20 прекрасни активности кои се фокусираат на апсолутна вредност

 20 прекрасни активности кои се фокусираат на апсолутна вредност

Anthony Thompson

Апсолутната вредност звучи како збунувачки концепт. Покажете им на учениците колку е лесно со овие едноставни активности и идеи за план за лекција! Откако ќе објасните дека апсолутната вредност е едноставно оддалеченост на број од нула, вие и вашите студенти можете да истражувате позитивни и негативни броеви, да направите графички вредности и да ги применувате во контексти од реалниот свет! Не заборавајте да вклучите многу забавни игри за да ги возбудите околу математиката!

1. Разбирање на апсолутната вредност

Изградете ја довербата на учениците во нивната способност да ја разберат годишната наставна програма по математика со изработка на шарени страници од тетратки! Совршена за средношколци, оваа лесна активност одговара на сите прашања со апсолутна вредност што може да ги имаат вашите ученици.

2. Вовед во апсолутната вредност

Ако сте заглавени во учењето на далечина, видеата се супер едноставен начин да ги објасните сите видови математички концепти. Ова привлечно видео ги запознава учениците со функциите на апсолутна вредност. Дополнителните видеа го прошируваат концептот со обезбедување реални контексти за равенки со апсолутна вредност.

Исто така види: 20 корисни активности за бура на идеи

3. Споредување на апсолутни вредности

Вклучете независна практика во вашите лекции со различни математички работни листови. Учениците можат да ги практикуваат своите вештини за апсолутна вредност индивидуално или во мали групи од 2-3 студенти. Погрижете се да разговарате за знаците на апсолутна вредност пред да започнат со задачата.

4. Војна за апсолутна вредност

Создадете групи од 2-3учениците. Дајте ѝ на секоја група шпил карти со отстранети асови и картички со лице. Црните картони претставуваат позитивни бројки, а црвените негативни знаци. Учениците во исто време превртуваат карта, а личноста со најголема вредност победува!

5. Фудбал со апсолутна вредност

Додадете разновидност на домашните задачи со забавна фудбалска игра! Учениците формираат два тима и се натпреваруваат за да видат кој прв ќе постигне тачдаун. Уловот е што тие мора да решаваат равенки со апсолутна вредност за да се движат нагоре и надолу по полето.

Исто така види: 25 Активности за вклучување родители за основните училишта

6. Погодете го бројот

Дајте им дополнителна вежба на учениците така што ќе ги формулираат своите прашања со апсолутна вредност. Соберете претпоставки за тоа колку предмети има во контејнер. Потоа, графирајте ги податоците заедно. Учениците нека смислат ситуации со апсолутна вредност на кои може да се одговори она што го гледаат!

7. Вистина или смело

Оставете ги вашите ученици од 6-то одделение да ја истражуваат апсолутната вредност со забавна игра на вистината или смелоста! Учениците превртуваат картичка. За секое одважување, учениците го решаваат изразот со апсолутна вредност. За вистини, тие одговараат на прашања за моделите на апсолутна вредност.

8. Табели за сидро

Помогнете им на вашите ученици да ги запомнат принципите на апсолутна вредност со шарена табела за сидро! Работејќи заедно, најдете едноставни начини да ги објасните знаците на апсолутна вредност, функциите на родителите и нееднаквостите. Учениците можат да ги копираат графиконите во нивните тетраткипотоа.

9. Равенки за апсолутна вредност

Работете на градење на доверба кај учениците со основни алгебарски равенки! Учениците нека ги истакнат апсолутните вредности во секоја поставена равенка пред да започнат. Потсетете ги да ја покажат својата работа за секој чекор за да можете да зборувате што тргнало наопаку ако нивниот одговор е неточен.

10. Наоѓање грешки

Дајте им шанса на учениците да станат наставници! Овие забавни математички работни листови бараат од учениците да ги најдат грешките во примерок математички проблем. Оваа практика овозможува подлабоко размислување и побогати дискусии за наставната програма по математика. Одлично за независни тренинзи.

11. Пирамиди со апсолутна вредност

За оваа ангажирана активност, учениците треба да ја решат дадената равенка за да ја најдат следната група апсолутни вредности. Исечете ги картичките со равенки и поставете ги на куп. Нека вашите ученици да ја покажат својата работа на секој квадрат пред да ја залепат следната равенка.

12. Линија за човечки броеви

Дајте му на секој од вашите ученици по една картичка со цел број. Нека седат во линија од највисоко до најниско. Задржете ја нееднаквоста за да ја решат. Секој ученик што има точно решение стои. Супер забавна активност за завршување на часови за апсолутни вредности и нееднаквости.

13. Неравенки Сортирање карти

Помогнете им на учениците да го визуелизираат апсолутното растојание со правилно подредување на неравенките. На учениците им се даваат множества равенки, одговори играфикони. Претворете го во игра, и оној што прво ќе го поклопи правилно секој дел од сите нивни сетови ќе победи!

14. Бинго за нееднаквост

Возбудете ги вашите средношколци за математиката со забавна игра бинго! Учениците ќе напишат решение на секој квадрат. Дозволете им однапред да ги решат сите неравенки. На секој математички проблем доделете број и потоа нацртајте го бројот за да започнете со означување на квадратите.

15. Приказни за апсолутна вредност

Приказните за апсолутна вредност се одличен начин да им се помогне на учениците да го разберат концептот на начин што има смисла. Студентите се охрабруваат да го истражат концептот на апсолутно растојание од нула. Бидете сигурни дека тие го покажуваат своето знаење покажувајќи ја својата работа!

16. Графикување на апсолутна вредност

Додадете некои реални контексти на вашите часови по математика од 6-то одделение. Овие лесни графички проблеми им помагаат на учениците да визуелизираат како изгледа апсолутната вредност во нивните животи. Направете неколку заедно и потоа замолете ги да создадат свои графикони врз основа на нивните дневни распореди.

17. Купување со буџет

Испратете ги вашите средношколци на математичка авантура! Студентите мора да изберат производ и да истражуваат различни цени низ брендовите. Потоа тие пресметуваат апсолутни вредносни отстапувања на цената за практична примена во реален контекст.

18. Картички за дигитални задачи

Оваа претходно направена дигитална активност е одличен начин за завршувањелекции за апсолутна вредност. Можете да изберете да им дозволите на учениците сами да ги завршуваат картичките со задачи за самостојно вежбање или да ги прават заедно како час. Претворете го во натпревар за активност која учениците ќе ја сакаат.

19. Лавиринт за апсолутна вредност

Додајте неколку збунувачки работни листови со лавиринт во вашите пакети со активности со апсолутна вредност! Учениците ги решаваат равенките за да ја одредат најдобрата патека низ лавиринтот. За предизвик, дајте им ги одговорите на учениците и нека ги креираат равенките. Префрли се со друг ученик кој потоа го решава лавиринтот!

20. Онлајн игра Number Balls

Онлајн игрите се одлична дигитална активност за учење на далечина! Учениците мора да ги исфрлат меурчињата во растечки редослед. Како што напредуваат низ нивоата, ќе се појавуваат се повеќе и повеќе топки. Тоа е едноставен начин да се добијат податоци за учениците во реално време за тоа колку добро ја разбираат наставната програма по математика.

Anthony Thompson

Ентони Томпсон е искусен образовен консултант со над 15 години искуство во областа на наставата и учењето. Тој е специјализиран за создавање динамични и иновативни средини за учење кои поддржуваат диференцирана настава и ги ангажираат учениците на значајни начини. Ентони има работено со различен опсег на ученици, од основци до возрасни ученици, и е страстен за еднаквост и вклучување во образованието. Тој има магистерска диплома по образование на Универзитетот во Калифорнија, Беркли, и е сертифициран учител и тренер за настава. Покрај неговата работа како консултант, Ентони е страствен блогер и ги споделува своите сознанија на блогот Teaching Expertise, каде што дискутира за широк спектар на теми поврзани со наставата и образованието.