1, 2, 3, 4.... 20 Броење песни за предучилишна возраст

 1, 2, 3, 4.... 20 Броење песни за предучилишна возраст

Anthony Thompson

Содржина

Користење рима и ритам за да ги научиме децата од предучилишна возраст на нивните броеви

Постојат неколку прекрасни детски рими и песни за деца кои се пренесуваат низ генерации. Ги користиме за забава за време на играње, но тоа е и прекрасен начин за учење бои, форми и бројки. Повеќето луѓе ги знаат класиците - Ants Go Marching, One, Two, Buckle My Shoe и Ten Green Bottles, па затоа составивме листа на песни за деца од предучилишна возраст кои можеби се нови за вас.

Користете ја природната ритам вграден во секоја песна за да се создадат и акции! Песните за движење ги зголемуваат вештините за координација на рака-око и го олеснуваат запомнувањето. Користете ги видеата подолу за да ја додадете музиката во римата. Музиката, заедно со движењето, може да помогне да се изгради сила, координација, рамнотежа на телото и свесност за детето.

Бротање напред

Овие рими ќе му помогнат на детето да почне да научете ги броевите од еден до пет и од еден до десет со броење напред. Откако ќе го совладаат броењето нанапред, тогаш започнете со учење математика преку песни со броење наназад.

1. Едно мало слонче излезе да си игра

Еден слон излезе да си игра

Еден ден на пајакова мрежа.

Беше толку огромна забава

Дека повика да дојде друг слон.

Два слона излегоа да си играат

На пајажина еден ден.

Тоа беше огромна забава

Дека тој повикал да дојде друг слон.

Продолжи со додавањеслоновите до броевите пет или десет. Едноставното повторување на рефрените му помага на детето да ги запамети самите броеви.

2. Песна за броење пирати

3. Прст свири песна со броеви

Броевите се повторуваат со оваа. Започнете со тоа што го кажувате бројот и детето повторува по вас. Како што го учат остатокот од римата, можете да го кажете тој дел заедно. Наставниците често ја користат оваа техника за повик и одговор во училницата.

4. Еден, два, зоолошка градина!

Еден, еден: зоолошката градина е многу забавна.

Два, два: види кенгур.

Три , три: види шимпанзо.

Четири, четири: слушај како рикаат лавовите.

Пет, пет: гледај како нуркаат фоките.

Шест, шест: има мајмун правење трикови

Седум, седум: има еден слон по име Еван.

Осум, осум: тигар и неговиот другар.

Девет, девет: сите пингвини во ред .

Десет, десет: Сакам повторно да се вратам!

5. Колку прсти?

6. Три медузи (по мелодијата на Три слепи глувци)

7. Десет јаболка на мојата глава

8. Еден голем нилски коњ што балансира

ЕДЕН голем нилски коњ балансира,

чекор по чекор на лизгава карпа,

тој мислеше дека тоа е огромна забава

тој повика да дојде уште еден нилски коњ.

ДВА големи нилски коњи кои балансираат,

чекор по чекор на лизгава карпа,

мислеше дека тоа е огромна забава

тој повика да дојде уште еден нилски коњ.

Продолжи да додавашнилски коњи додека не стигнете до десет. Со покомплицирани зборови, оваа рима ќе помогне и во градењето на вокабуларот!

9. Распеаниот морж

10. Singing Walrus: Funky Counting Song

Ова го комбинира учењето броеви и бои заедно. Воведува и друг јазичен концепт со користење на редни броеви (прво) за броевите еден, два, три, четири и пет.

11. Пет мали цвеќиња

Пет мали цветови растат по ред.

Првиот рече: „Јас сум виолетова, знаеш“.

вториот рече: „Јас сум розев како што може да биде розовата“.

Третиот рече: „Јас сум син како морето.“

Четвртиот рече: Јас сум многу црвен човек."

Петтиот рече: „Мојата боја е жолта."

Потоа излезе сонцето, големо и светло,

И петте малите цветови се насмевнаа со задоволство.

12. Песна за броење на патрола за отскокнување

13. Десет мали снегулки

14. Броење нагоре и одбројување: Blastoff

Броење наназад

Овие рими ќе му помогнат на детето да почне да учи дека бројките имаат вредност и да започне да учи математика додека се забавува ! Тој е суштински градежен материјал за собирање и одземање.

15. Десет мали мајмуни

ДЕСЕТ мали мајмуни скокаа на креветот,

еден падна и се удри со главата

Мама го повика докторот и докторот рече ,

нема повеќе мајмуни да скокаат на креветот!

9 мали мајмуни кои скокааткреветот,

еден падна и се удри со главата.

Мама го повика докторот и докторот рече:

нема повеќе мајмуни да скокаат на креветот!

<4 4> Продолжете да броите наназад додека сите мајмуни не паднат од креветот.

16. Пет човечиња во летечка чинија

17. 5 мали диносауруси

ПЕТ мали диносауруси се обидуваат да рикаат,

еден гази, а потоа имаше четири.

ЧЕТИРИ мали диносауруси се кријат покрај дрво ,

еден газеше, а потоа имаше тројца.

ТРИ мали диносауруси ѕиркаа во тебе,

еден газеше, а потоа имаше двајца.

ДВА мали диносауруси подготвени да бегаат,

еден газеше, а потоа имаше еден. ниеден.

18. Пет топки сладолед

Имав ПЕТ топки сладолед, ни помалку, ни повеќе,

една ми падна и таа остана четири!

Имав ЧЕТИРИ топки сладолед, колку што можеше да биде вкусен,

Исто така види: 20 лов на чистач на азбука за деца

едната падна, а таа остана три.

Исто така види: 20 најдобри активности за фаќање соништа за деца

Имав ТРИ топки сладолед, да, точно е

4>една падна и таа остави две.

Имав ДВЕ топки сладолед, на сонце што се топи,

една падна и таа остави една!

Јас имав ЕДНА топка сладолед, седејќи на корнетот,

Јас го изедов и тоа не остана!

19. Брои назад Мачка

20. Шест мечиња спијат во кревет

ШЕСТ мечиња спијат вокревет,

шест мечиња со поспани глави.

Едно плишано мече падна од кревет,

колку мечиња останаа во кревет?

ПЕТ мечиња спијат во кревет,

пет мечиња со сонливи глави.

Едно плишано мече падна од кревет,

колку мечиња останаа во кревет?

Продолжете додека нема повеќе плишани мечиња во креветот.

Anthony Thompson

Ентони Томпсон е искусен образовен консултант со над 15 години искуство во областа на наставата и учењето. Тој е специјализиран за создавање динамични и иновативни средини за учење кои поддржуваат диференцирана настава и ги ангажираат учениците на значајни начини. Ентони има работено со различен опсег на ученици, од основци до возрасни ученици, и е страстен за еднаквост и вклучување во образованието. Тој има магистерска диплома по образование на Универзитетот во Калифорнија, Беркли, и е сертифициран учител и тренер за настава. Покрај неговата работа како консултант, Ентони е страствен блогер и ги споделува своите сознанија на блогот Teaching Expertise, каде што дискутира за широк спектар на теми поврзани со наставата и образованието.