10 Идеи за активност за понуда и побарувачка за вашите студенти

 10 Идеи за активност за понуда и побарувачка за вашите студенти

Anthony Thompson

Важно е да ги научите децата за економијата уште на рана возраст за да можат да донесат здрави финансиски одлуки подоцна во животот. Наставниците можат да го постигнат ова со ангажирање на учениците во волшебни активности за понуда и побарувачка во училницата. Понудата се однесува на количината на одреден производ или услуга што е достапна за луѓето да ја купат, додека побарувачката се однесува на желбата или потребите за тие производи или услуги. Проверете ја нашата колекција од 10 блескави идеи за активности за побарувачка и понуда кои ќе ви помогнат да започнете!

Исто така види: 23 прекрасни активности со акварел за да ги воодушевите вашите основци

1. Продавница за храна/Пазарна игра со улоги

Поставете прикази на производи со различни видови преправени прехранбени производи, говедски производи, млечни производи и други земјоделски производи и нека децата се однесуваат како потрошувачи и продавачи како овде. Пазарџијата може да вежба да ги одредува цените врз основа на понудата на секој артикл и побарувачката од купувачите.

2. Игра со школки

За практична активност, учениците можат да постават маса со различни школки и да дејствуваат како продавачи на маркетите. Тие дури можеа да ги украсат. Продавачите можат да се обидат да ги убедат потрошувачите да ги купат нивните школки со објаснување зошто се многу барани или зошто се ретки.

3. Посакувано изработка на постер

Нека децата создадат „посакуван“ постер за измислен предмет. Нека користат хартија и пенкала, како и боја за оваа активност на часот. Тие можат да размислат колку би биле спремни да плататсекоја ставка и колку мислат дека другите луѓе би биле спремни да платат. Тоа е добар начин да ги научите да ги земат предвид цените и да разберат како побарувачката и понудата флуктуираат.

4. Создавање списоци со желби

Нека децата да создадат „листа на желби“ со предмети што би сакале да ги имаат. Потоа би можеле да ги споредат и да ги спротивстават скапите и евтините артикли на сечиј список. Би можеле секое дете да му достави „пакет“ со подарок на друго, за да биде позабавно.

5. Игри со карти

За едукативна активност, играјте ја играта со карти „Понуда и побарувачка“ за да ги научите децата за основните концепти на понуда и побарувачка. На пример, во една од таквите игри играте претседател кој се обидува да ги балансира потребите за производство и потрошувачка во вашите граници.

Исто така види: 22 Прекрасни пријателски активности за предучилишна возраст

6. Игра со мени за преправање

Нека децата да создадат свое „мени“ за преправен ресторан. Тие можат да одлучат какви јадења да понудат и по која цена; земајќи ги предвид факторите како што се цената на состојките, вкусовите на потрошувачите и популарноста на јадењата.

7. Набавка & засилувач; Графикони на побарувачката

Нека децата создадат графикон за понуда и побарувачка користејќи податоци од реалниот свет. На пример, тие би можеле да соберат податоци од компаниите за цената и количината на одредена единица за мобилни телефони во продавница на давател на услуги наспроти трговскиот центар, со текот на времето и да ги исцртаат на графикон.

8. Планирање на забава на час

Нека учениците планираат забава и врз основа на тоа ги буџетираат своите ресурсицените на различни артикли. Ова може да им помогне да разберат како да направат компромиси врз основа на понудата и побарувачката и како бонус, тие добиваат забава. Користете ги овие совети за да ја зголемите забавата!

9. Презентација на часот

Одржете час за дигитално учење и нека децата ја проучуваат понудата и побарувачката за одредена ставка, како што се прехранбени производи, земјоделски производи или сурови производи и да креираат презентација овде; објаснување како факторите на понуда и побарувачка влијаат на цената и одговарање на прашања за дискусија од соучениците.

10. Истражување на понудата и побарувачката за кариера

Нека децата ја истражуваат понудата и побарувачката за одредена работа или професија; како лекар или друг производител на услуги и достави труд во кој објаснува како факторите на понуда и побарувачка за услуга ги зголемуваат и намалуваат цените на услугите.

Anthony Thompson

Ентони Томпсон е искусен образовен консултант со над 15 години искуство во областа на наставата и учењето. Тој е специјализиран за создавање динамични и иновативни средини за учење кои поддржуваат диференцирана настава и ги ангажираат учениците на значајни начини. Ентони има работено со различен опсег на ученици, од основци до возрасни ученици, и е страстен за еднаквост и вклучување во образованието. Тој има магистерска диплома по образование на Универзитетот во Калифорнија, Беркли, и е сертифициран учител и тренер за настава. Покрај неговата работа како консултант, Ентони е страствен блогер и ги споделува своите сознанија на блогот Teaching Expertise, каде што дискутира за широк спектар на теми поврзани со наставата и образованието.