21 интересни активности за да им се помогне на учениците да прават заклучоци

 21 интересни активности за да им се помогне на учениците да прават заклучоци

Anthony Thompson

Учењето заклучоци не е најлесно за студентите. Тоа е незгодна област за читање, но ние треба да ги охрабриме нашите студенти да останат ангажирани и да дојдат до добро заокружено разбирање на концептот! Користејќи го опсегот на квизови, работни листови, визуелни потсетници и картички подолу, ќе можете да ја научите оваа тема на многу поразновиден начин и да им овозможите на учениците навистина да ја сфатат оваа вештина за когнитивно разбирање.

1. Користење на текстот

За средношколците, истражувањето на текстот со дополнителни прашања е секогаш добра точка за ревизија за да ги натерате да разберат што точно е заклучокот. Овој лесен за употреба работен лист е одлична независна активност за нив да ја усовршат оваа вештина пред да преминат на посложени текстови.

2. Интерактивно заклучување

Користете работни листови во живо за да им овозможите на учениците да читаат, да ги разгледуваат прашањата за заклучоци и потоа да ги внесат нивните одговори во интерактивните работни листови за да ги развијат своите вештини за заклучување. Совршено за помлади студенти кои се опремени да се справат со основни делови за читање кои се споени со забавни графики.

3. Што знае мојот мозок?

Овој работен лист е корисен кога барате од децата да навлезат подлабоко во текстот. Тие ќе сфатат зошто е толку важно да се чита меѓу редови кога се прават заклучоци; комбинирање на она што ни го кажува текстот и она што ни го кажува нашиот мозок пред да донесеме заклучок.

Исто така види: 19 Активности за граѓанска војна за едукација на средношколци

4.Користење слики

За помладите ученици, заклучувањето е веројатно незгоден збор за разбирање. Меѓутоа, ако го замениме со зборот „поим“ и го отсликаме визуелно, таа почнува да ја развива оваа вештина за заклучување. Овие картички се корисни за воведување на овој концепт.

5. Пристап за сите ученици

Овој работен лист кој е лесен за употреба му дава на секој ученик можност да ги развие своите вештини за заклучување на поедноставен начин. Со лесен за читање јазик и јасни упатства, овој лист може да се користи со кој било текст за да се извлечат информациите.

6. Научи со Тед-Ед

Погодно за средношколци, ова видео засновано на психологија им овозможува на учениците да обработат што е заклучок преку анализа на реално сценарио; нè поттикнува да „преиспитаме нашето размислување“. Вклучени се и прашања за дискусија за да ги поттикнат учениците да размислуваат уште повеќе за концептот.

7. Користење на визуелни потсетници

Овие прекрасни илустрации и придружни прашања претставуваат одлична почетна активност за секој едукатор кој сака да развие вештини за заклучување. Учениците можат вербално да разговараат за нивните одговори со пријател пред да ги споделат со одделението.

8. Колаборативни квизови

Користете ги овие натпреварувачки квизови во училницата за да развиете вештини за заклучување со забавен пресврт. Учениците можат да се поделат во мали групи или да се тркаат со наставникот за да ги разработат одговорите!

9. ЗабаваФлеш картички

Овие бесплатни материјали за печатење обезбедуваат брза активност што ќе ја надополни лекцијата за заклучоци. Учениците ги читаат малите џебови со информации и одговараат на прашањата за брзо вклучување на дното на картичката за да ги развијат своите вештини за читање понатаму.

10. Интерактивни заклучоци

Оваа игра во стил на квиз ги запознава децата со индиции или „заклучоци“ за низа секојдневни работи. Тие играат игра во стилот на опасност каде што ги погодуваат индициите и ги разработуваат одговорите.

11. Clued Up

Оваа интерактивна игра е одлична забавна за користење на индиции за да се погоди нешто додека се учат клучните вештини за заклучување! Премисата овде е дека добрите читатели прават претпоставки врз основа на она што го прочитале.

12. Кој сум јас?

Кој сум јас развива критичко размислување и учениците треба да смислат образовани прашања за да им помогнат да погодат име што им е залепено на челото. Ова ги развива вештините за заклучување бидејќи учениците учат повеќе за читање меѓу редови и поставуваат прашања кои ќе им помогнат да дојдат до одговор.

13. Направете сидро шема

Направете сидро шема за училницата за да можат учениците да визуелизираат што значи правење заклучоци. Уште подобро, учениците нека создадат свои дизајни за да ги залепат на нивните клупи!

Исто така види: 35 игри со вредност за играње во вашата училница

14. Користете графички организатор

Овој работен лист е поедноставен за помладите ученици и може да се печатина хартија А3 или А2 за да се помогне групната работа и дискусија. Учениците чкртаат различни одговори во меурчињата што ќе им овозможат послободно да ги организираат информациите пред да разговараат за нив.

15. Лекција со целосно ресурси

Оваа лекција и придружните работни листови ќе ви овозможат да одржите сеопфатна лекција за заклучоци додека учениците се забавуваат со излезни билети и детективски картички и гледаат краток филм на Pixar!

16. Драмски уметности

Оваа идеја за лекција им дава можност на учениците да учествуваат во драмска активност додека ги развиваат своите вештини за заклучување. Користејќи ја темата желка која последна ја завршува трката, учениците читаат делови од текст за да го изградат патувањето на желката. Одлична контекстуална лекција што ќе ги задржи децата активни и ангажирани!

17. Самооценување

За понезависни студенти, дајте им шанса сами да го проценат своето знаење за заклучоци со пополнување краток тест за ревизија онлајн. Исто така, обезбедува клуч за одговор за да ги проверите нивните одговори.

18. Покажи не кажувај

За да се развие инференцијално размислување, објаснете им на учениците дека одредени автори користат метод „Прикажи не кажувај“; основа за тоа како заклучуваме информации. Учениците ќе сфатат дека авторот ни покажува работи како што се сетилата и мислите без експлицитно да ги напише.

19. Вешти социјални медиуми

Учениците се изложени на социјалните медиумина дневна основа. Тие ќе погледнат 3 различни профили на социјалните мрежи и ќе донесат суд за да заклучат информации за начинот на живот на личноста.

20. Водено читање

Користењето на овој работен лист ќе им овозможи на учениците да станат понезависни кога бараат индиции кои ќе им помогнат да извлечат информации за приказната. Лесно е да се печати и да му се даде на секој ученик да снима белешки за пасусот за читање.

21. Гледајте го овој блог

Овој одличен блог обезбедува многу корисни информации за користење во активностите за заклучување. Веб-страницата содржи и многу бесплатни текстови за брзо преземање; олеснување на планирањето на часовите!

Anthony Thompson

Ентони Томпсон е искусен образовен консултант со над 15 години искуство во областа на наставата и учењето. Тој е специјализиран за создавање динамични и иновативни средини за учење кои поддржуваат диференцирана настава и ги ангажираат учениците на значајни начини. Ентони има работено со различен опсег на ученици, од основци до возрасни ученици, и е страстен за еднаквост и вклучување во образованието. Тој има магистерска диплома по образование на Универзитетот во Калифорнија, Беркли, и е сертифициран учител и тренер за настава. Покрај неговата работа како консултант, Ентони е страствен блогер и ги споделува своите сознанија на блогот Teaching Expertise, каде што дискутира за широк спектар на теми поврзани со наставата и образованието.