25 Активности за вклучување родители за основните училишта

 25 Активности за вклучување родители за основните училишта

Anthony Thompson

Вклученоста на родителите има директна корелација со тоа колку е успешно и пријатно искуството на детето со училиштето. Понекогаш децата може да се вратат дома со прашања, грижи или ентузијазам од класот и за тоа да се признае и да се работи, е неверојатно важно! Без притисок од училиштето да ги вклучи родителите, лесно им е да се врзат со сопствената работа. Создавањето привлечна содржина за нив е исто толку важно за училиштето да развие влијателни односи. Проверете ги овие 25 активности за вклучување на родителите.

1. Добредојдовте на различни јазици

Прв пат кога родителите ќе влезат во училницата треба да се чувствуваат добредојдени. Изразувањето добредојде на различни јазици врз основа на потеклото на семејствата е одличен начин да го направите ова. Можете да го направите тоа конкретно да одговараат на потеклото на вашите деца или други заеднички јазици ширум светот.

2. Турнеја со отворен дом

Отворените куќи се најпопуларните настани во годината за наставниците. Тоа е одлична шанса за родителите да влезат во училиштето и да се сретнат со личноста која ги воспитува нивните деца. Тие исто така добиваат шанса да ја видат околината во која ќе биде нивното дете.

3. Родителска програма

Исто како што детето ќе ја има својата наставна програма за годината, наставниците треба да поделат родителска верзија. Ова треба да се усогласи со она што го прават децата за да се вклучениобразованието на нивните деца.

4. Теренски патувања со родители

На почетокот на годината поставете го календарот за екскурзии со отворени слотови до секој. Родителите нека се пријават за екскурзијата за која сакаат да волонтираат. Ова е одлична активност за поврзување на децата и нивните родители, а ротирачките возрасни исто така им помагаат на децата да градат односи со другите родители.

5. Фер ноќ

Покрај отворената куќа, организирајте и добротворна саемска вечер за децата и нивните родители да присуствуваат. Треба да има игри и различни станици каде што ќе можат да прават активности заедно. Ова може да има едукативна компонента или може да биде строго добра забава и игри.

6. Задачи за работа заедно

Понекогаш е одлична идеја испраќањето домашни задачи кои се и за децата и за родителите. Родителите можат да бидат вклучени во знаењето што децата учат додека им помагаат да учат. Ова нуди поинаква перспектива од наставникот и е важно за децата.

7. Извештаи за напредокот на родителите

Поставете цели за децата и родителите на почетокот на годината. Наставниците можат да испраќаат домашни извештаи за напредокот што им овозможуваат на родителите да поставуваат прашања и да читаат коментари за тоа како можат да продолжат да се вклучуваат повеќе. Ова ги одржува работите организирани и не ги зачувува сите дискусии за состаноците на наставниците.

8. Моето семејно стебло

Аодлична активност за децата и родителите да прават заедно е да направат семејно стебло. Ова му помага на наставникот да разбере малку повеќе за потеклото на детето. Исто така, му помага на детето да го разбере своето потекло. Ова е одлично образовно искуство за родителите и децата да се поврзат.

9. Воннаставни волонтери

Спортот и уметноста имаат потреба од помош кога наставниците не можат да ги пополнат овие позиции. Ова е одличен начин родителите да се вклучат и да помогнат во тренерот или насочувањето на одредени музички и уметнички програми. Секогаш има многу простор и можност родителите да се вклучат надвор од академиците!

Исто така види: 20 забавни и ангажирани активности во библиотеката во основното училиште

10. Прашања на месецот

Родителите може да имаат прашања, но понекогаш забораваат да им испратат е-пошта или да контактираат со наставниците. Испраќањето е-пошта за потсетување да ги поднесуваат своите прашања месечно е одличен начин да останете во контакт во текот на годината и да се осигурате дека сите се на иста страница.

11. Родителски шоу и кажи

Покажи и кажи отсекогаш била омилена активност меѓу најмалите, но секогаш е интересно да влезат родители и да прават своја презентација. Претворете го ова во активност за поврзување така што и родителот и детето ќе презентираат нешто заедно.

12. Што е твојата работа?

Не мора секој родител да се пријави за оваа, но доброволно е родителите да дојдат и да разговараат за она што го прават. Прашањето „Што сакашда бидеш кога ќе пораснеш?“ секогаш е голем!

13. Студиски групи

Родителите кои имаат малку повеќе време можат да бидат задолжени за хостирање на студиски групи. Некои деца може да сметаат дека одредена тема е малку попредизвиклива. Наставниците може да им дадат на родителите ресурси и материјали за да бидат домаќини на студиска група каде што децата можат да се пријават и да добијат дополнителни часови.

14. Следете картички за извештаи

Оставете дел за коментари за родителите да се одјават и да поставуваат прашања за елаборатите на нивното дете. Не е важно дали е фантастично или има потреба од подобрување. Родителите треба да реагираат на ова и да продолжат со состанок.

15. Родителска веб-страница

Тартиите и папките испратени дома може да се изгубат. Веб-страницата на родителите е најлесниот начин за нив да останат на врвот на распоредот и задачите на нивното дете. Тоа е исто така одлично место за ресурси. Оставете дел со информации за контакт на наставникот.

16. Референтна листа за родители

Кога родителите ќе добијат наставна програма на почетокот на годината, треба да добијат и референтна листа. Тоа може да бидат работи што им се потребни на децата за секоја активност, екскурзија или настан во текот на годината. Тоа им помага на родителите да останат на вистинскиот пат цела година и да ги организираат своите деца.

Исто така види: 30 Креативни идеи за прикажување и раскажување

17. Билтен за ученици за родители

Читањето и пишувањето се основни вештини научени во основно. Нека вашите деца да создадат студентски билтен за да ги задржат своитеродителите се во тек со новостите и содржините што се покриваат на часовите.

18. Приклучи се на училишниот одбор

Родителите секогаш треба да имаат свое мислење за тоа како нивните деца се учат и да бидат вклучени во нивната околина. Затоа училиштата имаат PTA или PTO во кои треба да се вклучат родителите.

19. Состаноци на одборот

Ако не можете да се обврзете да бидете на PTA/PTO, тоа е во ред. Нивна работа е да бидат домаќини на отворени состаноци на одборот на кои родителите можат да ги кажат своите идеи и грижи. Затоа одборот потоа станува претставник на колективната група.

20. Проверки на налепници за домашна работа

Родителите треба да бидат испратени дома со родителски налепници за да можат кога ќе ги проверат домашните задачи, да им дадат на своите деца налепница. Ова не мора да биде за секоја задача, но му дава до знаење на наставникот дека се пријавува од време на време.

21. Ресурси за самохран родител

Не секој родител има кој да му помогне. Наставниците можат да обезбедат дека заедницата сè уште го поддржува детето со обезбедување јасни ресурси за самохраните родители. Самохраните родители може да имаат потешко време да волонтираат и затоа е важно да се зборува за ова рано.

22. И родителите се дружат

Системот на пријатели е одлична идеја која постои одсекогаш. Да ги натерате родителите да најдат другар е одличен начин да ги повикате на одговорност. Животот станува луд и посегнува по другродителот на детето е лесен начин за брзо одговарање на прашањата.

23. Адресар за отворена куќа

На отворената куќа на почетокот на годината треба да има адреса или контакт книга. Родителите нека ги пополнат своите е-пошта, телефонски броеви и адреси по пристигнувањето за наставникот да може лесно да контактира доколку е потребно. Дури и ако училиштето веќе го прави ова, одлично е да се потврди.

24. Родителски ручек

Не секој ден можете да ручате со вашите деца. Изберете датум за родителите да поминат низ линиите за ручек со своите деца. Нека донесат ручек или да јадат на училиште. Ова им дава одблиску приказ на секојдневието на вашето дете.

25. Децата одат на работа

Наместо родителот да дојде и да зборува за својата работа, оставете ги децата да изберат еден ден од годината кога ќе одат на работа со родител и се врати со извештај за она што го научиле.

Anthony Thompson

Ентони Томпсон е искусен образовен консултант со над 15 години искуство во областа на наставата и учењето. Тој е специјализиран за создавање динамични и иновативни средини за учење кои поддржуваат диференцирана настава и ги ангажираат учениците на значајни начини. Ентони има работено со различен опсег на ученици, од основци до возрасни ученици, и е страстен за еднаквост и вклучување во образованието. Тој има магистерска диплома по образование на Универзитетот во Калифорнија, Беркли, и е сертифициран учител и тренер за настава. Покрај неговата работа како консултант, Ентони е страствен блогер и ги споделува своите сознанија на блогот Teaching Expertise, каде што дискутира за широк спектар на теми поврзани со наставата и образованието.