15 Активности за единечна цена за средно училиште

 15 Активности за единечна цена за средно училиште

Anthony Thompson

Поучувањето на средношколците за единечните цени е важен чекор за учениците да ги разберат коефициентите, стапките и пропорциите и на крајот физиката. Попрактично, важен концепт е студентите да научат кога растат кон добро трошење пари кога одат во самопослуга. Еве 15 активности за единечна стапка насочена кон средношколците.

1. Решавање проблеми со единечна стапка

PBS Learning Media вклучува кратко видео кое го зајакнува разбирањето на односот кај учениците. Оттаму, наставниците можат да изградат лекција и да комуницираат со помошни материјали за учениците и наставниците. Дополнително, можете да го споделите овој ресурс со Google classroom.

2. Жешки зделки: Споредба на единечна цена

Оваа активност им овозможува на учениците да видат како прашањата со единечна стапка се претвораат во практични вештини. Учениците бараат флаери за самопослуга и избираат 6-10 примери од истиот предмет. Потоа, тие ја наоѓаат единечната цена за секој објект и ја избираат најдобрата зделка.

3. Видови активност за сортирање соодноси

Во оваа активност за печатење, учениците треба да прочитаат низ различни сценарија и да одлучат како да го класифицираат секој пример. Потоа ја лепат картичката во соодветната колона. Учениците можат правилно да ги сортираат картичките е ефикасна стратегија за учење за појаснување на нивното разбирање за проблемите со соодносот на зборовите.

4. Пакети шеќер во сода

Во овој блог,наставник по математика изградил реално сценарио за учениците, барајќи од нив да го проценат бројот на пакувања шеќер во секое шише. Откако ги разгледаа решенијата на учениците, тие потоа работеа заедно за да ја решат вистинската сума користејќи математика за единечна стапка. Конечно, таа обезбеди индивидуална пракса за учениците со нови прехранбени производи.

Исто така види: 26 Активности за дипломирање на предучилишна возраст

5. Пропорции што се преклопуваат

Овој преклопен пропорции е одличен начин да се воведе равенката во опиплива форма за учениците со малку градежна хартија и маркер. Можете да го зајакнете концептот уште повеќе со тоа што ќе побарате од учениците да нацртаат „Х“ со молив во различна боја, прикажувајќи ја равенката пред да го покажат остатокот од нивната работа.

6. Споредување на единечни стапки Графички организатор

Еве уште еден тип на ресурс што треба да го додадете во вашиот план за часови кога ги воведувате единечните цени или единечните стапки на учениците. Овој графички организатор им помага на учениците јасно да ја видат стапката и единечната стапка и да ги споредат двете. Откако учениците ќе имаат доволно водена пракса, тие можат да направат свој организатор.

7. Примери за соодноси и единечни стапки и проблеми со зборови

Ова видео е привлечен и применлив ресурс во реалниот живот кој прикажува проблеми со зборови и примери. Лесно може да се вклучи во Google Classroom или да се претстави во исечоци како прашања за одговор во текот на лекцијата за да се провери дали е разбирање, но исто така би била одлична активност за домашна работа, групна работа илиучење на далечина.

8. Math Foldables

Овој математички преклопен по единица цена е прекрасен образовен ресурс алтернатива на редовните работни листови за ученици. Во овој работен лист учениците решаваат за трошоците за поединечни состојки, но и за готовиот производ (плескавица). Оваа интерактивна активност ги предизвикува учениците да ја разберат реалната примена на соодносните активности во ресторан и кога трошат пари на намирници.

9. Соодносите и стапките се преклопуваат

Еве дополнителен ресурс кога ги учите учениците за единечните цени. Тие можат лесно да бидат збунети од сите видови соодноси и стапки, но овој преклопен дел делува како прицврстена табела за да го зајакне она што веќе сте го научиле и да им помогне на децата додека ги решаваат проблемите со домашните задачи.

10. Сложените дропки до единица стапка

Овој пакет на работни листови може да се користи како домашна работа или водена вежба на крајот од часовите по математика. Опфаќа различни теми од сложени дропки до стапки на единици и исто така вклучува клуч за одговор за наставниците.

11. Пропорции Скавенгер Хант

Овој интерактивен ресурс е прекрасна активност за збогатување за студентите кои учат за единечните цени. Скријте ги комплетите картички низ собата. Додека учениците ќе ги најдат, замолете ги да го решат проблемот. Одговорот се поврзува со картичката на друг ученик и на крајот, „кругот“ е завршен.

Исто така види: 20 Вулкански активности за средно училиште

12. БонбониЗделки

Во оваа математичка активност во средно училиште, на учениците им се даваат неколку различни кеси со бонбони и се бара да ја најдат најдобрата и најлошата понуда. На учениците им се даваат и прашања за размислување, вклучувајќи „Зошто мислите дека ова е најдобриот/најлош договор? Поддржете го вашиот одговор“ и потоа побарајте од нив да споделат со своите врсници.

13. Лекција за единечни стапки

Genius Generation има некои одлични ресурси за учење на далечина или домашно школување студент. Прво, учениците можат да гледаат видео лекција, да завршат некое читање, а потоа да добијат неколку практични проблеми. Исто така, постојат ресурси за наставници за да се заокружи искуството и да се обезбеди поддршка.

14. Работен лист за единечна цена

Education.com обезбедува многу едноставни работни листови за учениците да го практикуваат она што го научиле. Во овој конкретен работен лист, учениците решаваат неколку текстуални задачи и потоа треба да споредат различни зделки, избирајќи ја најдобрата опција.

15. Работен лист за боење по единица цена

Учениците решаваат текстуални проблеми со повеќекратен избор на единечна цена и бојата ја избувнува соодветната боја врз основа на нивните одговори. И покрај тоа што е вклучен клуч за одговор, на учениците им е лесно да се проверат дали ќе откриете клуч на таблата.

Anthony Thompson

Ентони Томпсон е искусен образовен консултант со над 15 години искуство во областа на наставата и учењето. Тој е специјализиран за создавање динамични и иновативни средини за учење кои поддржуваат диференцирана настава и ги ангажираат учениците на значајни начини. Ентони има работено со различен опсег на ученици, од основци до возрасни ученици, и е страстен за еднаквост и вклучување во образованието. Тој има магистерска диплома по образование на Универзитетот во Калифорнија, Беркли, и е сертифициран учител и тренер за настава. Покрај неговата работа како консултант, Ентони е страствен блогер и ги споделува своите сознанија на блогот Teaching Expertise, каде што дискутира за широк спектар на теми поврзани со наставата и образованието.