33 филозофски прашања дизајнирани да ве насмеат

 33 филозофски прашања дизајнирани да ве насмеат

Anthony Thompson

Содржина

Филозофските прашања, особено оние кои можат да дадат смешни одговори, се одличен начин за поврзување со блиски пријатели и членови на семејството. Сепак, може да биде тешко само случајно да се дојде до овие прашања што предизвикуваат размислување. Затоа развивме листа од триесет и три прашања што треба да ги поставите на вашите деца или студенти. Луда долга листа од 375+ прашања што предизвикуваат размислување е малку поразителна, па затоа ја намаливме оваа листа само на најдобрите интелектуални прашања кои сигурно ќе дадат глупави, но длабоки одговори.

1. Кој од твоите пријатели мислиш дека најмногу би сакал и зошто?

Еве едно прашање од реалниот живот што треба да го додадете во вашиот родителски наплив на прашања. Тоа е едно од оние едноставни прашања за врските што ќе го принудат вашето дете да размислува и за вашите преференции и за оние на нивните омилени пријатели.

Исто така види: 16 Активности инспирирани од пенливи камења за чкртање

2. Како можете да насмеете некого денес?

Нема дефинитивен одговор на ова прашање, што го прави толку одлично. Да се ​​најде начин да се насмее некого е толку привлечна идеја што можеби вашето дете ќе ја следи со својата мисла и ќе размисли за начини да стане дел од индустријата за личен развој.

3. Дали птиците избираат на кои автомобили да какаат? Како?

Глупавите глупави прашања во нивната најдобра форма! Одговорот на ова може да доведе до теории на заговор за корумпираното општество со кое владеат птици! Тоа беше шега, нопошироката вистина за какањето на птиците може да доведе до интересен разговор.

4. Што велат животните кога разговараат едни со други?

Разликата помеѓу науката и она што вашето дете мисли дека се случува кога животните зборуваат можеби е најурнебесното нешто што го слушате цела недела. Не треба да се држите до прашањата за реалноста за да го разубавите следниот разговор.

5. Што е најсрамното нешто што ви се случило во училиште?

Прашањата за вистината и вистинските настани водат до некои од најдобрите одговори. Можеби вашето дете не сака да ви каже за конфликт со моралот што го имал во понеделникот, но може слободно да сподели непријатен момент.

6. Кога би можеле да создадете свој одмор, за што би се работело?

Дајте му целосна слобода на вашето дете да размислува за ова прашање. Нивниот новооткриен празник може да биде решение за конфликтот меѓу религиите. Никогаш не знаете што ќе смислат децата за ова филозофско прашање.

7. Ако вашето домашно милениче може да зборува, како би звучел неговиот глас?

Човечката природа не тера да ги персонифицираме нашите миленици. Не треба да поставувате луди филозофски прашања за да поттикнете значаен разговор со вашето дете. Прашањата за животот дома се одличен начин за поврзување и ресетирање.

8. Која е најчудната комбинација на храна?

Ова е навистина едно од оние прашања во врска со општествотоголемо затоа што она што на една личност може да му се чини чудно, може да биде сосема нормално за друго. Иако ова не е едно од оние прашања за животот, може да доведе до некои интересни слики!

9. Дали повеќе би сакале да имате супер сила или супер брзина?

Која е разликата помеѓу прашањата за страв и дали повеќе би имале прашања? Изборот на едната страна од дали сакате може да значи страв од алтернативата. Изнесете го тоа откако вашето дете ќе одлучи за одговорот.

10. Дали повеќе би сакале да живеете во замок или вселенски брод?

Толку многу дополнителни прашања би можеле да никнат од ова, како на пример, дали вселенскиот брод ќе ми дозволи да патувам низ времето? Потоа, тука е и фактот дека живеењето во замок е многу поинаков разговор со жените отколку со мажите, бидејќи старите очекувања од замокот не се исти како денешните конвенции.

11. Ако бевте во циркус, каков би бил вашиот чин?

Ова е одлично прашање за да започнете разговор со децата. Уметноста на разговорот е да се најде нешто што ја интересира другата страна. Децата ќе одат многу подалеку од длабочините на реалноста за да најдат соодветен одговор за овој.

12. Што најмногу ве смее и зошто?

Ова можеби звучи глупо, но ова прашање може да доведе до длабок разговор. Не мора да имате потреба од длабока тема за разговор за да имате значајна дискусија. Смеата е еднавистинско апсолутно блаженство во животот.

13. Каков змеј би бил вие?

Излезете од вашиот секојдневен живот и поставете апстрактно прашање како ова. Тоа е едноставно, но брилијантно прашање што може да доведе до разговори за паралелен универзум. Дали змејовите се вистински? Дали се бесмртни или ќе доживеат неизбежна смрт?

14. Ако би можеле да посакате нешто, што би било тоа?

Спротивно на број тринаесет, можете да избегнете прашања за смртта со вашите деца и наместо тоа да ја одржувате оваа вежба лесна и забавна. Не можеме сите да бидеме богати луѓе, но просечниот човек сигурно може да го посакува она што го имаат богатите.

15. Кога би можеле да создадете ново животно, што би било тоа?

Еве неколку последователни прашања на прашањето „ново животно“: Дали ова ново животно ќе има апсолутен морал или ќе доживее смрт ? Која е разликата помеѓу живеењето во светот и живеењето само во сопствената имагинација?

16. Какво богатство би сакале да пронајдеме ако одиме на лов?

Патувајте назад во античките времиња кога пиратите владееле со морињата и барале изгубено богатство. Што најдоа? Што сака вашето дете да најде ако е пират? Излезете надвор за лов на чистачи по оваа дискусија!

17. Кога би можеле да изградите куќа, како би изгледала?

Откако вашето дете ќе ја опише куќата што сака да ја изгради, можете да ја претворите овааво лекција за концептот на пари со објаснување колку би чинело да се направи таква структура. Нема потреба да заработувате многу пари, но важно е да зборувате за тоа од време на време.

18. Што е нешто навистина грубо?

Уште едно глупаво прашање што ќе го натера вашето дете да ја прелистува нивната сметка на социјалните мрежи за да најде нешто одвратно да ви покаже. До каде би отишол етички човек за да создаде или сними нешто навистина гадно?

19. Ако треба да изберете еден вид на време до крајот на животот, што би било тоа?

Една од многуте сигурни во животот е дека времето секогаш ќе се менува, но што ако не беше? Што ако вашиот секојдневен живот е секогаш ист со точно исто време? Знам дека би ми било неверојатно досадно.

20. Зошто луѓето имаат различни бои на кожата?

Овде е вистинското, огромно прашање кое им овозможува на децата да се запознаат со разликите и постоењето на животот. Ќе биде интересно да се види што ќе смисли вашето дете. Можеби ова е одличен начин да започнете разговор за правичност и вклучување.

21. Кога би можеле да комбинирате две животни, кои би ги избрале?

Можеби ова би можело да се претвори во прашања за технологијата што би можела да дозволи комбинација на две животни. Дали вашето дете може да биде следниот изумител на животни? Веќе имаме можност да комбинираме овошје изеленчук. Каква би била моралната импликација од комбинирањето на животните?

Исто така види: 14 Креативни активности на тркалото во боја

22. Кои три збора најдобро ве опишуваат?

Ова е едно од најдобрите, широки прашања што треба да им се постави на децата. Децата не сакаат да разговараат за политика; тие само сакаат да зборуваат за себе. Научете ги што значи зборот „придавка“ како што се опишуваат себеси.

23. Кога би можеле да го смените вашето име, како би било вашето ново име?

Името на вашето дете веројатно било избрано уште пред да се роди. Сега кога развија сопствена личност и шарм, дали навистина им одговара нивното име? Користете го ова филозофско прашање за да видите дали се согласуваат со името што толку љубезно им го дадовте.

24. Дали предвидувате нешто возбудливо дека ќе се случи утре?

Можеби ќе се случи нешто лудо што ќе бара уред за флотација или ќе ја отвори вратата за дискусија за религијата. Можностите се бескрајни со ова исклучително отворено прашање кое бара имагинативна вештина на предвидување.

25. Каков би бил стихот ако напишете песна?

Ова е длабока, што предизвикува размислување & тешко прашање на кое можеби е тешко да одговори образована личност. Ако вашето дете ве обвинува што му го поставивте најглупавото прашање, само преминете на друго на оваа листа!

26. Зошто житарките не се нарекуваат супа?

Житарките за појадок се еден од најдобрите аспектина животот. Филозофскиот писател дефинитивно би можел да се нурне длабоко во смислата на животот со ова прашање. Ова речиси би можело да биде егзистенцијално прашање во зависност од тоа колку далеку одите во зајачката дупка.

27. Која е најсмешната шега што ја знаете?

Знам дека ова не мора да се вклопува во филозофските прашања „прашања за животот“, но одговорот ќе ви овозможи да се поврзете со вашето дете. Може да се надоврзете со тоа што ќе прашате како ја научиле оваа шега и да се смеат заедно кога ќе дојдат до суровата вистина на линијата со удар.

28. Дали би ставиле мајонез на помфрит?

Предизвикувајте го вашето дете да изеде цело пакување помфрит со мајонез како единствен зачин! Не, ова не е прашање за нечиј морален компас, но не е ниту глупаво прашање. Крајната вистина за вкусовите на вашето дете може да ве изненади!

29. Како би било да одиме наназад цел ден?

Дали ова е нешто што луѓето навистина би го направиле или повеќе потсетува на вонземски живот? Можеби чувствуваме дека одењето напред е како некој вид на апсолутна вистина, но на нашите мускули може малку добро да го промениме одвреме-навреме.

30. Дали веѓите се влакна на лицето?

Дали е во нашата човечка природа да ги отстрануваме влакната од лицето или да ги одржуваме? Некои убави луѓе ќе сакаат сето тоа да го задржат токму таму каде што е. Други убави луѓе сакаат да го симнат сето тоа. Коистрана на ова прашање за составот на телото дали вашето дете го зазема?

31. Ако лебот е квадрат, зошто сувомесното месо е секогаш тркалезно?

Дали сегашните сечачи на месо се античка технологија? Можеби вашето дете има начин да создаде некаков напредок во технологијата за да направи квадратно машина за сечење месо. Претворете го ова во едно од оние отворени прашања за технологијата и видете што ќе се случи!

32. Кога би можеле да изградите нешто, што би било тоа?

Поставувањето прашања како овие е она што гради длабоки односи со децата. Основната идеја и крајната вистина се во тоа како тие ви го опишуваат нивниот одговор, а не крајниот производ. Веројатно ќе бидете изненадени од нивниот одговор!

33. Која е тематската песна на вашиот живот?

Слично на точката број дваесет и пет, ова прашање оди подлабоко во филозофијата на животот. Пеењето може да донесе многу повеќе смисла во животот, затоа започнете разговор за удобниот живот што вие и вашето дете го имате заедно.

Anthony Thompson

Ентони Томпсон е искусен образовен консултант со над 15 години искуство во областа на наставата и учењето. Тој е специјализиран за создавање динамични и иновативни средини за учење кои поддржуваат диференцирана настава и ги ангажираат учениците на значајни начини. Ентони има работено со различен опсег на ученици, од основци до возрасни ученици, и е страстен за еднаквост и вклучување во образованието. Тој има магистерска диплома по образование на Универзитетот во Калифорнија, Беркли, и е сертифициран учител и тренер за настава. Покрај неговата работа како консултант, Ентони е страствен блогер и ги споделува своите сознанија на блогот Teaching Expertise, каде што дискутира за широк спектар на теми поврзани со наставата и образованието.