15 Активности на Моли Лу Диња

 15 Активности на Моли Лу Диња

Anthony Thompson

Срдечната приказна на Пети Ловел за храбрата, неизвината Моли Лу Диња е извонредна книга што може да ја споделите со вашите основни читатели. Приказната на Моли Лу е приказна за спротивставување на насилниците, да се биде свој и да се искористи самодовербата. Нејзините теми се добро прилагодени на класните дискусии за малтретирањето и она што нè прави единствени. Од придружници на книги до занаети што ја промовираат самодовербата и групни дискусии за самодовербата за време на приказната, оваа листа на активности на Моли Лу Диња ќе инспирира внимателно учење од оваа приказна што не треба да се пропушти!

1. Карактеристики на прицврстување на графиконот

Студиите за карактери се вообичаен дел од наставните програми за рана основна писменост, а Моли Лу Мелон е совршен кандидат! За време на дискусијата на часот, предизвикајте ги вашите ученици да создадат список со живописни, позитивни зборови за да ги опишат особините на Моли Лу од приказната. Закачете ја оваа табела за прицврстување на карактерни црти како ресурс за идни поттикнувања за пишување.

2. Т-табела со внатрешни и надворешни особини

За да им помогнете на вашите ученици да го развијат своето разбирање за карактерните црти, разговарајте за разликата помеѓу физичките и емоционалните особини, а потоа креирајте Т-табела со детали за внатрешниот изглед на Моли Лу и надворешните карактеристики. Како продолжение, нека децата потоа генерираат листа на нивните внатрешни и надворешни особини како запис во дневник!

Исто така види: 25 пустински живи животни

3. Постер за час

По вашето првично читање на глас, добијтецелиот ваш клас мисли како можат да направат луѓето да чувствуваат дека припаѓаат на училиште. Направете заеднички постер или банер за да го изложите во вашата училница и потсетете ги вашите ученици за очекувањата за добрина и почит во текот на целата година.

4. Споредете & засилувач; Контраст

Охрабрете ги учениците да бараат сличности и разлики додека ја споредуваат приказната на Моли Лу Мелон со Луси од Шпагети во пунџа со хот-дог. Користете ги работните листови за печатење со одговори што се пополнуваат во празно или користете ги дадените прашања како поттик за учениците да креираат Венови дијаграми.

5. Book Companion

Оваа дигитална активност за приказната на Моли Лу е малку подготвена и вклучува и дигитални слајдови и верзија за печатење. Оценете го разбирањето на учениците користејќи ги картичките за дигитални задачи за секвенционирање или користете ја мапата на приказната во целата група за да ги прегледате концептите на елементите на приказната.

6. Boom Cards

Користете ја оваа палуба Boom Cards за некои прашања за брзо разбирање за да го оцените сеќавањето на учениците за настаните во Stand Tall, Molly Lou Melon. Ова е лесна, дигитална активност каде што можете да собирате податоци за студентите во реално време, или тие би можеле да бидат доделени како активност за учење на далечина!

7. Character Analysis Freebie

Користете го овој freebie за анализа на знаци како известување за списание или графички организатор за описна активност за пишување. Децата ќе размислат коиКарактеристиките на карактерот на Моли Лу Мелон е најважно да се вклучат додека пишуваат одговор на оваа прекрасна книга.

8. Sequencing Freebie

Овој бесплатен секвенционер е брз Molly Lou Melon што може да се печати за да се додаде во вашите планови за часови или во интерактивни списанија на учениците. Веќе е диференцирано за различни нивоа на читање со вклучување опции за децата да сечат и лепат реченици или слики за да ја прераскажуваат заплетот на приказната.

9. Висока/ниска слободна математичка интеграција

Во описите на нејзиниот лик, Пети Ловел споменува дека Моли Лу била најниската девојка во класот. Користете го овој детал како барање за прашања на работилницата по математика за споредување на височините на учениците во вашето одделение или за подредување од најмали до најголеми. Ова е одличен начин да ја интегрирате математиката во вашето учење за литература!

10. Анализа на илустрации

Слободните илустрации на Дејвид Катроу додаваат многу во популарната приказна на Пети Ловел. Натерајте ги децата да размислуваат за важната работа на илустратор на книги и оставете ги вашите постари ученици да ги анализираат овие радосни илустрации како барање за дневник. Учениците нека вклучат свои сопствени илустрации инспирирани од Моли Лу на крајот!

11. Развивање на позитивен само-разговор

Приказната на Моли Лу е одличен поттик за наставниците и семејствата да започнат дискусии за тоа како да се негува позитивниот самоговор кај учениците.Задолжете им на децата да ги наполнат огледалата во бањата или училницата со позитивни афирмации кои поттикнуваат позитивно самопочитување и меѓусебно се подигаат. Само неколку едноставни зборови можат да предизвикаат насмевка кај речиси секој!

12. Работен лист за карактеристики на карактери

Охрабрете ги учениците да воспостават врски текст со себе со овој работен лист за карактерни црти без подготовка каде учениците ќе ги споредат личните атрибути на Моли Лу со нивните! Користете ја оваа активност за да изградите заедница меѓу учениците така што ќе се здружите како група потоа за да видите кои атрибути ги споделуваат сите!

13. Почеток на реченицата: Доверба

Погледнете ја оваа објава на Инстаграм

Објава споделена од г-ѓа Монтазел (@classroomadventures)

Приказната на Моли Лу Мелон е совршена точка за скокање за многу емотивно учење теми за дискусија; вклучувајќи го и концептот на доверба! Позитивниот самоидентитет на Моли Лу е зајакнат со охрабрувачките зборови на нејзината баба. Предизвикајте ги децата да бидат свои најдобри навивачки и напишете за тоа како можат да бидат сигурни користејќи ја оваа реченица за почеток!

14. Занает „Ми се допаѓам“

Оваа занаетчиска вештина на Моли Лу диња и потсетник за пишување е сладок начин да ги инспирирате децата да размислуваат за нивните омилени делови или квалитети. Оваа едноставна активност за пишување е брза вежба за градење самодоверба која може да се прикаже во вашата училница како потсетник за индивидуалноста на секој ученик.

15. Занаетчиство со сончоглед

Ова е уште една слатка занаетчиство на Моли Лу заедно со социјално-емоционална активност за учење! За време на овој едноставен план за лекција во 3 чекори, наставниците прво им помагаат на децата да направат сончогледи со отпечаток од рака. Потоа, децата размислуваат што ги прави посебни; или во мали групи или еден на еден. Конечно, наставниците им помагаат да ги снимат своите идеи и да го состават финалниот производ!

Исто така види: Што се училишта за доверба?

Anthony Thompson

Ентони Томпсон е искусен образовен консултант со над 15 години искуство во областа на наставата и учењето. Тој е специјализиран за создавање динамични и иновативни средини за учење кои поддржуваат диференцирана настава и ги ангажираат учениците на значајни начини. Ентони има работено со различен опсег на ученици, од основци до возрасни ученици, и е страстен за еднаквост и вклучување во образованието. Тој има магистерска диплома по образование на Универзитетот во Калифорнија, Беркли, и е сертифициран учител и тренер за настава. Покрај неговата работа како консултант, Ентони е страствен блогер и ги споделува своите сознанија на блогот Teaching Expertise, каде што дискутира за широк спектар на теми поврзани со наставата и образованието.