Класа доџо: Ефективна, ефикасна и ангажирана врска од домот до училиштето

 Класа доџо: Ефективна, ефикасна и ангажирана врска од домот до училиштето

Anthony Thompson

Како наставник во училница и мајка на моите две деца, ја ценам поврзаноста од училиште до дома од повеќе причини. Како наставник, обидувајќи се да направам копии и да испраќам дома неделни билтени до родителите и да документирам дневни листови за однесување, сфатив дека мора да има подобар начин. Потоа, наставникот на моето дете почна да користи ClassDojo и знаев дека ова е решението и за мене!

За што се користи ClassDojo?

Служи како врска помеѓу домот и училиштето, ClassDojo обезбедува комуникациска платформа која овозможува споделување на пораки и медиуми помеѓу наставниците и родителите. Семејствата можат да се поврзат со наставниците и да комуницираат приватно. Може да се користи и за следење и управување со позитивното и негативното однесување, да се зголеми ангажираноста и интеракцијата на учениците и да се изгради култура во училницата.

Зошто наставниците користат ClassDojo?

Како учител, ги имав сите мои родителски контакти достапни за испраќање потсетници и пораки! Можете ли да замислите колку време ме штедеше ова во машината за копирање секоја недела? Можам да испратам масовна комуникација до целото одделение или индивидуални, персонализирани приватни пораки за одредени семејства. Ми се допаѓа тоа што можам да преведувам на други јазици по потреба, па сè уште можам да ги ангажирам и да ги вклучам сите мои ученици и нивните семејства, без разлика на јазичната бариера! Сакам да ја донесам културата на мојата училница до домовите на моите ученици и нивните семејства!

Исто така види: 24 Тематски активности за средно училиште

леснотијата и пристапноста за наставниците се една од најголемите придобивки за ClassDojo! Можам да се логирам од мојот компјутер или директно од мојот телефон на апликацијата! Времето е толку драгоцено и ClassDojo ми заштедува толку многу време секој ден!

Исто така види: 15 Активности за Денот на совршените претседатели

Како се користи ClassDojo во училницата?

Родителите сакаат да гледаат образование во акција! Инстантното споделување моменти преку фотографии и видеа од учење во живо е одличен начин родителите од прва рака да ги видат активностите во кои учениците учествуваат на училиште! Наградувачката напорна работа, добрите манири и активното учество се некои од моите омилени начини за поттикнување на позитивни работни навики во мојата училница.

Наставниците можат да им дадат на учениците избор и да дозволат гласовите на учениците да светат преку дигиталните портфолија! Наставниците можат да ги следат извештаите за присуство, да пуштаат музика во заднина, да дизајнираат списоци за часови и да прикажуваат насоки за активности додека создаваат и одржуваат позитивна култура преку ClassDojo!

Дали ClassDojo е добро за учениците?

Студиите покажуваат позитивни ефекти и раст кај учениците кога се користи ClassDojo! Студентите го сакаат ClassDojo затоа што доживуваат успех во градењето на свои лични приказни и дигитални портфолија каде што можат да го покажат сопственото учење од нивниот сопствен Chromebook, iPad или компјутер. Ова е огромен засилувач на самодовербата за учениците да комуницираат во нивните сопствени успешни приказни!

Наставниците гледаатпозитивните ефекти од однесувањето на учениците преку алатката за управување со училницата. Студентите покажуваат повеќе лидерски вештини, добро реагираат на позитивното признание и покажуваат поактивен ангажман.

Заклучок

ClassDojo е вреден ресурс кој ја зближува заедницата за придобивка од образованието на студентите! Користењето на ClassDojo ќе заштеди време и стрес, бидејќи има многу да понуди на едно место! ClassDojo е одлична алатка за наставниците, учениците, родителите и заедницата! Комуницирајте, соработувајте и креирајте заедница во една удобна и ефективна платформа!

Често поставувани прашања

1. Што можат родителите да прават на ClassDojo?

Како родител, имав се што ми требаше во една лесна апликација, веднаш на дофат на раката! Можев да пристапам до слики од моето дете што учи на училиште, да гледам важни соопштенија и потсетници и директно да контактирам со наставникот! Дополнително на ова, можам да го проверувам секојдневното однесување на моето дете во реално време. Секој пат кога има негативна или позитивна појава, можам да ја видам акцијата. Веднаш, се почувствував повеќе поврзан со училишното искуство на моето дете!

Потоа, сфатив дека постои начин да ја користам апликацијата уште повеќе дома! Можете да ја надградите на премиум верзија на бесплатната апликација, ClassDojo Plus, за мала месечна претплата. Се покажа дека вреди да се надгради бидејќи најдов уште повеќе функции кои ќе помогнат да промовирам здрави навики за менедете. Сакам да поттикнувам позитивен начин на размислување за раст и дома, а Class Dojo е одлична алатка за мене! Можам да го наградам моето дете за извршување на задолженија и задачи, да гледам кратки видеа за градење карактери соодветни на возраста, па дури и да учествувам во читање на глас.

2. Дали ClassDojo е како Google classroom?

ClassDojo и Google Classroom нудат начини за комуникација, но ClassDojo ги обезбедува придобивките од приватноста и инстант превод. ClassDojo се фокусира на поврзување преку комуникација, додека Google Classroom се фокусира на објавување задачи што треба да се завршат.

3. За која возраст е ClassDojo?

ClassDojo активно се користи во 95% од училиштата К-8! Многу пред-к програми го користат исто така!

Anthony Thompson

Ентони Томпсон е искусен образовен консултант со над 15 години искуство во областа на наставата и учењето. Тој е специјализиран за создавање динамични и иновативни средини за учење кои поддржуваат диференцирана настава и ги ангажираат учениците на значајни начини. Ентони има работено со различен опсег на ученици, од основци до возрасни ученици, и е страстен за еднаквост и вклучување во образованието. Тој има магистерска диплома по образование на Универзитетот во Калифорнија, Беркли, и е сертифициран учител и тренер за настава. Покрај неговата работа како консултант, Ентони е страствен блогер и ги споделува своите сознанија на блогот Teaching Expertise, каде што дискутира за широк спектар на теми поврзани со наставата и образованието.