20 Именски активности за средно училиште

 20 Именски активности за средно училиште

Anthony Thompson

Изградбата на заедница во училница започнува со запознавање со вашите ученици, а ова започнува со тоа што сите си ги учат имињата! Средното училиште е тешко, но учењето имиња не мора да биде. Во првите недели на училиште, активностите со имиња се забавен начин да ги запознаете вашите ученици и да создадете безбеден простор за учење.

Еве 20 училишни активности за учениците од средните училишта кои брзо ќе ги запознаат сите.

1. Имиња, но направете го тоа уметност

Користете празен шаблон и картонска хартија за да ги испечатите имињата на вашите ученици пред првиот ден од часот. Учениците од средно училиште можат да ги користат нивните омилени бои и дизајни за да ги прикажат своите лични идентитети, а потоа можете да се вклучите во разговор за материјалите во училницата. Користете го ова како декор на ѕидот во училницата и тоа е победничка и за наставникот и за ученикот.

2. My Name Map and Me

Се што ви треба за оваа училишна активност е парче хартија и прибор за пишување. Дозволувањето на учениците да ги споделат своите идентитети преку уметност ќе ја зајакне климата во училницата и ќе направи да се чувствуваат поврзани.

3. Name Tent

Првиот училишен ден може да биде застрашувачки, но првиот ден од училишните активности не мора да биде. Користете ги овие забавни шаблони за имињата на вашите ученици и за тие да споделат малку повеќе за себе. Покажете ги на нивните работни маси како начин да започнете да ги паметите имињата!

4. ПрисуствоИгра

Користете ги овие бесплатни предупредувања за прашања, покрај тоа што ги повикувате студентите за присуство. Ќе ја направи оваа неопходна задача помалку здодевна и ќе ви даде можност да ги запознаете вашите ученици.

Исто така види: 20 Античка Грција Активности за средно училиште

5. Приказна за моето име

Креативен начин да ги запознаете вашите ученици и што е важно за нив, оваа активност ја користи книгата „The Name Jar“ од Јангсук Чои. Учениците ставаат кое било име по желба во тегла и тоа води до низа активности поврзани со оваа приказна. Креаторот на активноста нагласува дека пред тоа е важно да знаете малку за вашите ученици за да избегнете какви било непријатни или емоционално штетни ситуации за учениците.

6. Вовед за хартиена кеса

Напишете го вашето име на хартиена кеса и соберете 5 предмети што претставуваат тоа што сте вие! Користете ги овие за да се претставите пред вашиот клас, а потоа нека ја направат активноста сами. Ова е одличен начин да научите и запомните имиња.

7. Сè за моето селфи

Направете десната страна од нивниот мозок да работи со оваа уметничка активност. Учениците можат да се претстават преку слики што можат да ги закачат низ собата. Ова е одлична можност за уметнички дела направени од ученици за декор на ѕидови во училницата и секојдневно потсетување на имиња!

Исто така види: 50 пријатни новогодишни книги за деца

8. The Pool Noodle Name Game

Ова не е основна игра со имиња. Играта со име на тестенини од базен става вербален пресврт накласична игра „Тоа“. Погрижете се да ги запомните имињата на вашите соученици или можеби ќе бидете „Тоа“ следниот!

9. Игра со имиња на првиот ден од училиштето

Оваа игра со имиња е тест за вештините за слушање и може да биде добар показател за тоа кој ќе ја слуша наставата во училницата. Тоа е класична игра со повторување што ќе ги предизвика вашите ученици. Следниот ден изненадете ги со награда на оној кој се сеќава на сечие име.

10. Игри со имиња за музичката училница

Овој ресурс има збирка игри со имиња за музика во различни нивоа од одделенија. Некои скандирања бараат движење со користење на бруто моторни вештини и координација на учениците. Овие активности ги одржуваат учениците активни и заинтересирани.

11. Запомнете ги сите имиња на првиот ден

Интересни факти ќе ги издвојат учениците! Во оваа игра со името, секој ученик треба да излезе со интересен факт за себе кој ќе им помогне на луѓето да го поврзат фактот со името на ученикот.

12. Имиња за училницата по англиски јазик

Друг уметнички начин учениците да ги прикажат своите имиња и интереси на часот. Учениците од средното училиште ќе сакаат да имаат можност да ги користат нивните омилени бои и да создадат уметност со големи имиња што можат да ја пополнат со зборови што го објаснуваат нивниот идентитет.

13. Игра поинаков поглед на името за часовите по англиски

Оваа активност навистина ќе им се допадне на интровертнитеученици во вашето одделение. Групната работа значи дека учениците чувствуваат помал притисок отколку што би чувствувале во поголема активност на часот. Тие сè уште учат имиња низ работата на станицата, но тоа е многу помалку страшно!

14. Прва недела од школскиот шатор

Овој ресурс ви дава бесплатен шаблон за документи за да создадете забавен и информативен шатор со име. Понекогаш овие едноставни активности се одличен начин да им се даде на учениците некое мирно време за време на тежок преоден период за нив.

15. Активност за име - Дигитална опција

Оваа активност на слајдови на Google ќе ве подготви за какви било потенцијални карантини или хибридни ситуации. Тоа е интерактивен ресурс кој ќе им овозможи на учениците да се запознаат меѓу себе дури и ако оддалеку.

16. Предизвик со матични ознаки за имиња

Овој ресурс е создаден за помлади ученици, но сепак ќе работи навистина добро со учениците од средните училишта. Учениците мора внимателно да ги следат упатствата за да ги креираат нивните ознаки со имиња, но ова е исто така таен начин да се проценат стиловите на учење на учениците и да се утврди кој лесно се фрустрира.

17. Наоѓање на аглите на вашето име

Совршена активност за име за час по математика во средно училиште. Учениците ќе се запознаат со користењето на транспортерот и ќе ви даде можност постојано да ги повторувате нивните имиња!

18. Имиња и чувства: Активност за комуникација

Овој шаблон за преземање е одличен заупотреба во училницата за усвојување на ESL или шпански јазик. Учениците ги прашуваат соучениците за нивните имиња и чувства што им дава можност да се запознаат.

19. Активност за брзо запознавање

Достапна и на шпански и на англиски, оваа активност е супер забавна опција за да ги натерате учениците да разговараат и да ги научат имињата на другите. Има повеќе елементи на овој ресурс, вклучувајќи работен лист и детални инструкции кои се достапни на Google Slides.

20. Најдобрата игра

Ако не се сеќавате на личноста, веројатно нема да го запомните неговото име. Оваа активност за градење тим им дава можност на учениците да се запознаат и малку да се забавуваат. Тие ќе имаат поголема веројатност да ги запомнат имињата на соучениците откако ќе учествуваат во оваа игра.

Anthony Thompson

Ентони Томпсон е искусен образовен консултант со над 15 години искуство во областа на наставата и учењето. Тој е специјализиран за создавање динамични и иновативни средини за учење кои поддржуваат диференцирана настава и ги ангажираат учениците на значајни начини. Ентони има работено со различен опсег на ученици, од основци до возрасни ученици, и е страстен за еднаквост и вклучување во образованието. Тој има магистерска диплома по образование на Универзитетот во Калифорнија, Беркли, и е сертифициран учител и тренер за настава. Покрај неговата работа како консултант, Ентони е страствен блогер и ги споделува своите сознанија на блогот Teaching Expertise, каде што дискутира за широк спектар на теми поврзани со наставата и образованието.