35 Повеќекратни разузнавачки активности за подобрување на ангажманот на учениците

 35 Повеќекратни разузнавачки активности за подобрување на ангажманот на учениците

Anthony Thompson

Содржина

Може да биде тешко да се допре до сите ученици со секоја активност во училницата, но за среќа, овие 35 повеќекратни интелигентни активности се ефективен начин да се поттикне ангажираноста и да се подобрат резултатите од учењето за целата интелигенција на Гарднер. Искористете ги овие повеќеслојни идеи за да им помогнете на учениците да ги сфатат тешките концепти на забавен и креативен начин и да ги задоволите сите стилови на учење!

Активности за визуелно-просторно разузнавање

1. Задача за работна меморија

Вежбајте визуелно-просторни вештини со оваа задача за работна меморија. Едноставно користете хартија и маркер за точки за да креирате шема, превртете ја страницата и замолете го детето да ја реплицира шемата. Користете го ова повторно и повторно и правете ги шаблоните сложени или едноставни колку што сакате.

2. Просторна свест со едноставни блокови

Развијте просторна свест со тоа што ќе побарате од децата да ја рекреираат истата шема на блокови што ги создавате вие. Сè што ви треба за оваа активност се натрупување коцки, LEGO или други предмети што може да се наредат. Предизвикајте ги вашите ученици со зголемување на сложеноста на конструкциите.

3. Активност за натрупување коцки

Тестирајте ги трпеливоста и моторичките вештини на вашите малечки со оваа активност за натрупување коцки. Испечатете или нацртајте ја саканата шема на лист хартија и замолете го детето да ја наредени матрицата за да го реплицираат моделот.

4. Игра за секвенционирање на визуелна меморија

Играјте игра „Што видов“ со картии други предмети за домаќинството. Замолете ги децата да превртат картичка и да наведат што виделе на картичката. Потоа, тие ќе се префрлат на следната картичка и ќе наведат што виделе на првата и секоја наредна картичка од меморијата. 5. Активност за зборување во борба со снежни топки

Напишете збор на лист хартија и стуткајте го. Следно, вклучете ги вашите ученици во борба со „снежни топки“ со хартијата. Тие можат да го земат и да го прочитаат зборот што е на него.

6. Игра со зборување непарно

Започнете ја оваа активност со именување на три ставки. Побарајте од децата да утврдат кој збор е непарниот. На пример, од зборовите „зоолошка градина, парк, хот-дог“, необично е виршла. Ова лесно може да се промени во зависност од возраста и интересите на децата.

7. Потсети за пишување слики

Користете ги овие слики за да развиете едноставни вежби за пишување со мала подготовка за вашите ученици. Секоја слика е уникатна и ќе понуди различни идеи за изработка на соодветна приказна.

8. Вокабулар Бинго

Развијте ја лингвистичката интелигенција на вашите малечки со оваа едноставна вежба. Користете го листот за бинго вокабулар за да научите нови зборови. Додадете мали варијации за децата да ги користат новите зборови во реченицата.

9. Активност Swat-It

Комбинирајте два стила на учење со оваа забавна игра swat-it. Натерајте ги децата да се движат со ставање одредени зборови за видили реченици на површина. Следно, замолете ги да ја „сватираат“ точната реченица или збор што ја практикуваат.

Активности на логичко-математичка интелигенција

10. Логички загатки за блокови на шаблони

Развијте логично расудување кај вашите деца со овие бесплатни логички загатки. Се што ви треба се блокови со шаблони и хартиени материјали за да ги закачите децата со овие стимулативни загатки. Додека ги решаваат, учениците ќе ги зголемат своите вештини за решавање проблеми и истражување.

11. Изградба на 3D форми

Земете чепкалки за заби, играјте тесто и малку хартија за да се подготвите за овие брзи и лесни 3D проекти. Децата ќе ја моделираат дадената форма со тесто и чепкалки за заби и ќе изградат силна геометриска основа во нивното учење.

12. Магичен триаголник: Математичка загатка за деца

Исечете кругови и исцртајте го триаголникот на хартија за графикони за да го создадете овој загатка. Целта е да се соберат броевите така што збирот на едната страна е ист со збирот на секоја друга страна на триаголникот. На децата ќе им се допадне предизвикувачката природа на оваа загатка!

13. Геометриски активности за млади ученици

Развијте логичка интелигенција со едноставно користење тесто за играње за да создадете специфични форми. Можете исто така да ги натерате децата да го пресечат тестото за играње на половини, третини, четвртини, итн. за да развијат рано разбирање на дропките.

14. Domino Line-Up

Имплементирајте лепливи белешкии домино во оваа практична математичка активност која е совршена за деца од предучилишна возраст. Поставете броеви и замолете го вашето дете да ги совпадне домините до саканиот број. Ова може да се смени за лекции за дропки, множење или делење со постари ученици.

Телесно-кинестетички интелигентни активности

15. Активности за скокање за деца

Натерајте ги вашите деца да се движат со физички вежби користејќи ги овие активности за скокање за деца. Ќе ви треба само лента или хартија за да ги ставите на земја за да создадете цели за скокање за децата. Додадете на оваа лекција за движење на телото со вградување на зборови од математика или вокабулар на целите до кои ќе скокаат децата.

16. Сликање со замрзнување на танцот

Зграпчете боја и голем лист хартија или картон за оваа забавна секвенца за замрзнување. Нека вашето дете да влезе во бојата и да танцува на хартијата додека свири музика. Престанете со музиката и оставете го вашето дете да замрзне. Тие ќе сакаат да бидат уметнички и неуредни со оваа кинестетичка активност.

17. Игри со зборови со акционен поглед

Направете учењето забавно и инспирирано од фитнес со овие игри со зборови со акционен поглед. Ставете глетка или збор од вокабуларот на земја и нека децата отскокнуваат или фрлаат топка, трчаат или скокаат до конкретниот збор за фокусирање.

18. Игри со вреќи со грав

Вежбајте ги бруто моторните функции со овие игри со вреќи со грав. Ќе ви требаат само вреќи со грав за да изведувате различни вештинивклучително и фрлање вреќичка со грав, лизгалка за вреќичка со грав и пас за торбичка со грав.

19. Активност за јачина на јадрото на летечките стапала

Во оваа едноставна вежба ќе ви треба само перница, плишано животно или торба со грав за да развиете свесност за телото и силата на нозете. Децата ќе земат предмет само со своите стапала и ќе го префрлат или на стапалата на чекање на друго лице или на друго место за да развијат координација и рамнотежа.

Активности за музичка интелигенција

20. Истражување на музиката со инструменти „направи сам“

Оставете ги вашите деца да создадат свои „направи сами“ инструменти од предмети за домаќинството и да научат како се создава звук со музичка композиција. Овие едноставни инструменти ќе овозможат ангажирање занает пред да започнете со учење повеќе со различни музички активности.

21. Активност за музичко раскажување

Користете разни инструменти со мала група или цела училница во оваа музичка активност за раскажување приказни. Нека децата создаваат музички звуци додека читаат придружна приказна. Тие можат да престанат да свират за да слушнат одредени делови од драматичното читање и да пуштаат музика во заднина на наративот.

22. Изменети музички столчиња

Играјте додека се движите со оваа модифицирана активност на музички столчиња. Напишете збор за видување на картичките со индекс и започнете ја музиката. Кога музиката ќе престане, сите ученици нека ја земат картичката и да го прочитаат зборот што е на картичката.

23. МузичкиИгра со зборови со видување

Напишете целни зборови на картички со индекс за оваа брза и забавна игра за градење музичка интелигенција. Пуштете музика и нека децата танцуваат околу картите. Кога музиката ќе престане, нека ја земат картичката најблиску до нив и да го прочитаат зборот на глас!

24. Музички статуи

Свирете музички статуи со едно дете или со цело одделение. Се што ви треба е музика и малку енергија. Пуштете ја музиката и нека децата танцуваат заедно. Кога музиката ќе се прекине, децата ќе смрзнуваат како статуа! Оваа игра е одлична за развивање аудитивна дискриминација помеѓу тишината и звуците.

Активности за интерперсонална интелигенција

25. Животни искуства Бинго

Побарајте од учениците да ги запишат позитивните искуства што ги имале во текот на нивниот живот на лист за бинго. Следно, нека се здружат и разговараат за позитивно искуство. Ќе си пополнат бинго лист додека не добијат 5 по ред!

26. Активност за комуникација со активно слушање

Натерајте ги учениците да вежбаат вештини за активно слушање со оваа забавна комуникациска активност. Замолете ги учениците накратко да зборуваат на тема додека нивните соученици вежбаат да го следат разговорот на правилен и неточен начин.

27. Телефонска игра

Играјте ја оваа игра со големи или мали групи. Учениците ќе шепнат реченица на личноста до нив додека сите околу нивкруг имаше шанса да учествува. Ќе се изненадите кога ќе видите како се менува реченицата до крајот!

28. Така ја развиваме комуникациската активност

Користете хартија, пенкала и коцки за да ги предизвикате учениците да ги изградат своите вештини за кооперативно учење. Запишете различни прашања и нека учениците фрлаат коцки во мали групи. Во зависност од бројот што ќе го испратат, тие ќе разговараат за нивниот одговор на прашањето во нивните мали групи.

Интраперсонални интелигентни активности

29. Што нè прави различни Социјална активност

Учениците нека ги прифатат нивните разлики со оваа активност и последователна дискусија за тоа како нашите разлики не прават единствени. Учениците ќе направат личен преглед на себе и потоа ќе разговараат за тоа како се разликуваат од нивните врсници.

30. Активност за подигање на свеста за проверка на телото

Со оваа активност за проверка на телото, градете позитивност и свесност. Земете голем лист хартија и нека децата се следат себеси на страницата. Контурите потоа може да се користат за да ги научи учениците за регулирање на нивните тела и емоции.

Исто така види: 22 незаборавни идеи за враќање во училиште

31. Активност за фаќање потврда

Едноставно користете лист хартија за да развиете интраперсонална интелигенција со овие едноставни фаќачи за афирмација. Децата ќе градат самопочит и емпатија додека си пишуваат лични пораки.

Исто така види: 20 Активности за ангажирање на буквата С за деца од предучилишна возраст

Натуралистички разузнавачки активности

32. Учењесо Rocks Activity

Пренаменете ја старата кутија за јајца во уред за собирање карпи со оваа забавна активност преку која учениците можат да научат за карпите. Децата ќе сакаат да собираат камења за да ги стават во нивните картони додека учат за различните својства на одредени карпи.

33. Научна активност за експлозија на кал

Прскањето кал на парче хартија никогаш не било толку забавно! Ова е одлично за развојот на натуралистичката интелигенција на учениците. Отстранете некои други предмети од природата за да ги завршите овие научни експерименти со чудовиште од кал.

34. Cloud Spotter Activity

Насликајте големо парче картон за да ја создадете оваа привлечна научна активност за набљудување облак. Децата ќе сакаат да ловат облаци и да дознаат повеќе за формирањето на облаците на небото.

35. Лов на чистачи на природата

Испечатете го овој материјал од училницата за да ги опремите вашите ученици за забавен лов на чистачи. Овој одличен ресурс на отворено може да се комбинира со дневни лекции или дискусии за предмети во природата. Децата ќе сакаат да ја префрлат секоја ставка од списокот и да дознаат повеќе за природниот свет.

Anthony Thompson

Ентони Томпсон е искусен образовен консултант со над 15 години искуство во областа на наставата и учењето. Тој е специјализиран за создавање динамични и иновативни средини за учење кои поддржуваат диференцирана настава и ги ангажираат учениците на значајни начини. Ентони има работено со различен опсег на ученици, од основци до возрасни ученици, и е страстен за еднаквост и вклучување во образованието. Тој има магистерска диплома по образование на Универзитетот во Калифорнија, Беркли, и е сертифициран учител и тренер за настава. Покрај неговата работа како консултант, Ентони е страствен блогер и ги споделува своите сознанија на блогот Teaching Expertise, каде што дискутира за широк спектар на теми поврзани со наставата и образованието.