15 забавни активности на Chicka Chicka Boom Boom!

 15 забавни активности на Chicka Chicka Boom Boom!

Anthony Thompson

Chicka Chicka Boom Boom е детска класична сликовница! Тоа е книга за забавно кокосово дрво и е напишана во рима и преку пеење! Ги вклучува сите букви од азбуката и е одлична книга за користење кога се предава азбуката на млади ученици. Преку наставните референци лесно се прават со оваа привлечна азбучна книга! Постојат бројни Chicka Chicka Boom Boom за печатење и занаети кои треба да ги користите како дел од вашата азбучна единица и еве некои од нив.

1. Занает со ѓердан

Додека читате Chicka Chicka Boom Boom, ова е совршена книга за вежбање на азбуката! Децата можат да направат забавен ѓердан со букви Chicka Chicka Boom Boom. Тие можат да ја дизајнираат буквата со која започнува нивното име и да ја направат шарена и украсна!

2. Chicka Chicka Boom Boom Tens Frames

Оставете ги вашите мали ученици да вежбаат броење со оваа математичка активност Chicka Chicka Boom Boom! Оваа практика на броење на тема кокос обезбедува десетици рамки за броење на кокосовите ореви во секое дрво на сликите!

3. Набљудувања со пет сетила

Оставете ги сетилата на вашите мали ученици да попуштат кога го истражувате овој кокос и пишувате набљудувања на овој шаблон за пишување Chicka Chicka Boom Boom што може да се печати! Дозволете им на учениците да го набљудуваат мирисот на кокосот и како се чувствува. Некои ученици можеби се подготвени да го тестираат вкусот на кокосот!

4. Табла за печатење Chicka Chicka Boom BoomИгра

Градење препознавање на букви со оваа игра на табла е забавен начин да вежбате идентификување на големи и мали букви. Печатете на картички или на ламинат многу пати за да ја играте оваа едукативна игра!

Исто така види: 20 Жетва предучилишни активности за да ги воодушевите вашите ученици

5. Big Chicka Chicka Chicka Boom Boom Предвидливо кокосово дрво

Цела група или мала група би бил забавен начин да се вклучат учениците и да се вклучат во лекцијата за буквите и звуците. Ехо читањето, хорското читање или самостојното менување со ова пеење ќе биде забавен начин за вежбање букви за учениците.

6. Прераскажување

Прераскажувањето и сумирањето се одлични вештини за описменување што учениците треба да ги вежбаат за да помогнат во зајакнувањето на разбирањето. Оваа активност за секвенционирање на Chicka Chicka Boom Boom е одличен начин да ги вежбате овие вештини со оваа забавна приказна!

Исто така види: 19 Забавни активности за пополнување на празното

7. Заедничко читање со песни

Важен аспект на раната писменост е заедничкото читање. Оваа песна и други слични на неа се одлични начини да ги вклучите младите читатели во лекцијата и во активностите за читање Chick Chicka Boom Boom. Ова е одличен начин да започнете да моделирате добра флуентност за учениците!

8. Усогласување на буквите

Овој занает Chicka Chicka Boom Boom измешан со пракса за усогласување букви е забавен и наменски начин за младите ученици да вежбаат идентификување на букви и усогласување на големи и мали букви. Можете да користите налепници за азбука на занаетот илиможе да ги натерате вашите мали ученици да вежбаат усогласување на картичките со голема буква со нивните картички со мали букви.

9. Craft Tree

Малите раце ќе уживаат да работат на создавање на сопствено дрво Chicka Chicka Boom Boom! Можете да ги создадете со едноставни материјали за училница, а пријателите од предучилишна возраст и градинка ќе уживаат во украсувањето на своите дрвја со букви на налепници од пена!

10. Math Mats

Комбинирајте ги математичките активности Chicka Chicka Boom Boom со оваа омилена сликовница во училницата за да создадете одлични меѓунаставни врски! Овие душеци за броење се лесни за правење и забавни за учениците да ги користат! Воспитувачите од предучилишна возраст и од предучилишна возраст, заедно со воспитувачите во градинка, може да изберат да ги користат за време на централното време.

11. Време за ужина!

Занаетите се забавни, но грицките се најдобри! Оваа вкусна закуска е лесно уживање за учениците за време на единицата Chicka Chicka Boom Boom. Оваа закуска е прифатлива и за училница без јаткасти плодови.

12. Подредување

Кога учениците почнуваат да учат за азбуката, им треба јасно разбирање на разликата помеѓу буквите и зборовите. Можете исто така да додавате броеви во мешавината. Учениците можат да ви помогнат да ги сортирате овие ставки во категории. Ова лесно може да се направи во поставките за цела група или мали групи.

13. Фрлање вреќи со грав

Протегнете ги малите тела во движење и фрлете ја вреќата со грав! Ова е одличен начин да направите брзи, неформални набљудувањада се види колку добро учениците го разбираат материјалот. Ова може да се користи за имиња на букви или за препознавање на звукот на буквите.

14. Магнетни канти за сензори

Овие канти за сензори се одличен начин да се вклучи практична забава во учењето азбука! Овие магнетни букви од азбуката се забавни за малите ученици да ги користат за препознавање букви.

15. Рециклирано кокосово дрво

Воведување на учениците со идејата за рециклирање преку создавање на овие преслатки кокосови дрвја, направени од рециклирани материјали. Ова е забавен занает што ќе им овозможи на учениците да вежбаат фини моторни вештини, како што се и сечење и лепење.

Anthony Thompson

Ентони Томпсон е искусен образовен консултант со над 15 години искуство во областа на наставата и учењето. Тој е специјализиран за создавање динамични и иновативни средини за учење кои поддржуваат диференцирана настава и ги ангажираат учениците на значајни начини. Ентони има работено со различен опсег на ученици, од основци до возрасни ученици, и е страстен за еднаквост и вклучување во образованието. Тој има магистерска диплома по образование на Универзитетот во Калифорнија, Беркли, и е сертифициран учител и тренер за настава. Покрај неговата работа како консултант, Ентони е страствен блогер и ги споделува своите сознанија на блогот Teaching Expertise, каде што дискутира за широк спектар на теми поврзани со наставата и образованието.