20 Едукативни личен простор активности

 20 Едукативни личен простор активности

Anthony Thompson

Учењето на децата за важноста на личниот простор го воведува концептот на приватност и како треба да имаме контрола над нашите тела. Зборувањето за ова на рана возраст им учи на децата важни лекции за согласноста и како делови од нашето тело не треба да ги допираат другите луѓе. За среќа, постојат многу забавни начини да се работи преку активностите во личен простор на забавен и привлечен начин!

1. Кажете „Не“

Побарајте половина од вашите ученици да застанат во хулахоп. Мелницата на другите студенти за просторијата барајќи прегратка, петка или да им ја допре косата, итн. Охрабрете ги вашите студенти со хула-хоп да кажат „не“ барем половина од времето и бидете сигурни дека секој имал ред да каже „ не“. Оваа активност е важна лекција за согласност.

2. Круг на личен простор

За оваа активност, на вашите ученици ќе им треба голем лист хартија и неколку моливи за боење. Ставете го името на вашето дете во центарот, а потоа нацртајте друг круг околу него; етикетирање со кого живеат. Додајте баби и дедовци, пријатели и наставници. Завршете ја активноста со дискусија за тоа како треба да се однесуваме со различни групи луѓе.

3. Постер за личен вселенски напаѓач

Ова е одличен потсетник за прикажување во вашиот простор за учење. Овој сладок постер за вонземјани ги учи децата да препознаваат различни говори на телото и социјалните знаци од нивните врсници. Како класа, прашајте ги сите дали би сакаледодадете нешто друго на постерот.

4. Социјална приказна за личниот простор

Социјалните приказни за личниот простор се одлични за да им помогнат на децата да разберат колку постојат граници за да нè заштитат и може да се променат во зависност од односот што го имаме со некого.

5. Сподели приказна

Книгата ги учи децата на римата на вселенскиот окупатор „рацете напред, а рацете широко, сега спуштете ги рацете покрај себе“. Совршено е за учење на физичките граници.

6. Правила за личен простор

Учениците можат да изберат од неколку активности; сето тоа го објаснува личниот простор на едноставен начин. Учениците можат да работат преку работниот лист „мојот личен простор“ и да нацртаат како им изгледа добра ознака за играње личен простор.

7. Добри и лоши избори

Оваа едноставна табела ги разложува добрите и лошите избори и може да се разработи во група. Учениците нека размислуваат за различни сценарија кои вклучуваат личен простор како што се: грабање, лижење и прашување пред да се прегрнат. Тие потоа можат да ги подредат овие сценарија во овие во правилната колона.

Исто така види: 11 бесплатни активности за читање со разбирање за студенти

8. Позитивен личен простор

Разговаравме многу за тоа како да не се напаѓа личниот простор на другите, но кога е во ред да се влезе во меурчињата на луѓето? Побарајте од децата да ги споделат своите мисли и да разговараат за нивните мисли. На пример, ако ни треба медицинска нега, во ред е да дозволиме лекар или медицинска сестра да ни помогне.

9. ХулаАктивност со обрачот

Поставете четири хула-обрачи во форма на квадрат. Секој ученик има хулахоп и вреќа со грав. Учениците почнуваат во позиција на штица и на „GO“ ќе почнат да ги фрлаат своите вреќи со грав во другите обрачи. Целта е да имате најмалку торби на крајот од играта.

10. Space Protector

Децата треба да ги пополнат говорните меури со тоа што би му кажале на некој што влегува во нивниот личен простор и што би рекле кога влегуваат во личен простор на некој друг. Ова ги учи децата колку е важно да се почитуваат личните граници на другите.

11. Активност со допир наспроти без допир

Ова е одлично за малите кои сакаат да допираат и им треба многу тактилни повратни информации. Овие картички поминуваат низ различни примери за тоа како можеме да ја покажеме нашата љубов и ценење без да допираме. Сликите и едноставното означување ги прават овие супер лесни за разбирање.

12. Преместете го или изгубете го

Поставете обрачи за вашите деца и распределете по еден ученик по обрач. Ова го претставува нивниот личен простор. Кажете им на учениците да гледаат како вие внимателно држете различни картички кои покажуваат различни активности на самото место. Учениците мора да гледаат како ја менувате картичката за да можат соодветно да ги променат своите движења. Ова ги учи на добра самоконтрола бидејќи остануваат во нивниот личен простор.

13. Мојот меур

Ова ги поттикнува децата да размислуваатнивниот личен вселенски меур како физички меур околу нив. Тоа е одличен начин да им се претстави на децата темата за личниот простор. Контролата на сопствениот личен простор и работата низ прашањата на овој работен лист им помага на учениците да го разберат тоа.

14. Песна за личен простор

Оваа привлечна песна, наменета за деца, е совршена за играње во училницата како потсетник за почитување на границите на едни со други. Децата наскоро ќе пеат заедно и ќе учат без да го сфатат тоа!

15. Концерт на меурчиња

Овој забавен концерт на меурчиња е лесно приспособлив за деца. Едноставно поделете по еден обрач по дете и кажете дека ќе правите забава! Уловот е што секое дете мора да остане во својот „балон“, учејќи го на самодисциплина. Дувај меурчиња за да никнат и тие!

Исто така види: 30 Предучилишни активности инспирирани од морето

16. Социјална приказна на YouTube

Читањето преку социјална приказна ги учи децата на вредни социјални вештини на лесен начин за обработка. Со светли визуелни слики и лесен за читање текст, тие ги привлекуваат децата и претставуваат одличен увид во личниот простор.

17. Меурчиња за самоконтрола

Самоконтролата е важна вештина што треба да ја научат децата. Резервирајте ги овие меурчиња за забавна задача на крајот на денот. Кажете им на учениците дека можат само да пукаат балон ако им слета. Ако пукнете меур на некој друг или на подот, вие сте надвор од играта!

18. Simon Says

За децата, учење занивните тела, како се движат и учењето да ги контролирате е важен дел од растењето. Во играта „Simon Says“ децата учат да се фокусираат на движењето на одредени делови од телото, на пр. „Симон вели, допре си го носот“.

19. Mirror Me

Спарете ги учениците и поставете ги на удобно растојание еден од друг. Едното лице делува како двигател, а другото како огледало. Движечот полека го движи нивното тело, а огледалото мора да ги копира нивните движења. Ова ги тера децата да успорат и да се фокусираат на нивните тела; вредна вештина за личен простор.

20. Личен вселенски камп

Оваа слатка книга е наменета за деца на возраст од 3-6 години. Во книгата се обработуваат сложени прашања за почитување на физичките граници на друго лице. Оваа приказна е задолжителен ресурс за родителите, наставниците и советниците кои сакаат да ја пренесат идејата за личниот простор на начин што ќе ги ангажира децата.

Anthony Thompson

Ентони Томпсон е искусен образовен консултант со над 15 години искуство во областа на наставата и учењето. Тој е специјализиран за создавање динамични и иновативни средини за учење кои поддржуваат диференцирана настава и ги ангажираат учениците на значајни начини. Ентони има работено со различен опсег на ученици, од основци до возрасни ученици, и е страстен за еднаквост и вклучување во образованието. Тој има магистерска диплома по образование на Универзитетот во Калифорнија, Беркли, и е сертифициран учител и тренер за настава. Покрај неговата работа како консултант, Ентони е страствен блогер и ги споделува своите сознанија на блогот Teaching Expertise, каде што дискутира за широк спектар на теми поврзани со наставата и образованието.