35 Брилијантни инженерски проекти за 6-то одделение

 35 Брилијантни инженерски проекти за 6-то одделение

Anthony Thompson

Содржина

Сите знаат дека рачните проекти се најдобри за часови по инженерство, но како да знаете кои од нив се најдобри? Проверете ги овие 35 најдобри научни проекти и бидете подготвени да внесете забава во вашата инженерска училница.

1. Конструирај панорамско тркало

Секое дете сака да оди на панорамско тркало, но што е со изградбата на едно за себе? Овој проект ќе ја предизвика вашата училница со креирање сложени модели само со стапчиња за лепчиња и други основни материјали. Погрижете се да ги одржуваат симетрични!

2. DIY Dragster

Користејќи ја сопствената креативност, вашите ученици ќе имаат задача да изградат сопствена влечка. Ова е одличен начин за нив да го применат своето знаење за првиот закон на Њутн и другите основни научни принципи.

3. Јаболко Wrecking Ball

Се забавно, а никаков стрес! Вашите студенти ќе треба да го искористат своето знаење за третиот закон за движење на Њутн во овој возбудлив инженерски проект. Тоа ќе им помогне со концептите на енергија, сила, точност и многу повеќе.

4. Точка за балон

Продолжувајќи ја Њутновата тема, овој забавен научен проект за шесто одделение бара само неколку материјали за домаќинството како сламки и балони. Тие можат да ги чуваат дури и тркалцата за украсување на нивниот двор ако сакаат!

5. Хомополарни танчери

Вашите ученици од 6-то одделение ќе сакаат да ги користат своите креативни вештини за да направат своитанчери, придвижувани од хомополарни мотори? Тие дури можат да ги приспособат своите танчери за да ги направат уште поуникатни.

6. Само-направен уред за лансирање

Со користење само ограничени материјали, вашите ученици ќе треба да тестираат колку далеку може да патува топката со нивните сопствени модели „фрлач“ и „приемник“. Можете дури и да ги предизвикате со различни пресврти поврзани со спортот.

7. Одбојкарска машина

Слично на активноста погоре, оваа активност е реплика на предизвикот за инженерство на флуор од 2019 година со овој проект. Вашите шестоодделенци ќе треба да направат сопствена машина за одбојка за да испратат топче за пинг-понг на одредено растојание. Не е толку лесно како што звучи!

8. Направете држач за мобилни телефони

Овој проект има одлични врски со други теми, особено со уметноста и креирањето на дизајнот на штандот. Вашите ученици од шесто одделение ќе го искусат целиот процес на создавање, од фазата на дизајнирање до последното тестирање.

9. Мини машина за сортирање

Ова е едноставен инженерски проект кој ќе им помогне на вашите студенти да ги научат основите на едноставните машини. Тие ќе мора да земат предвид различни фактори додека ја конструираат нивната машина, како што е ефектот на гравитацијата.

10. Проект за наука за земјотреси

Учењето за силата е суштински дел од науката за шесто одделение, а овој практичен проект е забавен начин да се направи тоа. Вашите студенти ќе го истражатпричините за земјотресите и како да се изгради структурна рамка за зграда за да се спречи оштетување.

Поврзан пост: 25 Инженерски проекти од 4-то одделение за да се ангажираат учениците

11. Градење мостови со стапови

Одете ги вашите ученици на патување низ светот додека ги истражуваат мостовите и нивните дизајни. Тие ќе научат за тоа како се изградени за да се осигури безбедноста на сите корисници. Можете да ги предизвикате да видат кој може да издржи најтешка тежина.

12. Скала на пружина на Хуковиот закон

Целта на овој експеримент е да се тестира дали Хуковиот закон може точно да ја опише напнатоста на пружината во одреден опсег. Натерајте ги вашите ученици да го испробаат експериментот така што ќе ја калибрираат пружината и ќе ја користат за мерење на предмети со непозната маса.

13. Направете ваши макари

Научете како да го олесните товарот како дел од овој интригантен експеримент. Вашите ученици ќе експериментираат со различни аранжмани на макари за да го подигнат истиот товар и ќе можат да ја измерат силата потребна за секоја макара за да направат споредба меѓу сите нив.

14. Врвен предизвик за 3D дизајн

Овој проект освои многу награди и не е тешко да се види зошто! Основната верзија на овој експеримент започнува со тесто за играње и стапчиња, но секогаш можете да ја проширите и да користите широк спектар на материјали, вклучувајќи шпагети и бел слез.

15. Хартиената кулаПредизвик

Оваа активност е слична на оние споменати погоре, но сепак исто толку забавна. Само со хартија и селотејп, дали вие учениците можете да го создадете најсилниот модел на хартија што може да издржи најголема тежина? Не е толку лесно како што звучи!

16. Popsicle Stick Gear

Овде е совршена практична задача која вклучува вашите деца да ги истражуваат концептите на движење правејќи свои „запчаници“ за да се спојат.

17. Магнетно вртечко пенкало

Ова може да изгледа како глупава задача на прв поглед, но всушност е одличен експеримент за истражување на моќта на магнетизмот. Потребни се само едноставни материјали, но активноста ќе ги предизвика вашите деца да најдат совршена рамнотежа со прилагодување на големината на магнетот.

18. Автомобил со магнет

Слично на шпоретот за активности, овој експеримент има брзо поставување, но носи тони радост! Изградете го патот и користете магнет за да го контролирате правецот на автомобилот. Можете дури и да ја направите трка со автомобили од цела класа и целосно да уживате во забавата на науката.

19. Дизајн на ветерни турбини

Друг проект со примена во реалниот свет, оваа задача вклучува користење на научна методологија за да открие дали птиците можат да разликуваат анемометри со шема и без шема. Тие можат дури и да го чуваат надвор за поприродна забава!

Поврзан пост: 30 Genius инженерски проекти за 5-то одделение

20. Трансформација на енергија

Имајте ги вашите ученицидознајте за тоа како соларните панели се трансформираат и користат енергија како дел од овој експеримент. Тие ќе откријат како моќна алатка може да пренесе енергија за да напојува машина или да произведе движење.

Исто така види: 28 големи тинејџерски божиќни книги

21. Користење на хидроенергија за подигање товар

Овој експеримент е сличен на бројот 13, но овој вклучува употреба на вода наместо тоа. Вашите шестоодделенци ќе треба да размислат како да ја претворат кинетичката енергија од проточна вода во механичка преку овој експеримент.

22. Тркала за скејтборд

Комбинирајте го омилениот спорт на вашите ученици со учење наука во овој прекрасен инженерски проект, кој би бил одличен за секој училишен научен саем. Вашиот ученик ќе дознае повеќе за цврстината на истегнување и исходите од отскокнување со тестирање на различни типови тркала на скејтборд.

23. Мотор на брод со сода бикарбона

Нема повеќе вулкани од сода бикарбона! Проверете го ова искуство за да дознаете како сода бикарбона може да се користи во инженерството како гориво за овие кул тркачки чамци.

24. Двостепена ракета со балон на НАСА

Оваа активност ги користи истите научни принципи како бројот 24 и би била одлична задача да се користи како продолжение. Вашите шестоодделенци ќе ги откријат законите на движење, кои се користат за создавање мотори на млазни авиони и ракети на НАСА.

25. Структура со лизгав наклон

Во ова инженерско искуство, вашите студенти ќе експериментираат со наклон на различниагли за да и помогне на зградата на Лего да застане. Тие ќе треба да размислат колку длабоко треба да ги ископаат темелите за да не им падне зградата.

26. Експеримент со електро-магнетен воз

Извори на енергија, магнетизам и спроводливост се името на играта со овој забавен и колаборативен експеримент. Вашите ученици имаат задача да ги напојуваат возовите и да видат колку далеку можат да стигнат.

27. Solar Power Grasshopper

Не е толку бизарно како што мислите! Овој роботски скакулец ќе вибрира кога ќе дојде во контакт со извор на светлина, што го прави овој експеримент совршен за учење за обновливите извори на енергија. Вашите ученици исто така можат да ги оценат резултатите со тестирање на нивото на движење на скакулецот под различни извори на светлина.

28. Конструирај автомобил со соларна енергија

Ова е одлично продолжување на горната активност. Наместо робот скакулец, вашите ученици ќе направат сопствен соларно-поларен автомобил. Тоа е суштински ресурс за учење за алтернативни извори на енергија.

Поврзан пост: 30 Cool & Креативни инженерски проекти за седмо одделение

29. Домашен робот за вртење

Запознајте ги вашите деца со нивниот прв „робот“ со ова мало рачно изработено суштество, кое сака да црта. Содржините што ги учи оваа активност се опсежни, од електрична енергија, моќност и друго.

Исто така види: 30 пријатни активности во слободното време за деца

30. Стиснувањето на Архимед

Исто како вистинскиинженери, вашите студенти ќе имаат задача да создадат бродови што ќе можат да лебдат според принципот на Архимед. Освен што за ова не се потребни бродови од челик, туку чамци од алуминиумска фолија.

31. Направете хартиена хартија посилна

Дознајте за површината и нејзината важност во изградбата во овој експеримент. Може да се обидете да размислите и за различните употреби на хартијата.

32. Рачно изработени кола со картички

Направете ја вашата честитка да се истакне! Еве чекор-по-чекор водич за правење едноставно коло што ќе ги осветли вашите картички како примач на писмото. Тоа е исто така ефикасен начин за учење за едноставни кола.

33. Дизајнирање биодоми

Не само што ќе научат за екосистемите, синџирите на исхрана и протокот на енергија, вашите студенти исто така ќе работат на низа вештини за градење за да изградат биодом на модел на скала во овој сеопфатен инженерски проект.

34. Рачно изработена пумпа за завртки Архимед

Со само неколку движења на зглобот, вашите ученици ќе мислат дека сте магични додека ја преместувате водата од ниско на високо место. Но, сè што треба да направите е да изградите многу едноставна пумпа на Архимед.

35. Рацете на роботот од слама

Користете ја анатомијата на анатомијата на човечкиот прст како стимул за основна функционална роботска рака. Може да ги собере работите и дефинитивно е одличен почеток за секој дизајн на рака на робот подоцна.

Што е позабавно одучење преку практични експерименти, каде што вашите студенти можат да изработуваат свои проекти? Задолжително пробајте го секое од овие за забавно и едукативно време.

Често поставувани прашања

Што е проект за инженерски научен саем?

Дизајнирањето, конструирањето, моделирањето, градењето, подобрувањето и тестирањето на апаратот, материјалите и другите аспекти се клучни.

Кој е најдобриот саемски проект за 6-то одделение? Оваа ултимативна листа на 35 од најпознатите Барате најдобри проекти за саеми за наука за шестоодделенци? Овој врвен список од 35 најневеројатни научни експерименти од шесто одделение ќе гарантира успех.

Anthony Thompson

Ентони Томпсон е искусен образовен консултант со над 15 години искуство во областа на наставата и учењето. Тој е специјализиран за создавање динамични и иновативни средини за учење кои поддржуваат диференцирана настава и ги ангажираат учениците на значајни начини. Ентони има работено со различен опсег на ученици, од основци до возрасни ученици, и е страстен за еднаквост и вклучување во образованието. Тој има магистерска диплома по образование на Универзитетот во Калифорнија, Беркли, и е сертифициран учител и тренер за настава. Покрај неговата работа како консултант, Ентони е страствен блогер и ги споделува своите сознанија на блогот Teaching Expertise, каде што дискутира за широк спектар на теми поврзани со наставата и образованието.