20 Активности на тркалото за култура за ученици

 20 Активности на тркалото за култура за ученици

Anthony Thompson

Барате возбудлив начин да ги научите културата и социјалните идентитети на вашите ученици? Вклучувањето на активностите на културните тркала може да понуди привлечен начин да ги научите учениците за различни култури.

Овие внимателни активности нудат прекрасна визуелна претстава за сè, од античките култури до модерната американска култура за да се испорачаат лекции за кооперативно учење и социјално-емоционални вештини . Тие сигурно ќе му помогнат на вашето одделение да има неверојатно културно искуство!

1. Културна игра со карти со тркала

Вклучете ги вашите студенти во истражување на различни аспекти на светското наследство со оваа игра со карти со културни тркала! Тоа е забавен и интерактивен начин за учење за социјалните идентитети, културната разновидност и многу повеќе. Само завртете го тркалото, нацртајте карта и оставете ја авантурата да започне!

2. Културно тркало за тривијали

Создадете игра со тривијали каде учениците одговараат на прашања за различни култури и нивните традиции. Можете да ги користите онлајн ресурсите или да креирате ваши прашања врз основа на дискусии на часовите или доделени читања за да ја направите играта попривлечна.

3. Тркало за социјален идентитет

Со оваа активност, можете да им помогнете на учениците да ги истражат и слават своите уникатни идентитети, вклучително и аспекти на нивната раса, пол и други важни социјални маркери. Тоа е забавен и едукативен начин да се промовира различноста, самосвеста и вклученоста во училницата.

4. Културно тркалоАнкета

Нека студентите ја пополнат оваа онлајн анкета каде одговараат на прашања за нивното културно потекло. Тие потоа можат да ги споделат своите „културни профили“ со групата и да разговараат што значи да се има чувство на припадност. Ова е едноставна активност која може да ги поттикне учениците подобро да го разберат својот идентитет.

5. Активност за сезоната на Абориџините

Оваа ангажирана и едукативна активност е совршена за учење на учениците за културата на Абориџините бидејќи е дизајнирана да им помогне на учениците да научат за важноста на сезонските промени во овие култури. Тоа е исто така одличен начин да го вклучите меѓунаставното учење во вашиот план за лекција.

6. Тркало за лична култура

Охрабрете ги вашите ученици да ги откријат нивните лични и семејни потекла со интервјуирање на нивните семејства за да дознаат повеќе за нивниот културен идентитет. Тоа е истражување што вреди да се преземе за студентите да научат повеќе за себе и за светот околу нив.

Исто така види: 18 предучилишни активности за да станете експерт за буквата „Е“

7. 360 степени на култура: Создавање културни тркала

Преземете поматематички, но сепак креативен пристап за да создадете културни тркала. Информирајте ги учениците за различните елементи (храна, јазик, итн.) што треба да ги вклучат и поттикнете ги да направат некои истражувања. Следно, нека создадат прецизно културно тркало поделено на 12 информативни делови пред да ги украсат и да ги споделат своите наоди!

8. Културно тркало наFortune

Играјте игра „Културно тркало на среќата“ каде учениците вртат тркало и одговараат на прашања поврзани со различни култури. Можете да го направите поинтересно така што ќе го поделите класот во групи и ќе наградите награда за победничкиот тим!

9. Културно тркало на имигрантите од Тексас

Замолете ги студентите да бараат информации за имигрантите кои пристигнале во Тексас во текот на 1800-тите. Тие потоа можат да ги додадат овие информации во тркалото за култура пред да имаат дискусија на час за историското и културното влијание што овие мигранти го имале во текот на годините.

10. Културно тркало

Оваа забавна активност ќе ги натера учениците да ги истражуваат своите култури и традиции преку семејни приказни, културни предмети, јазик и симболи. Тоа ќе помогне да се истражат концептите како што се културните контексти, личните способности и силните страни, заедно со личните вредности и избори.

11. Културен лов на чистачи на тркала

Вклучете ги учениците во забавен културен лов на чистачи на тркала со тоа што ќе ги предизвикате да најдат и истражат различни аспекти на нивната култура и идентитет. Користете го ресурсот наведен подолу како водич за активност што ќе ја прошири нивната културна свест и ценење за глобалните култури.

12. Дефинирана култура

Истражете го значењето на „културата“, различните културни особини и различните аспекти што ги вклучува, како што се обичаите, социјалните институции, уметностите,и повеќе. Учениците потоа можат да создадат свои културни тркала кои се приспособени да ги рефлектираат нивните лични и семејни потекла.

13. Културно збогатување скица

Учениците може да ја искористат својата имагинација за да напишат и изведат скеч што ги истакнува значајните културни вредности, инкорпорирајќи комедија или драма за да ги пренесат своите поенти. Тоа е пријатен и интерактивен начин за учење и почитување на различните културни гледишта.

14. Multicultural Awareness Patch Program

Подигнете ја свеста кај вашите студенти за различните глобални идентитети. Користете го културното тркало за да разговарате за тоа како јазикот, музиката, уметноста, рецептите и традициите се дел од една поголема култура. Тоа е едноставна активност што може да им помогне на учениците да научат повеќе за нашиот мултикултурен свет.

15. Прва училишна недела – Културно тркало

Ова прави совршен мразокршач во текот на првата училишна недела. Студентите можат да работат на тркалото за нивната лична култура со фокусирање на кој било аспект од тркалото. Тоа ќе им помогне да се запознаат меѓусебно додека промовираат поголемо културно разбирање.

Исто така види: 30 слатки и мили детски книги за мачки

16. Културни игри

Користете ги игрите опишани на оваа страница за да дизајнирате културно тркало. Учениците потоа можат да го вртат тркалото и да играат традиционални игри од различни култури со своите соученици. Тоа е забавна активност која ќе промовира културна размена и разбирање.

17.Културни настани

Учениците нека се нурнат во културен фестивал пред да размислат за нивните искуства. Тие можат да ги документираат личните сознанија, учењата и готовата храна и да го споделат со класот она што го научиле.

18. Културни танци

Создадете културно тркало кое прикажува различни традиционални и народни танци. Поделете ги учениците во групи и завртете го тркалото. Учениците можат да научат еден од овие танци и да приредат изведба во која ќе ги покажат своите новооткриени вештини!

19. Интервјуирајте културни лидери

Организирајте состаноци со лидери од културата или заедницата и нека студентите да ги спроведат интервјуата. Ова е фантастичен начин за нив да ги истражуваат и документираат традициите, обичаите и културното наследство на заедницата преку слушање искуства и перспективи од прва рака.

20. Ден на културна облекување

Поканете ги учениците да го прослават своето културно наследство со облекување во традиционална облека од нивното културно потекло. Охрабрете ги да го споделат значењето и значењето зад нивната облека со своите соученици.

Anthony Thompson

Ентони Томпсон е искусен образовен консултант со над 15 години искуство во областа на наставата и учењето. Тој е специјализиран за создавање динамични и иновативни средини за учење кои поддржуваат диференцирана настава и ги ангажираат учениците на значајни начини. Ентони има работено со различен опсег на ученици, од основци до возрасни ученици, и е страстен за еднаквост и вклучување во образованието. Тој има магистерска диплома по образование на Универзитетот во Калифорнија, Беркли, и е сертифициран учител и тренер за настава. Покрај неговата работа како консултант, Ентони е страствен блогер и ги споделува своите сознанија на блогот Teaching Expertise, каде што дискутира за широк спектар на теми поврзани со наставата и образованието.