23 Сензационални активности со 5 сетила за деца

 23 Сензационални активности со 5 сетила за деца

Anthony Thompson

Разбудете ги сетилата со нашите фантастични активности! Вашиот клас ќе сака да допира до областите на видот, слухот, вкусот, допирот и мирисот. Не заборавајте да ги обележите вашите омилени активности подолу за да се вратите и да ги спроведете на часовите или дома, во идните сесии за учење.

1. Читајте книга за пет сетила

Читање за петте сетила е фантастичен метод за воведување на соодветниот вокабулар на вашите ученици. Тоа драматично го зголемува разбирањето кога учениците можат визуелно да видат концепт и потоа да развијат разбирање од таму.

Исто така види: 24 Божиќни јазични уметнички активности за средно училиште

2. Активност за сетило за вид

Играњето око-шпион со вашите ученици ги поттикнува да да бидат свесни за нивната околина и да научат како да опишуваат одредени концепти.

3. Активност за чувство за вкус

Направете боја за јадење со мешање на коол-аид, вода и брашно пред да ги оставите вашите внатрешен уметник блеска!

4. Активност за сетило за слух

Одете на прошетка со слушање и оставете ги вашите ученици да забележат што слушаат. Откако ќе се вратите во училницата, дозволете им на учениците да ги споделат своите белешки еден со друг.

5. Активност со чувство на допир

Заврзете ги очите на учениците и дајте им ставка како што се шишарки, школки, или песок да се чувствуваат. Побарајте од нив да ја опишат текстурата и да погодат што е тоа.

6. Музички тресење и креатори на дожд

Привлечност на сетилото за слух правејќи музички шејкери и креатори на дожд. Едноставно пополнете празен, запечатливсад со монистра, грав или други мали предмети кои ќе штракаат кога ќе се затресат.

7. Скреч и шмркајте

Поминете убаво додека правете проекти за гребење и шмркање како што се постери или реклами . Спроведете ја оваа активност со помош на лепак, Jell-O со вкус и градежна хартија.

8. Мистериозна чанта на допир

Учениците треба да добијат торба исполнета со мистериозни предмети и мора да опишете ги. За дополнителен елемент на забава, замолете двајца ученици да се натпреваруваат едни со други за да видат кој може точно да погоди најмногу предмети.

9. Слики со мирис

Оваа активност со ниска врева е привлечна на сетилото за мирис на учениците. Вклучете ги во задача за сликање со мирис и обидете се да го усогласите мирисот со она што од нив се бара да го насликаат, на пример, насликајте јагода користејќи боја со мирис на јагода.

10. Glockenspiel

Вклучувањето музика во која било класа е сигурен победник! Вашите ученици ќе ја сакаат можноста да станат креативни и да направат песна со останатите нивни врсници.

11. Активност за вкус на гладна гасеница

Оваа активност е толку приспособлива и може да биде променет за да одговара на класа која се занимава со сетила, боја или препознавање броеви. Заменете го звучникот, на хартиените чинии подолу, со храна и оставете ги вашите деца да ги пијачкаат нивните вкусни закуски. Овој сигурно ќе ги зачуди пупките за вкус!

12. Насликајте со зачини

Апел до сетилнитекреативност со сликање на лист хартија со различни зачини и зачини. Оваа забавна активност им овозможува на учениците да стапат во контакт со нивната креативна страна и ја поттикнуваат слободата на изразување.

13. Сонце од шкурка

Оваа уметничка активност им овозможува на учениците фино да го дотераат своето сликарство и сечење моторни вештини. Уметноста со шкурка им овозможува на учениците да се забавуваат и да се вклучат во нови текстури. Ве покануваме да видите колку текстурирани слики можете да создадете!

14. Апсорпција на целер

Истражете го сетилото за вид додека ја набљудувате апсорпцијата на целерот во акција! Гледајте како се случува магијата додека стебленцата од целер и нивните лисја почнуваат да ја менуваат бојата во зависност од употребената боја за храна.

15. Стап за дожд Музичко шише

Рејн стапчињата се секогаш хит кај младите ученици. Оваа активност предизвикува чувство на смиреност додека учениците ги изработуваат своите музички шишиња и потоа можат да уживаат во препознатливиот звук на дождот.

16. Создавање звук од гумени ленти

Овој прекрасен звучен експеримент ги запознава учениците со многу важниот концепт на апсорпција и дистрибуција на звукот. Оваа звучна активност со гумени ленти е брза и лесна за организирање и го допира чувството за звук.

17. Игра со совпаѓање на звукот

Уживајте во игра во сензорен стил со оваа забавна активност за совпаѓање. Наполнете мали контејнери за бонбони со различни семиња и завиткајте ги во алуминиумска фолија. Оставете ги учениците да протресат различниконтејнери во обид да се најдат соодветни парови кои звучат исто.

18. Што прави звук

Оваа кул активност е силна во својата аудитивна привлечност! Со полнење на празен сад за печење со асортиман на производи за производство на звук, можете да ги поканите учениците да истражуваат различни звуци и како да ги опишат.

19. Визуелно следење

Визуелно следење е евтина активност која помага да се поттикнат вештините за визуелна обработка и добро функционира за глувите лица. Наредете шарени капачиња од шишиња во кружна формација на маса. Потоа поставете шарена пиперка во средината на кругот и поттикнете го ученикот да ги најде сите соодветни капачиња од шишињата без да ја поместува главата, само следејќи ги со очите.

20. Мирисно виножито

Оваа активност со мирис на виножито погодна за деца е една од нашите омилени активности засновани на мирис. Направете коцки мраз со миризлива сода бикарбона кои се обоени со прехранбена боја. Направете хемиска реакција со внесување оцет во смесата.

21. Тесто за играње од портокал и лимон

Ова е совршена активност дома или во класата. Тестото за играње и неговата употреба им обезбедуваат на нашите малечки толку многу образовни придобивки. Подобро уживајте во тестото откако ќе биде обележано со вашите омилени мириси како што се цитрусно овошје или дури и зрна кафе.

22. Истражете го звукот со закачалка и врвка

Каков уникатен начин на допирање на звуците во вашата околина!Поттикнете критичко размислување со тоа што ќе ги поттикнете вашите ученици со прашања за тоа што слушаат.

23. Звучни тегли

Ставете различни предмети во различни тегли. Звучните тегли може да се користат за асортиман на активности, вклучително и споредување и спротивставување, совпаѓање, чувство на текстура итн.

Придобивките од инкорпорирањето активности засновани на сетила се бескрајни, па зошто да чекате да прифатите некоја во вашите идни лекции ! Помогнете да го поттикнете когнитивниот раст, да ги развиете моторните и вештините за решавање проблеми, како и да ја поттикнете социјалната интеракција и природното истражување.

Често поставувани прашања

Кои се 5-те сетила?

Луѓето имаат 5 сетила имено; видот, вкусот, мирисот, слухот и допирот. Нашите сетилни способности ни помагаат да го процесираме и да го разбереме светот околу нас. Затоа тие се витални компоненти на секојдневниот живот и затоа треба да се обработат во плановите за часови уште од мали нозе.

Исто така види: Научете & засилувач; Играј со пом пом: 22 фантастични активности

Кога треба да го научам моето дете за 5-те сетила?

Децата треба да се запознаат со нивните сетила уште од најмала возраст. Треба да им се даде можност, колку што е можно, да почнат да учат за сетилата на возраст од градинка. Воведувајте ги концептите полека и на забавен начин, така што децата ќе го апсорбираат и обработуваат знаењето на податлив начин.

Anthony Thompson

Ентони Томпсон е искусен образовен консултант со над 15 години искуство во областа на наставата и учењето. Тој е специјализиран за создавање динамични и иновативни средини за учење кои поддржуваат диференцирана настава и ги ангажираат учениците на значајни начини. Ентони има работено со различен опсег на ученици, од основци до возрасни ученици, и е страстен за еднаквост и вклучување во образованието. Тој има магистерска диплома по образование на Универзитетот во Калифорнија, Беркли, и е сертифициран учител и тренер за настава. Покрај неговата работа како консултант, Ентони е страствен блогер и ги споделува своите сознанија на блогот Teaching Expertise, каде што дискутира за широк спектар на теми поврзани со наставата и образованието.