зајакнување на јазичните вештини на вашите студенти

18. Карактерите се брои

Научете цели засновани на карактери така што учениците ќе го гледаат овој видео клип од филмот „Тренерот Картер“. Одлична активност е да се започне дискусија околу целите на карактерот. Потоа нека учениците напишат цели околу различни карактерни црти на кои сакаат да работат.

19. Читање за активноста за извонредност

Ова читање се фокусира на целите за постигнување...и понекогаш е навистина тешко да се постигнат тие цели. Го користи Мајкл Џексон какопример дека постигнувате цел преку упорност. Спарете го ова со Венов дијаграм за учениците да го споредат и да го споредат совршенството со извонредноста.

20. Цели пријатели

Понекогаш е тешко да се вложат напори за учениците. Лесно е кога сте зафатени да не се сметате за одговорни за постигнување на целите. Учениците нека ја прочитаат оваа статија со стратегии за добивање другар со одговорност. Потоа нека создадат план заедно!

Anthony Thompson

Ентони Томпсон е искусен образовен консултант со над 15 години искуство во областа на наставата и учењето. Тој е специјализиран за создавање динамични и иновативни средини за учење кои поддржуваат диференцирана настава и ги ангажираат учениците на значајни начини. Ентони има работено со различен опсег на ученици, од основци до возрасни ученици, и е страстен за еднаквост и вклучување во образованието. Тој има магистерска диплома по образование на Универзитетот во Калифорнија, Беркли, и е сертифициран учител и тренер за настава. Покрај неговата работа како консултант, Ентони е страствен блогер и ги споделува своите сознанија на блогот Teaching Expertise, каде што дискутира за широк спектар на теми поврзани со наставата и образованието.