20 Активности против малтретирање за средношколци

 20 Активности против малтретирање за средношколци

Anthony Thompson

Малтретирањето во училиштата стана сериозен проблем. Секое дете има искуства со малтретирање и од витално значење е да учиме за тоа во училницата. Учениците треба да научат за свеста за малтретирањето - како да го забележат малтретирањето, какви активности да преземат кога се справуваат со тоа и како да користат разрешување конфликти за да ги решат проблемите. Следната листа има различни активности соодветни за средношколци кои се фокусирани на темата.

1. Игра со улоги на силеџија

Оваа активност е збирка на ситуации на малтретирање. Учениците наизменично ќе избираат картичка. По некое време за размислување, тие ќе одредат што би направиле кога би биле во таква ситуација. Можете да водите со понатамошна дискусија со добивање повратни информации од колегите или со обезбедување стратегии.

2. Видео дискусија за сајбер малтретирање

Гледајте видео за онлајн малтретирањето. Потоа следи дискусија предводена од наставник (вклучени прашања) за начините да се запре сајбер-малтретирањето.

3. Весник против малтретирање

Пишувањето е одличен начин за обработка на децата. Учениците нека создадат активност во дневник што ќе се фокусира на темата против малтретирање. Активноста вклучува неколку различни поттикнувања од кои учениците можат да изберат.

4. Ден на розова кошула

Нова огласна табла во училницата. Ден на розова кошула! @TheEllenShow #bekindtooneanother pic.twitter.com/XcykyHgOLw

Исто така види: 25 Активности на креативниот лавиринт— Jill MacDougall (@msmacdougall87) 8 март 2016 година

Обезбедете силеџиство на вашата училница така што вашите ученици ќе учествуваат во активност со розова кошула. Учениците нека ги украсат своите кошули и објавуваат фотографии од нив и нивните напори против малтретирањето да направат огласна табла.

5. Пријател наспроти френеми

Учениците во средно училиште може да имаат потешкотии да се справат со пријателствата и да препознаат кој е добар пријател, а кој е „слободец“. Оваа активност работи со учениците за да ги научи што е вистинско пријателство и како да ја прекинат врската со френеми.

6. Клуб за книги против малтретирање

Изберете книги околу темата за малтретирање и започнете клуб за книги. Ова може да биде активност на цела класа или да ги поделите учениците во групи за да читаат различни книги врз основа на интерес.

7. Започнете поглавје на C2BK

Започнете кампања против малтретирање со „Кул да се биде љубезен“. Учениците можат да донесат свој клуб за да промовираат анти-малтретирање во нивното училиште.

8. Активност за пишување на синџир на последици

Оваа активност за пишување се фокусираше на последиците од малтретирањето. Учениците работат во групи за да ги утврдат чувствата на некој што бил малтретиран. Откако ќе одржат дискусија, тие пишуваат за времето кога биле малтретирани.

9. Игра со комплименти

Промовирајте анти-малтретирање и поттикнете ги учениците да се движат со оваа активност на давање комплименти. Учениците одат наоколу пишувајќи добри работи за своите врсници без тие да видат. Нана крајот, учениците можат да ги прочитаат убавите изјави што беа напишани.

10. Избриши ја подлоста

Научете ги децата за малтретирање преку дискусии во училницата и размислување за „Како сакате да ве паметат? Учениците се фокусираат на бришење на негативните пораки и нивно заменување со позитивни пораки.

11. Подај ми рака

Овој ресурс за превенција од малтретирање се фокусира на социјално-емоционалното учење во средно училиште преку поучување на љубезност. Учениците ќе си дадат петка, така што ќе напишат на отпечаток на кој начин некому му помогнале или за нешто што читале за анти-малтретирањето.

12. Збрчкано срце

Овој пристап против малтретирање на ниво на училиште користи емпатија за да ги научи учениците дека зборовите и постапките имаат долгорочни последици. Тоа е едноставна, но ефективна демонстрација за воведување на учениците.

13. Случајни вештини

Вториот чекор има ресурс за училници за јазични уметности. Се фокусира на актите на малтретирање и на сите вклучени луѓе. Посебно гледајќи дали е сведок на инцидент со малтретирање и дали сте случаен минувач и што треба да направите? Знаеме дека не е секогаш лесно да се биде храбар човек, но децата учат дека тоа е важно.

14. Програма за медијација со врсници

Учениците во средните училишта треба да имаат начин да посредуваат во несогласувањата. Оваа активност за медијација со врсници поминува низ чекорите и се држи настрана од изјави со непочитување. Тоа е исто такаодлично за одржување тековен разговор во училницата за посредување и односи.

15. Натпревар за плакат

Национален месец за превенција од малтретирање е одлично време да се одржи натпревар за постери со тема против малтретирањето! Учениците можат да бидат креативни и да прават уметнички дела со пораки против малтретирање.

16. Притисокот од врсниците на М&М

Притисокот од врсниците може да доведе до малтретирање. Важно е учениците да разберат како можат да бидат под влијание на нивните врсници. Во играта M&M учениците го учат токму тоа!

17. Дискусија за демонстрација и малтретирање на Apple

Оваа паметна активност се фокусира на влијанието на малтретирањето. Користејќи две јаболка, едното неколку пати паѓано на подот, а другото не, можете учениците да направат набљудување за надворешноста. Потоа исечете го јаболкото....и почекајте учениците да сфатат како насилникот влијае на другите.

Исто така види: 22 Предучилишни активности за учење за ноќните животни

18. Чудни чорапи

Едукаторската заедница исто така сака да се забавува и да ги слави разликите кога предава на оваа тема! Одржете посебен настан како „ден на непарните чорапи“ за да ги прославите разликите. Проширете ја активноста така што учениците ќе кажат што ги прави различни...и прекрасни!

19. За птиците

Дознајте за лошото постапување со врсниците гледајќи го краткиот „За птиците“ на Pixar и следете прашања за дискусија. Студентите ќе научат за пресудите за луѓето и формите на малтретирање како озборувања,вербално малтретирање и социјално малтретирање.

20. Прилагодено ветување без малтретирање

Создадете безбедно место во вашето училиште со активност за залог. Учениците нека смислат ветување специфично за вашето училиште - додајте работи како што се името на училиштето или маскотата или училишните бои. Поставете транспарент со залогот на јавен простор и оставете ги учениците да го потпишат.

Anthony Thompson

Ентони Томпсон е искусен образовен консултант со над 15 години искуство во областа на наставата и учењето. Тој е специјализиран за создавање динамични и иновативни средини за учење кои поддржуваат диференцирана настава и ги ангажираат учениците на значајни начини. Ентони има работено со различен опсег на ученици, од основци до возрасни ученици, и е страстен за еднаквост и вклучување во образованието. Тој има магистерска диплома по образование на Универзитетот во Калифорнија, Беркли, и е сертифициран учител и тренер за настава. Покрај неговата работа како консултант, Ентони е страствен блогер и ги споделува своите сознанија на блогот Teaching Expertise, каде што дискутира за широк спектар на теми поврзани со наставата и образованието.