Топ 35 транспортни предучилишни активности

 Топ 35 транспортни предучилишни активности

Anthony Thompson

Содржина

Придружете ни се додека летаме низ 35 од најдобрите транспортни предучилишни активности. По патот, ќе откриете сè, од занаетчиски активности до градежни предизвици. Затоа, закопчајте се и оставете го патувањето да започне!

1. Модел железници

Моделните железници се традиционален омилен меѓу учениците и наставниците од предучилишна возраст. Тие развиваат когнитивно решавање проблеми додека децата треба да сфатат како да спојат делови од патеката заедно. Тие, исто така, им овозможуваат на учениците повторно да прикажат сценарија од секојдневниот живот, што им помага да го сфатат светот околу нив.

2. Рампи за автомобили

Градењето рампи за автомобили е уште една забавна градежна активност што децата ја сакаат. Се што ви треба се неколку автомобили, штици од дрво и некои градежни блокови. Децата можат да експериментираат и да набљудуваат што се случува кога ги подигнуваат рампите на различни висини и агли.

3. Игра со брод на водена маса

Совршени за летен ден. Наполнете го садот за вода и запловете. Користејќи различни форми на чамци, децата можат да истражат како пловат по водата. Ако немате колекција на чамци-играчки, тогаш зошто да не ги поттикнете вашите деца да изградат своја од лего.

4. Build a Boat STEM предизвик

Предизвикот build-a-boat ги развива STEM вештините и е исто така одлична забава. Обезбедете им на вашите ученици ѓубре, рециклирани материјали, занаетчиски стапчиња и се што друго ќе ви дојде при рака. Потоаостави на нив да создадат свој сад. Конечно, упатете се кон водната маса и тестирајте ги нивните дизајни.

5. Создадете своја сопствена патна карта

Станете градски планери за тој ден и создадете своја сопствена патоказ која децата потоа ќе ја користат за да си играат со автомобили. Можете да користите големо парче хартија за да го мапирате вашиот град или да го префрлите на подот на игралиштето.

Исто така види: 30 забавни и едукативни активности за црната историја за мали деца

6. Обележување со автомобили

Охрабрете го рано пишување и правење ознаки со оваа активност на тема транспорт. Едноставно залепете пенкала или боички на некои играчки автомобили. Ставете поголемо парче хартија на земја и додека децата ги туркаат автомобилите по хартијата ќе почнат да прават траги. Тие дури може да бидат охрабрени да почнат да пишуваат имиња и познати зборови.

7. Сликање на патеки

Друга активност за бележење што го поттикнува рано пишување во предучилишните установи, е оваа активност за сликање песна. Можете да користите играчки коли, возови или кој било друг начин на транспорт што можеби ќе треба да лежите во кутијата за играчки. Децата ќе го возат возилото низ послужавник со боја и ќе се тркаат со него низ хартија, формирајќи интересни знаци и траки.

8. Wheels on the Bus

Оваа песна на тема транспорт е класика во училницата. Тоа помага да се развие јазикот и е одлично забавно да се додаваат активности. Вашите деца од предучилишна возраст може дури и да уживаат да создаваат свој стих врз основа на нивните сопствени искуства од возењето во автобус.

Исто така види: 24 ангажирани активности за Денот на планетата Земја за средно училиште

9. Автобуска постојка - Дополнувањеи Одземање

Воведете го концептот на собирање и одземање со играње автобуска станица. Кога автобусот застанува на автобуската постојка, патниците се качуваат и излегуваат. Можете да користите автобус со играчки или да направите сопствен автобус за класа користејќи столици или голема картонска кутија. Да се ​​даде математика контекст од реалниот живот е важно за младите ученици.

10. Tens Frame Bus

Вежбајте броење и истражувајте го бројот 10 со овие Bus Tens Frames. Можете да користите шалтери или луѓе за да ги претставувате патниците. Побарајте од вашите ученици да избројат одреден број патници и да истражат уште колку да направат 10.

11. Земја, море или воздух

Комбинирајте ја темата за транспорт со рана математичка цел. Земете ги вашите раце на различни транспортни возила (или фотографии од различни возила) и 3 големи обрачи. Побарајте од вашите ученици да ги подредат возилата во категории на копно, море или воздух. Ова ќе ја развие нивната способност да сортираат предмети и исто така да го тестира нивното знаење за транспорт.

12. Истражување за транспорт

Одете на вашите локални улици и спроведете анкета за транспорт. Прошетајте низ блокот и прашајте ги учениците колку камиони, автомобили, возови или авиони забележале. Или можете да ги поделите во групи и да побарате од нив да избројат одредена боја на автомобилот. Назад во училницата можете да ги погледнете податоците и да видите кои автомобили во боја се најпопуларни.

13. ТранспортЗабележување

Колку различни начини на превоз можат да забележат вашите ученици? Обезбедете им листа за штиклирање за да ги проверат нивните видувања. Можете да го направите ова како излет или домашна активност, а децата би можеле да ги фотографираат возилата што ги забележуваат. Назад на училиште, тие можат да ги споредат своите откритија, а вие можете да ги споделите нивните фотографии на табла за прикажување на тема транспорт.

14. Картонски занает

Не можете да ја победите картонската кутија кога станува збор за создавање забава, а има многу начини за вашите стари картонски кутии за време на темата за превоз на предучилишна возраст. Креирајте автомобили, автобуски патокази и повеќе!

15. Road Sign I-Spy

Забележувањето на различни сообраќајни знаци и истражувањето на нивните значења е одлична забава и помага да се поттикнат младите ученици да обрнат внимание на нивната околина. Препознавањето знаци и симболи и давање значење е првиот чекор пред препознавање и читање на буквите.

16. Дизајнирајте ги сопствените патокази

Активностите за деца од предучилишна возраст кои поттикнуваат цртање и пишување се важни бидејќи помагаат да се развијат моторните вештини. Оваа активност вклучува изработка на сопствени патокази. Може да и дадете и математичка врска на активноста со истражување на различни форми и бројки што може да се најдат на сообраќајните знаци.

17. Азбука за паркирање на автомобили

Креирајте паркинг со места означени со големи букви. Потоа означете ја играчкатаавтомобили со мали букви. Децата мора да одговараат на големите и малите букви и да ги паркираат автомобилите на правилното место за паркирање.

18. Препознавање на броеви на паркинг

Ова е игра за препознавање броеви со тематика на автомобил што им помага на децата од предучилишна возраст да се запознаат со напишаните броеви. Направете нумериран паркинг и нумерирајте ги вашите играчки автомобили. Додека децата играат, тие ќе бидат суптилно изложени на броеви и ќе го развиваат нивното препознавање на броеви.

19. Chalk a Maze

Предизвикувајте ги просторните вештини на вашите деца со оваа забавна активност. Креда лавиринт на подот на игралиштето и предизвикајте го вашиот ученик да го најде својот пат. Можете да го направите овој мал обем со користење на играчки автомобили, или во поголем обем со користење на велосипеди и трикови.

20. Автопат за игралиште

Креда, залепете селотејп или насликајте патен систем на земја надвор за вашите деца од предучилишна возраст да ги возат своите велосипеди или скутери. Можете да додадете сообраќајни знаци, семафори, тунели или мостови. Можеби ќе сакате да поставите област за играње улоги во близина каде што децата ќе можат да играат како сообраќајни полицајци.

21. Автоперална

Учениците од предучилишна возраст сакаат каква било форма на игра во вода, затоа креирајте перална за автомобили во вашиот училишен двор. Вашите деца можат да се возат со велосипеди и скутери до автоперална за неделно чистење. Ваквите активности се одлични за развој на моторот.

22. Тематски собирање средства за транспорт

23. Транспортен Бинго

Лото игрите се добриначин да се развие вокабулар на почетокот на тема или тема. Оваа игра со штанцување бинго има тема за транспорт.

24. Изградете игра со улоги во автобус

Користете ги вашите столчиња во училницата или други ресурси за да изградите автобус и играјте сценарио за патување со автобус. Играта со улоги е важна во развојот на јазикот кај децата од предучилишна возраст, плус е одлична забава. За да го подобрите сценариото, можете да креирате автобуски билети и да додавате костими за облекување.

25. Истражување на триењето со рампи за автомобили

Оваа научна активност е одлична за децата од предучилишна возраст и ги запознава со идејата за триење. Тие исто така можат да вежбаат многу описен јазик во врска со брзината и текстурата.

26. Возови со кутии со јајца

Оваа симпатична занаетчиска активност го користи максимумот од вашите кутии со рециклирани јајца и е лесна за учество на децата од предучилишна возраст.

27. Чамци со воден канал

Користејќи олуци и цевки, децата можат да изградат канали за вода за чамци-играчки. Комбинирањето на играта и истражувањето е клучно за раното учење на науката.

28. Игра со гуми на отворено

Старите гуми се забавен и евтин додаток на училишниот двор. Децата можат да градат користејќи ги, или може да уживаат да ги тркалаат по земја. Тие прават и удобни столчиња за училница на отворено.

29. Возила со далечински управувач

30. Вселенски транспорт

Транспортот во вселената е исто така забавен пат што треба да се оди, и тамуима многу активности за деца од предучилишна возраст. Тие би можеле да дизајнираат вселенска ракета за почеток користејќи рециклирани материјали.

31. Фини моторни транспортни нишки

Сега за фина моторна активност со тема за транспорт. Овие шаблони на тема транспорт може да се испечатат и да се користат на часови за да се развијат моторните вештини. Користете врвка за чевли или некој конец и голема игла за шиење за да ткаете и извлечете.

32. Возила за итни случаи

Децата сакаат да учат за службите за итни случаи, па зошто да не истражувате и возила за итни случаи. Овие картички со слики се одличен додаток за украсување на табла за постери за часови.

33. Стар и нов транспорт

Истражувањето на старите начини на транспорт е интересна тема, а децата од предучилишна возраст ќе ги развијат своите вештини за набљудување додека ги споредуваат сличностите и разликите помеѓу современиот транспорт и возилата од минатото. од.

34. Хартиени авиони

Не заборавајте на авионскиот превоз! Преклопувањето на хартиените авиони е вековен омилен. Децата уживаат да ги прават, а гледањето чиј авион лета најдалеку преку игралиштето е одличен начин да се воведе темата за мерката.

35. Аеродром Small World Play

Поставете мал светски аеродром полн со текстурирана писта и светла за слетување. Тоа е разиграно, сетилно искуство што може да се воведе во училницата пред училишниот распуст за да се подготват децатапатувања што можеби ќе ги преземат наскоро.

Anthony Thompson

Ентони Томпсон е искусен образовен консултант со над 15 години искуство во областа на наставата и учењето. Тој е специјализиран за создавање динамични и иновативни средини за учење кои поддржуваат диференцирана настава и ги ангажираат учениците на значајни начини. Ентони има работено со различен опсег на ученици, од основци до возрасни ученици, и е страстен за еднаквост и вклучување во образованието. Тој има магистерска диплома по образование на Универзитетот во Калифорнија, Беркли, и е сертифициран учител и тренер за настава. Покрај неговата работа како консултант, Ентони е страствен блогер и ги споделува своите сознанија на блогот Teaching Expertise, каде што дискутира за широк спектар на теми поврзани со наставата и образованието.