55 предизвикувачки проблеми со зборови за трето одделение

 55 предизвикувачки проблеми со зборови за трето одделение

Anthony Thompson

Содржина

Зошто да не додадете неколку разнобојни манипулативи за да го направите учењето во трето одделение поконкретно, да ги прегледате основните математички вештини со работни листови или да ги вклучите во дневниот час по математика за да изградите флуентност при решавање проблеми?

Овие повеќе чекори зборовните проблеми вклучуваат собирање, одземање, множење и делење, како и време, пари и дропки. Бидејќи тие вклучуваат повеќе од еден чекор, учениците треба да бидат охрабрени да го изразат своето размислување со слики и зборови за да помогнат во планирањето, решавањето и проверката на секој проблем.

1. Џенифер собра 72 цреши, а Ким 45. Тие користеа 24 цреши за да направат пити за нивната училишна продажба. Колку вишни им останале?

2. Ким имала 19 бонбони, а потоа купила уште 23 бонбони. Таа сака да ги сподели меѓу себе и 6 пријатели. Колку бонбони ќе добие секој пријател?

3. Ендрју има 147 џамлии. 35 џамлии се портокалови, а 52 се виолетови. Останатите џамлии се жолти. Колку жолти џамлии има?

4. Сандра и нејзината пријателка Бренда отидоа на шопинг. Секој од нив купил по 10 нови кукли. Сандра врати 3 од нејзините нови кукли во продавницата. Колку кукли имаат уште Сандра и Бренда?

5. Лорен има 600 моливи. Таа сака да ги смести во 10 еднакви групи. Колку моливи ќе има во секоја група?

6. Стенли и Еди купиле по 12 парчиња пица. За вечера,секој јадеше по 2 кришки. Колку парчиња имаат сега?

7. Џим засадил 30 редови од 15 лалиња. Од нив 137 се жолти, а останатите се црвени. Колку црвени лалиња има?

8. Меган има 8 четвртини, 4 центи и 7 никели за автобуска карта. Ако автобуски билет чини 1,15 долари колку пари ќе и останат?

9. Сем во својата колекција има 63 поштенски марки од Азија, 59 поштенски марки од Европа и 162 поштенски марки од Африка. Колку повеќе печати има од Африка отколку Азија и Европа заедно?

10. Енџи употреби 3 црвени украси, 5 сини украси и 7 зелени украси за украсување на новогодишна елка. Нејзе и останаа 12 украси. Со колку украси требаше да започне?

11. Џени и нејзините пријатели купиле 3 кутии кекси. Во секој случај имаше по 16 кекси. Џејмс изел 3 кекси, Стјуарт 5 кекси, а Ким 13 кекси. Колку кекси останаа?

12. Том заврши сложувалка од 354 парчиња, а Стела сложувалка од 567 парчиња. Колку помалку парчиња имаше сложувалката на Том?

13. Стефани има 217 долари, а Дерек има 138 долари за трошење. Потрошија малку пари и сега им останаа 112 долари. Колку пари потрошиле?

14. Касандра трчаше 15 милји секој ден 8 дена. Потоа таа трчаше 12 милји секој ден во текот на две недели. Колку милји истрчала вкупно?

15. Куќата за молив на Ендитежи 32 грама. Неговата тетратка тежи 45 грама повеќе од футролата за молив. Колкава е вкупната тежина на неговото моливче и тетратка?

16. Даниел купил 4 пакувања гуми за џвакање. Во секое пакување има 9 парчиња гума за џвакање. Сакаше рамномерно да ја дели гума за џвакање со 3 лица. Колку парчиња гума за џвакање ќе добие секој човек?

17. Џен се искачи 48 скалила до даска за нуркање. Се спуштила 23 скалила за да разговара со пријателка. Потоа се искачила 12 скалила за да дојде до врвот. Колку чекори има даската за нуркање?

18. На игралиштето има 78 топки. 22 се фудбалски топки, а 18 се кошаркарски топки. Останатите се тениски топчиња. Колку тениски топчиња има?

19. Томи направи 63 колачиња за продажба на печење. Линдзи направи 35 колачиња. Продадоа вкупно 22 колачиња. Колку колачиња им останале?

20. Адам на игралиштето нашол 235 пени. Потрошил 98 пени. Потоа пронашол уште 123. Колку пари има сега?

21. Лиза видела 86 животни во зоолошката градина. Таа имаше 54 мајмуни, 17 папагали и неколку слонови. Колку слонови видела?

22. Јулија има колекција на боички од 156 боички. Таа и даде малку на нејзината пријателка Емили. Сега и останаа 72 боички. Колку боички и даде на Емили?

23. Сенди имала 225 долари за да купи алки. Продавницата продаваше 2 пакувања нараквици за 5 долари. Колку пакувања можеСенди да си дозволи да купи?

24. Брендон заработувал 12 долари на час косејќи трева и 15 долари на час чување деца. Работел 20 часа косејќи трева и 18 часа чувајќи деца. Колку пари заработил вкупно?

25. Гевин купи 14 моливи. Имал 48 долари пред да ги купи моливите. Откако ги купил моливите, му останале 20 долари. Колку чинеше секој молив?

26. Тина освои 160 плишани мечиња на карневалот. На секоја другарка и дала по 8. Тогаш и останаа 32. На колку пријатели им подари плишани мечиња?

27. Били продал половина од своите трговски картички, а потоа купил уште 132. Сега тој има 325 картички за тргување. Со колку требаше да почне?

28. Училиштето на Лејси оди на екскурзија. Во секое одделение има по 24 деца. Има 8 паралелки. Ако 30 деца можат да сместат во автобус, колку автобуси ќе им требаат за нивното излетување?

29. Стефани имаше 5 дузини кекси. На својата пријателка и подарила 27 кекси. Колку кекси и останаа?

30. Ангела има 1345 налепници. Дан има 845 налепници. Колку повеќе налепници има Ангела од Дан?

31. Г-ѓа Смит отиде на намирници на шопинг. Нејзините намирници чинат 82,96 долари. Имала купони во вредност од 22,50 долари. Ако на службеничката и платила 90 долари за намирниците, колку кусур би добила?

32. Серена имаше 77 долари. Потоа купила билети за кино за 8 пријатели по 4 долари.Сега таа сака да купи пупки кои чинат по 3 долари. Колку лепчиња може да купи?

33. Сем имаше 34 долари. Потоа добил 19 долари за роденден. Колку пари му требаат ако сака да купи велосипед кој чини 98 долари?

34. Миранда купила 4 ланчиња кои чинат по 13 долари. Потоа му дала 16 долари на својот помал брат. Таа започна со 105 долари. Колку пари има сега?

35. Ентони заработува 15 долари секоја недела кога работи. Тој работи 6 недели. Сега сака да купи гејмерска конзола за 114 долари. Уште колку пари му требаат?

36. Колку страни имаат 3 триаголници, 8 квадрати и 4 правоаголници?

37. Емили виде неколку кокошки на фармата. Таа изброи вкупно 56 крила. Колку кокошки видела?

38. Бен собра 18 бобинки. Зејн собрал 6 пати повеќе бобинки од Бен. Колку бобинки собра Зејн?

39. Гевин купил 70 јаболка. Купил двојно повеќе јаболка од Тим. Колку јаболка купи Тим?

40. Анита засади 10 реда моркови со по 7 моркови во секој ред. Колку моркови засадила?

41. Десетина крофни чинат 5,50 долари. Колку чинат 7 дузини крофни?

42. Џенифер направила 23 шолји салата од компири за училишниот пикник. На крајот од пикникот останаа 4 и четвртина шолји салата од компири. Колку чаши салата од компир имашејаде?

43. Емили сака да купи тегла со џамлии која чини 5,30 долари. Таа има 7 четвртини, 5 центи и 3 никели да потроши. Колку промени ќе добие?

44. Користете најмалку сметки и монети за да заработите 25,33 долари.

45. Мери потрошила 325 долари на украси за нејзината роденденска забава. Таа потрошила 123 долари за храна. Колку повеќе пари потрошила на украси отколку храна?

46. Во трето одделение има 74 ученици. 23 се во класата на г-ѓа Смит, 19 се во класата на г-ѓа Парк и останатите се во класата на г-ѓа Андерсон. Колку повеќе ученици има во класот на г-ѓа Андерсон отколку во класот на г-ѓа Смит?

47. Колку денови има во 4 полни недели?

48. Роб е 3 години постар од својот пријател Енди. Енди е двојно постар од братот на Роб. Колку години има Роб?

49. Сенди може да испече 36 колачиња за 30 минути. Колку колачиња може да испече за 8 часа?

50. Менди чита книга со 313 страници во неа. Во саботата прочитала 54 страници. Потоа прочитала уште 72 страници во понеделникот попладне. Уште колку страници има за читање на Менди?

51. Во одделението на Стенли има 35 ученици. ⅕ од нив со велосипед до училиште. Колку ученици не возат велосипед до училиште?

52. Во една зоолошка градина има 250 животни. ⅗ од нив се тревопасни животни. Колку животни се тревопасни животни?

53. Дени чита книга со 120 страници. Тој имавеќе прочитав ⅓ од него. Уште колку страници му остануваат за читање?

54. Џен имала 36 долари за трошење. Таа потрошила ¼ на бонбони и ⅓ на налепници. Колку пари и останале?

55. Сем донесе 80 кекси на училиште. Неговиот клас јадеше ¼ од нив, а класата на г-ѓа Смит јадеше ⅕ од нив. Колку кекси се изедени?

Anthony Thompson

Ентони Томпсон е искусен образовен консултант со над 15 години искуство во областа на наставата и учењето. Тој е специјализиран за создавање динамични и иновативни средини за учење кои поддржуваат диференцирана настава и ги ангажираат учениците на значајни начини. Ентони има работено со различен опсег на ученици, од основци до возрасни ученици, и е страстен за еднаквост и вклучување во образованието. Тој има магистерска диплома по образование на Универзитетот во Калифорнија, Беркли, и е сертифициран учител и тренер за настава. Покрај неговата работа како консултант, Ентони е страствен блогер и ги споделува своите сознанија на блогот Teaching Expertise, каде што дискутира за широк спектар на теми поврзани со наставата и образованието.