20 Активности со магична кутија за мистерии за мали ученици

 20 Активности со магична кутија за мистерии за мали ученици

Anthony Thompson

Вклучете ги сетилата на вашите малечки со овие прекрасни кутии за сетилни активности! Земете случајни предмети и ставете ги во украсени кутии за чевли. Дозволете им на вашите деца да се чувствуваат наоколу и да прават невизуелни набљудувања додека играат игри со погодување за именување на предметите. Овие забавни детски активности се совршени за учење за петте сетила, градење описен речник и одвојување време за вкусна закуска!

1. Игра Mystery Box

Поминете дождлив ден со оваа забавна активност. Исечете голема дупка во кутија и покријте ја со шарена хартија. Ставете секојдневни предмети во кутијата и нека вашите деца наизменично да погодат кои се сите различни предмети. Кој ќе добие најмногу право, победува!

2. Tissue Feely Boxes

Додадете допир на природата во активностите на вашите мистериозни кутии! Ставете по еден елемент од природата во секоја кутија за марамче. Потоа, дајте им на вашите деца картички со слики што ќе одговараат со точната кутија. Потоа, разговарајте за тоа како да ги набљудувате својствата на предметите.

3. Почувствувајте и најдете

Научете ги вашите градинки за нивното сетило за допир! Ставете некои од нивните омилени предмети во кутија. Нека го извадат секој артикл еден по еден за да видат како е чувството. Поставете ги предметите назад во кутијата и потоа проверете дали можат да го извлечат оној што го барате.

4. Мистериозни канти за книги

Инспирирајте ја љубовта кон читањето со мистериозна корпа со книги! Завиткајте широк избор на книги во хартија за завиткување и потоа украсете солакови и панделки. Децата потоа можат да изберат книга за приказна. Читајте гласно или дозволете им да ги вежбаат своите вештини за читање така што ќе ви читаат.

5. Мистериозни кутии за пишување

Вежбајте креативни вештини за пишување со оваа лукава активност. Нека вашите деца украсуваат мали хартиени маше кутии со забавни мистериозни симболи. Ставете мистериозен предмет во секоја кутија. Децата потоа можат да изберат кутија и да напишат приказна врз основа на нивната ставка! Помладите деца можат да ви ги кажат своите приказни наместо да ги пишуваат.

6. Пишување мистериозни приказни

Вашите деца можат да создадат свои прекрасни приказни со оваа лесна активност. Ставете различни знаци, поставки и ситуации во посебни кутии или кеси. Извлечете по една картичка од секоја кеса и пишете! Споделете ги приказните со класот потоа.

7. Mystery Box за азбука

Забавувајте се со учењето на азбуката! Ставете магнети за букви и слики во кутија заедно со предмети што почнуваат со буквата на денот. Извадете го секој предмет еден по еден за да вежбате да ги изговарате буквите и зборовите. Работете на вештините за ракопис со пишување на буквите потоа.

8. Мистериозни кутии за Ноќта на вештерките

Мозоците, очните јаболка, ноктите на вештерките и забите на чудовиштето функционираат! Исечете дупки во долга кутија и покријте ја со филц со реси. Ставете контејнери со храна под секоја дупка. Осмелете ги вашите деца да допрат и да ја погодат секоја морничава состојка на напивката за Ноќта на вештерките!

9. БожиќMystery Box

Внесете го празничниот дух со празнична мистериозна кутија! Нека вашите деца да ја завиткаат и украсат кутијата од рециклирано ткиво како подарок. Ставете празнични лакови, бонбони, украси и друго во кутија. Вашите малечки потоа можат наизменично да вадат предмети и да споделуваат празнични спомени поврзани со секој од нив.

10. Звучни цевки

Вклучете го сетилото за слух на вашите малечки. Ставете различни бучни предмети во кутии или цевки и запечатете ги отворите. Вашите деца потоа мора да ги тресат кутиите или цевките и да погодат што прави бучава. Ако имаат проблеми, дајте им едноставни индиции за да ја решат мистеријата.

11. Кутии за истражување на науката

Ставете различни текстурирани предмети во посебни кутии или кеси. Учениците мора да ги почувствуваат предметите и потоа да ги запишат своите набљудувања. Нека користат индуктивно расудување за да погодат што има внатре. Откако ќе ги отворат кутиите, разговарајте за улогата на набљудувањето во научниот процес.

12. Mystery Box Pets

Користете ги омилените плишани животни на вашите малечки за оваа прекрасна активност. Ставете животно во кутија и опишете им го на вашите деца. Погледнете дали можат правилно да погодат што е животното! Алтернативно, тие можат да ви го опишат животното за да изградите вокабулар.

13. What’s In The Box

Оваа групна мистериозна игра е одлична за учење за придавките. Еден ученик нека застане зад кутијата, а потоа постави разновидностна предмети во кутијата. Другите ученици избираат една ставка за опишување и наизменично кажуваат опис додека пронаоѓачот се обидува да го идентификува!

14. Мистериозно мириса

Отворете ги тие носеви на работа! Ставете ја познатата храна во различни кутии. Врзете ги очите на вашите деца и нека ја мирисаат секоја кутија пред да погодат што е тоа. Разговарајте за тоа како губењето на едно од нашите сетила помага да ги зголемиме другите!

Исто така види: 23 Активности со визуелна слика за ученици

15. Крокодил Крокодил

Одлична активност за цело одделение! Секој ученик наизменично вади мистериозна буква од кутијата и ја кажува гласно. Поставете ги правилно прочитаните картички во куп. Ако некој повлече карта, сите карти се враќаат во кутијата.

16. Допрете Описи

Оваа активност за проширување е одлична за градење описен речник. Откако вашите деца ќе извлечат предмет од нивната мистериозна кутија, нека го стават на зборот што најдобро одговара на неговиот опис. Ракувањето и набљудувањето на предметите им помага на децата да конструираат значења за зборовите.

17. Заклучоци за настава

Поминете ја мистериозната кутија низ часот. Нека вашите деца погодат што има внатре врз основа на неговата тежина и звуци. Потоа, дајте неколку индиции за да им помогнете да сфатат што има во кутијата. Тие потоа цртаат што мислат дека е пред да се открие предметот!

18. Divided Mystery Box

Поделете ја вашата кутија на два дела и ставете по еден предмет на секоја страна. Вашите деца нека го почувствуваат секој предмет испоредете ги едни со други. Направете го предизвикот со слични чувства, но различни мириси или звуци!

19. Мистериозни кутии за закуски

Заврзете ги очите на вашите деца и нека погодат што јадат! Можете да изберете да вкусат различни зачини, сосови или нивните омилени бонбони. Експериментирајте со слатки, кисели и горчливи вкусови.

20. Mystery Box Adventures

Додајте мистериозна игра во вашата следна семејна ноќ на играта! Изберете тема која одговара на преференциите на вашите деца. Потоа, решете ги загатките, кршете кодови и следете ги заплетките за да го најдете одговорот на вашите мистериозни прашања!

Исто така види: 30 Креативни нутриционистички активности за деца од предучилишна возраст

Anthony Thompson

Ентони Томпсон е искусен образовен консултант со над 15 години искуство во областа на наставата и учењето. Тој е специјализиран за создавање динамични и иновативни средини за учење кои поддржуваат диференцирана настава и ги ангажираат учениците на значајни начини. Ентони има работено со различен опсег на ученици, од основци до возрасни ученици, и е страстен за еднаквост и вклучување во образованието. Тој има магистерска диплома по образование на Универзитетот во Калифорнија, Беркли, и е сертифициран учител и тренер за настава. Покрај неговата работа како консултант, Ентони е страствен блогер и ги споделува своите сознанија на блогот Teaching Expertise, каде што дискутира за широк спектар на теми поврзани со наставата и образованието.