35 игри со вредност за играње во вашата училница

 35 игри со вредност за играње во вашата училница

Anthony Thompson

Содржина

Месната вредност може да биде еден од попредизвикувачките, но основни концепти за разбирање на децата, поради што е важно да се воведе со цел од конкретно до апстрактно - и на различни забавни начини.

Игрите со местоположба се игри кои воведуваат и/или го зајакнуваат разбирањето на детето дека местото на цифра во број влијае на нејзината вредност. На пример, цифрата „2“ во бројот 325 претставува 20, а не 2.

Исто така види: 25 пустински живи животни

Играњето едукативни игри е најефективниот начин да им се помогне на учениците да разберат како да дојдат до точниот одговор. Интерактивните игри се одлични за зајакнување на знаењето на детето за концептот на место-вредност, а практичните активности за место-вредност се одлични за самостојно учење.

Еве неколку забавни и креативни игри со место-вредност што ќе им помогнат на учениците да ја подобрат нивната математика вештини за разбирање на овој концепт на значаен начин и учењето на местото на вредноста да стане помалку збунувачки концепт.

1. Пирати со место со вредност

Пиратите со место со вредност е забавна активност која е одлична за Математика од прво одделение во второ одделение. Оваа бесплатна активност што може да се печати може да се игра независно или како различни варијации на интерактивни игри.

2. Игра со запирање на место

Ова е забавна и лесна за поставување игра со месната вредност за деца кои го вклучуваат целото нивно тело. Оваа DIY игра е прилагодлива на различни нивоа на учење, што е одлично.

Активните математички игри се одлични за добивањеучениците се креваат и се движат.

3. Учење на местоположбата со монистра

Ова е забавна игра со месната вредност која може да се игра самостојно или во парови. Учениците можат наизменично да тркалаат десетстрана матрица и потоа да додаваат зрнца за да добијат подлабоко разбирање за тоа дека 10 се исти како една единица од 10.

4. Три мали прасиња Игра со местоположба

Изработка на куќа од блокови со база 10 е креативна математичка игра која ја отсликува класичната детска приказна, Трите мали прасиња. Покрај учењето за местоположбата, учениците учат и за парни и непарни броеви.

5. фрлајте коцки

Ралувањето коцки на страница со графика со место вредност е забавно и лесно начин децата да ги научат вредностите на местото. Ова е совршена игра за зајакнување на математичките концепти откако детето ќе работи со практични материјали, како што се опипливи блокови со база-10.

6. Местовна вредност Marshmallow Towers

Што би можело да биде позабавна игра со местоположба за деца отколку онаа која вклучува бел слез и овошни јамки?

7. Пицарија со вредност на место

Користејќи графикон за пити (пица пита, во овој случај) може да ги научи децата дека броевите можат да имаат повеќекратни претстави. Ова е забавна игра која може да се прилагоди на сите нивоа на учење.

Поврзана објава: 22 Математички игри во градинка што треба да ги играте со вашите деца

8. лизгачи за вредност

Месната вредност лизгачите се забавен начин за дополнување на учењето на учебниците за местоположба за деца. ОваИграта за место со вредност може да се ламинира и да се ужива одново и одново.

9. Одборна игра со вредност на место

Ова е забавна и интерактивна игра со местоположба за деца. Користејќи картички со задачи и табла за игри, се зајакнува разбирањето на детските вредности за местата.

10. Играта со точки

Играта со точки е една од забавните математички игри во градинка која може да да се воведе откако детето интензивно работело со математички манипулативи. Овој материјал користи графикон со место-вредност за децата да вежбаат динамични и статични математички равенки.

11. Состав на количини

Монтесори математичките материјали се совршени за математички активности од предучилишна возраст. Составувајќи количества со помош на златни зрнца, децата учат како поединечните цифри се спојуваат за да ги вратат блоковите од основата-10.

Со тие блокови од основата-10 потоа може да се манипулира за да формираат цифри од стотки.

Исто така види: 29 Чудесни Февруарски активности за деца од предучилишна возраст

12. Кружни Игра со месна вредност во послужавник

Користејќи математички манипулативи, картички со броеви и ефтин кружен послужавник, можете да креирате различни игри со место вредност за деца.

13. Риболов за места

Fishing for Place Values ​​е игра со местоположба во која децата ловат риба за основни десет блокови и го собираат производот од нивниот улов.

14. Редење чаши

Ова е толку едноставна, но креативна игра со место-вредност. Во оваа игра со натрупување чаши, учениците градат пирамиди за да заработат поени додека учат за местата.

15.Градежни броеви

Важни се практични лекции за воведување на концептот на место-вредност. Во оваа игра со броеви на згради, учениците добиваат шанса да конструираат количества од картички со броеви.

16. Тестенини со вредност

Учењето за местото вредност со користење на обоени тестенини е едно од најпознатите забавни предучилишни математички активности. Манипулирањето со тестенини со забавна боја е одличен начин да им се помогне на децата да го разберат овој многу важен концепт.

17. Лов на чистачи на место

Со лов на чистачи на место вредност , децата треба да бараат бројки низ просторијата. Тие можат да користат списанија, книги, весници или што било друго што можат да најдат.

18. Игра со фрлање вредност на место

Ова е забавна игра со месна вредност за 2 играчи што може да се постави до ефтино, користејќи претежно предмети што веројатно веќе ги имате при рака. Исто така, постојат неколку креативни варијации на оваа игра што треба да ги испробате.

Поврзана објава: 23 Игри по математика од трето одделение за секој стандард

19. Математички круг со вредност на место

Одличен начин да ги научите децата место вредност е да ги натера да се движат наоколу и да ги користат нивните тела. Математичкиот круг со вредност на местото е одличен начин да го направите ова.

20. Змија со вредност на место

Да направите змија од картон за да ги научите децата за вредностите на местата е лесно и забавно. Сè што е потребно е лента хартија и маркер. За помалите деца, можете да го направите поинтересно со додавање карактеристики на вистинска змија.

21. Имам.. Кој има?

The I Have...Кој има? играта е многу едноставна и забавна. Тоа ги тера децата да комуницираат едни со други додека го зајакнуваат нивното разбирање за вредностите на местото.

22. Пронаоѓање на местоположба во природата

Наоѓањето место вредност во природата е одлично за околината на игралиштето во училиштето или за родители кои се школуваат дома, бидејќи е многу прилагодлив на непосредното опкружување на детето.

Исто така ги учи учениците дека математичките концепти може да се најдат насекаде и секаде.

23. Прелистувач на место со вредност

Кога учениците првпат се запознаваат со цифрените вредности, тие обично се ограничени на работа со едноцифрени или двоцифрени броеви. Меѓутоа, кога напишаните броеви се комбинираат со практични материјали, нема потреба да се ограничи големината на броевите.

Книгата за превртување на место со вредност им овозможува на младите студенти да имаат шанса да работат со многу големи броеви, што е секогаш возбудливо.

24. Основни десет бројачи

Учењето на децата дека различни ставки можат да се користат како математички манипулативи помага да се развијат нивните математички умови за да можат да гледаат математика каде и да погледнат.

25. Last Number Standing

Ова е одлична игра со вредност што ги поттикнува децата да станат од нивните клупи и да се забавуваат. Наставникот ги изговара износите на место-вредност додека не остане само еден ученик - неверојатно забавно.

26. Закуски со вредност на место

Времето за ужина е одлична можност за работаво игри со место вредност. Користејќи мини бел слез како единици, стапчиња од ѓеврек како десетки и крекери со сода како 100-ки, можете да создадете забавна игра со местоположба.

27. Натпревар со сладолед со вредност

Ова е одлична игра со место-вредност за кога времето е топло. Може да се воведе во единица за учење со летна тема или како самостојна активност.

28. Монтесори математички картички

Монтесори математиката е ефективен метод кој многу се фокусира на инкорпорирање децималниот систем и месна вредност работат низ активностите. Овие картички со поштенски марки се забавно гледиште за традиционалните материјали од Монтесори.

Поврзан пост: 55 математички активности за средно училиште: алгебра, дропки, експоненти и повеќе!

29. Роботот за место со вредност

Ова е забавен начин децата да си играат со концептот на место вредност. Учениците можат да конструираат робот додека учат за единици, десетки и стотки.

30. Bingo Tens and Ones

Ова е забавна игра за место што е одлична за училницата , бидејќи може да се игра во големи групи. Доаѓа со различни визит-картички кои може да се користат за различни возрасни групи.

31. Не истурајте грав

Не истурајте грав е фантастичен начин да се воведе концептот на место вредност. Користи грав како манипулатив, што е одлично и за развивање на фини моторни вештини.

32. Apple Picking Place Value

Учење на местоположбата прекуискуствата од реалниот живот се уникатни и возбудливи за децата. Оваа игра за берење јаболка/табела со месна вредност е прекрасна за есенската сезона кога учениците се враќаат на училиште, за да го зајакне нивното разбирање за местото вредност.

33. Мистериозни загатки

Ова серијата забавни игри со сложувалки е забавно, практично преземање на некои од онлајн игрите за учење на базата десет на интернет.

34. Owl Spinner

Овие бувови вртења ги поттикнуваат учениците да ги вртат и двете бирајте и запишете ги броевите во мрежа. Оваа игра е одлична за студенти кои работеле со манипулативи и се подготвени да преминат во поголема апстракција.

35. Местовна вредност Супер моќи

Живеењето во ерата на технологијата има свои предности . Кога учениците работеле со манипулативи од основата десет, Примарниот тематски парк има забавна игра со местоположба која ќе им помогне да го зацврстат нивното разбирање за вредностите на местото.

Често поставувани прашања

Како го предавате местото вредност на забавен начин?

Има толку многу забавни начини да се научи вредноста на местото. Воведувањето на место-вредност со користење на шарени манипулативи ги заинтересира децата да научат повеќе за тоа.

Зошто учениците се борат со местото вредност?

Студентите, особено младите студенти, се борат со местото на вредноста бидејќи тоа е малку апстрактен концепт. Меѓутоа, кога се воведува на конкретни начини, децата помалку се борат со него.

Како ја воведувате местоположбата?

Месната вредност треба да бидевоведен рано во академската кариера на детето и на практичен, забавен начин. Игрите со вредност се одличен начин да се постигне ова.

Anthony Thompson

Ентони Томпсон е искусен образовен консултант со над 15 години искуство во областа на наставата и учењето. Тој е специјализиран за создавање динамични и иновативни средини за учење кои поддржуваат диференцирана настава и ги ангажираат учениците на значајни начини. Ентони има работено со различен опсег на ученици, од основци до возрасни ученици, и е страстен за еднаквост и вклучување во образованието. Тој има магистерска диплома по образование на Универзитетот во Калифорнија, Беркли, и е сертифициран учител и тренер за настава. Покрај неговата работа како консултант, Ентони е страствен блогер и ги споделува своите сознанија на блогот Teaching Expertise, каде што дискутира за широк спектар на теми поврзани со наставата и образованието.