38 Забавни активности за читање со разбирање од трето одделение

 38 Забавни активности за читање со разбирање од трето одделение

Anthony Thompson

Содржина

нивоа.

29. Читање на детективот

Иако ова можеби не е бесплатен, тоа е целосно достоен за тоа. Вашите студенти апсолутно ќе сакаат да станат детективи и да прават заклучоци од различни текстови. Ова е многу привлечно за сите студенти.

30. Читање на социјални студии

Погледнете ја оваа објава на Инстаграм

Објава споделена од Ешливештини.

25. Информативно читање

Песочната мачка е совршен краток, нефикциски пасус за секоја училница во трето одделение! Доаѓа и со прашања за разбирање. Ако барате пакет за брзо разбирање, тогаш еве го. Ниска подготовка и ангажирање за вашите деца.

26. Подобрете ја флуентноста

Погледнете ја оваа објава на Инстаграм

Објава споделена од Натали (@natalie_in_third)

Подобрете ги вашите ученици во читањето со овие обележувачи за читање! Тие можат да се користат само како обележувачи или да се користат за следење додека читате. На учениците ќе им се допаднат филмовите во различни бои кои ќе помогнат да се нагласи она што се чита.

27. Build the Word

Погледнете ја оваа објава на Instagram

Објава споделена од Cecelia B (@the_literacy_lady)

Градањето на вештините за звучност на вашиот ученик е уште еден важен аспект од учењето за читање со разбирање. Кога учениците можат брзо да состават зборови, нивните вештини за флуентност автоматски се зголемуваат. Ова е одлична активност за работа со вашите ученици на суфикси.

28. Мапи на приказни

Погледнете ја оваа објава на Инстаграм

Објава споделена од Џен ЛарсонПогоди кој? Погоди што? Погоди го зборот! Погледнете ја оваа објава на Инстаграм

Објава споделена од Kelsey- Совети за настава за наставни совети (@myclassbloom)

Ова е супер забавен пресврт на класичната игра Guess Who. Помогнете му на вашето трето одделение да ги вежба своите вештини за читање на забавен и привлечен начин. Ова може да работи со центри и игри за слободно време. На студентите апсолутно ќе им се допадне кога ќе излезе оваа игра на табла.

16. Контекст индиции и колачиња

Погледнете ја оваа објава на Инстаграм

Објава споделена од Џен Ларсон

Трето одделение е голема година за читање со разбирање. Вашето дете ќе добие подлабоко разбирање за значењето на она што го чита додека ги проширува своите вештини за вокабулар и гради знаење. Тие, исто така, ќе бидат изложени на повеќе предизвикувачки книги, статии, поезија и онлајн истражување. Тие исто така ќе научат да бидат понезависни ученици и мислители бидејќи добиваат помала помош од возрасните. Пред крајот на трето одделение, вашето дете треба да чита со поголема точност и флуентност. Следниве активности треба да ви помогнат додека му помагате на третоодделенецот да ги подобри своите вештини за описменување.

1. Проект за лепливи белешки

На децата од трето одделение ќе им се допадне овој проект со лепливи белешки што ги учи за карактерните црти. Обезбедувањето визуелно претставување на учениците им овозможува полесно да ги споредат особините на различни ликови. Оваа забавна активност ќе им помогне на учениците подлабоко да размислуваат за ликовите што ќе им овозможи подлабоко да го разберат значењето на приказната што ја читаат.

2. Активност за квадрати на книги

Редоследувањето на настаните во приказна често може да биде тешко за учениците од трето одделение, а оваа активност со квадратура на книги ќе помогне! Оваа активност е одличен начин да му помогнете на вашето дете да ги земе основните детали од приказната и да ги постави по хронолошки редослед. Друга одлична работа за квадратот на книги е тоа што подоцна може да се користи како обележувач!

3. Плажачитајќи заедно.

33. Загатки за вокабулар

Погледнете ја оваа објава на Инстаграм

Објава споделена од наставникот од трето одделение (@missvin3)

Загатките за вокабулар се супер забавни и привлечни. Тие навистина можат да се создадат користејќи какви било зборови. Напишете ги вашите зборови на хартија и користете го puzzel.org за да си поиграте со создавање на различни парчиња загатка. Многу е едноставно да се ламинира и да се користи повторно и повторно.

34. Цел на авторот

Погледнете ја оваа објава на Инстаграм

Објава споделена од Џоди Кивер (@keevers_crew)

Градењето на прицврстувачки графикони во училницата е корисно и за вас и за вашите ученици. Главно е важно да останете на задача во текот на целата лекција и да им дозволите на вашите деца да го додадат својот придонес додека одите. Не заборавајте да се повикате на табела за прицврстување низ целата ваша единица.

35. К.В.Л. Табела

Погледнете ја оваа објава на Инстаграм

Објава споделена од Мелори Хомут (@mrs_homuth)

Балони над Бродвеј е одличен вовед во K.W.L. графикони за вашите ученици. Ова е нешто за што студентите имаат одредено основно знаење и тие исто така можат лесно да смислат прашања што треба да ги постават! Нема сомнение дека вашите студенти ќе ги користат овие табели уште многу години.

36. Ѕид за разговор со книги

Погледнете ја оваа објава на Инстаграм

Објава споделена од Викторија МекГехи (@thekentuckyteacher)

Изградбата на ѕид за разговор за книги ќе помогне да се подобри речникот на учениците. Без разлика дали одитепреку зборот дневно, упатувајте се на нив во текот на часовите или само сакате учениците да гледаат за време на застојот, ѕидот за разговор со книга сигурно ќе има позитивно влијание врз нив.

Исто така види: 58 Креативни активности за прва недела од основно училиште

37. Цветен речник

Погледнете ја оваа објава на Инстаграм

Објава споделена од GuideTeachInspire (@guideteachinspire)

Наоѓањето различни начини за разложување на зборовите од вокабуларот е лесен начин да им се помогне на учениците да стекнат флуентност. Со подобро познавање на вокабуларот, доаѓа подобра флуентност, а со подобра флуентност доаѓа и подобро разбирање. Сè е поврзано. Најдете различни начини да ги подобрите вештините на вашиот ученик за градење речник, како овие цвеќиња.

38. Случајно тркало

Последно, но секако не и најмалку важно е случајното тркало. Ова тркало може да се креира и менува според зборовите што ги користите на часовите. Без разлика дали сакате да го користите за прикажување игри, бинго или само за да вежбате читање на глас, на учениците ќе им се допадне кога ќе го кренете случајното тркало на паметната табла или проекторот во училницата.

Заклучни мисли

Се надеваме дека овие возбудливи активности ќе ви помогнат додека им помагате на вашите третоодделенци подлабоко да ги развијат своите вештини за читање со разбирање. Овие прекрасни активности можете да ги дополните со забавни приказни кои ќе ги задржат учениците ангажирани и заинтересирани во текот на целата учебна година додека ги подготвувате за 4-то одделение.

Разбирање топки

Оваа активност со топка на плажа брзо ќе стане една од омилените игри на вашите третоодделенци. Се што ви треба е постојан маркер и неколку топчиња за плажа. Напишете прашања на топчињата за вашите ученици да одговорат за нивната омилена книга. Вклучете прашања за разбирање за поставување, знаци, предвидувања, врски, проблеми и решенија.

4. Научете ги учениците да визуелизираат

Оваа активност за читање со разбирање од трето одделение им овозможува на учениците да се фокусираат на визуелизација на текстот што е клучна стратегија за зголемување на вештините за читање со разбирање. Оваа лекција користи табела за прицврстување, вештини за слушање и описна книга. Дознајте повеќе за деталите за оваа активност овде.

5. Активност за заклучоци за застрашувачки моркови

Оваа привлечна активност е одлична за забавни читатели. Вашите третоодделенци ќе имаат многу забава додека учат за вештините за заклучување. Овој еднодневен план за часови вклучува скрипта за лекција, прашања и упатства за пишување задачи.

6. Стратегии за читање со разбирање во животински стил

Овие привлечни и забавни стратегии за читање со разбирање ги учат трето одделение како да поставуваат прашања, да прават предвидувања и да донесуваат заклучоци. Тие се способни да користат животни за да ги научат основните вештини за читање преку забавни песни. Дознајте повеќе за овие стратегии овде.

7. Главна идеја и детали реченицаПодреди

Оваа ангажирана активност може да им помогне на учениците да разберат како деталите ја поддржуваат главната идеја на приказната. На учениците ќе им бидат дадени реченици од пасус кои не се во ред, отсечени една од друга и сите измешани. Вашето трето одделение мора да користи вештини за критичко размислување за правилно да го состави ставот.

8. Рамки на реченици за одговори на читање

Суштинска вештина за совладување на учениците од трето одделение е ефективно да реагираат на текстот што го читаат. Често, учениците се мачат со пишување точни и значајни одговори на текстовите што ги читаат. Обезбедувањето рамки на реченици на учениците ги учи како да пишуваат поточни и позначајни одговори.

9. Ознаки за читање со разбирање

Ова е една од најдобрите алатки за читање со разбирање што ќе ги најдете. Овие бесплатни обележувачи се одлични за да им помогнат на учениците од трето одделение да го подобрат задржувањето на читањето, како и да им помогнат на учениците во практикувањето на белешки. Овие обележувачи се одлични за фиктивни приказни и нефикционални книги.

10. Cootie Catcher за читање со разбирање

Оваа активност на ниво на трето одделение е привлечна и забавна лекција која дефинитивно ќе ги забавува вашите читатели. Активноста за ловење колачиња содржи три верзии и може да се користи со која било измислена книга. Дознајте повеќе за оваа активност овде.

11. Слушање со разбирање

Слушањеразбирањето им користи на нашите деца на многу начини. Ова им овозможува на учениците да се фокусираат на тоа колку добро можат навистина да слушаат. Исто така, им помага на наставниците да проценат и да разберат каде се нивните деца. Иако аудио книгите се одличен избор, овој пасус за читање на YouTube е специјално формулиран за да им помогне на вашите деца да развијат концепти и вештини за читање од трето одделение.

Исто така види: 20 чудесни мајмунски занаети и активности

12. Главни идеи и детали

Заштедете време додека се подготвувате за следната лекција и прилагодете го ова видео. Ова видео не само што дава одличен преглед на главните идеи и детали, туку обезбедува и многу структура за да изградите некои визуелни елементи во училницата со вашиот клас.

13. Песна за криење и барање хрчак

Видеото не е одредено. Ве молиме изберете еден за прикажување.

Читањето песни е прилично забавен и привлечен проект за флуентност. Ова видео е одлично бидејќи ве води вас и вашите деца низ повторена лекција за читање. Прекрасно е да бидете испратени дома со читатели кои се мачат и родителите лесно можат да работат преку видеото со нив!

14. Подготовка за тест за трето одделение

Никогаш не е лесна подготовка за наставни тестови за третоодделенци. Особено кога имате класа од 20, на сите различни нивоа. Наоѓањето напредни приказни, а истовремено и работата со вашите пониски нивоа може да биде тешко. Ова видео обезбедува одлично видео кое ќе ви помогне да ја подобрите вашата дигитална училница со инкорпорирање на вештини за критичко размислување и подготовка за разбирање.

15.одличен додаток на тоа. Ако не, сè уште можете целосно да го користите овој лист со потсетници. Без разлика дали креирате сопствен постер за училница или го испраќате дома со децата за да ги потсетите родителите дека се фокусираат на флуентноста. Што и да работи за вашата училница, тоа е одличен извор за додавање во книгите.

19. Lucky Days

Погледнете ја оваа објава на Инстаграм

Објава споделена од Кристен Фаунтлерој (@handsonlearningllc)

Ако ја барате совршената активност за Денот на Свети Патрик, еве ја! Вклучете го ова во вашите активности за мартовски лудило. Фокусирајќи се на главната идеја и клучните детали, овие работни листови за печатење ќе бидат привлечни за сите ваши студенти.

20. Вежбајте транзиции

Погледнете ја оваа објава на Инстаграм

Објава споделена од габи🍩 (@thedonutclass)

Променете го вашиот клас од трето одделение со нивните транзиции! Користете книга која е директно насочена кон нивото на читање во трето одделение, како што е Како да се фати лепрашо n . Вашите студенти ќе бидат ангажирани и целосно подготвени да го пополнат работниот лист.

21. Споредете и контрастирајте

Погледнете ја оваа објава на Инстаграм

Објава споделена од Кристи - наставник од трето одделение (@abramacademics)

Споредувањето и спротивставувањето е еден од најважните концепти што вашите деца ќе ги научат околу во трето одделение. Важно е на учениците да им се обезбедат книги со кои и двајцата ќе бидат ангажирани и лесно ќе можат да ги споредат! Овие две книги заедно со оваа едноставнаработниот лист се одлични токму за тоа.

22. Подучување вокабулар

Погледнете ја оваа објава на Инстаграм

Објава споделена од Кејли Греј (@lifeofaformerthirdgradeteacher)

Поучувањето на вокабуларот и зборовите за вид може да станува сè потешко како што вашите ученици стареат. Не само што зборовите се попредизвикувачки, туку на студентите им треба малку повеќе стимулација за да бидат целосно ангажирани. Овие вокабуларни вајпери се неверојатни за да ги учат и вокабуларот и зборовите за вид! Тие исто така прават супер симпатична декорација на училницата за ѕид со зборови.

23. Превртете книги

Погледнете ја оваа објава на Инстаграм

Објава споделена од Кристен Фаунтлерој (@handsonlearningllc)

Кој не сака добра преклопна книга? Се колнам во нив бидејќи моите студенти сакаат да ги прават. Овој прелистувач е исполнет со различни пасуси за разбирање. Без разлика дали ви е потребен пасус за читање фикција или не-фикција, опремете ги во вашиот сопствен флипбук! Гледајте како учениците интензивно работат за да ги завршат и украсат нивните прекрасни книги.

24. Проценки на вокабулар

Погледнете ја оваа објава на Инстаграм

Објава споделена од наставникот од трето одделение (ELA) (@third_grade_word_bird)

Нема сомнеж дека проценките се прилично голема контроверзија во моментов, но понекогаш тие се само неопходни. Особено кога станува збор за вокабуларот. Вокабуларот може да биде навистина тежок за учениците, но и суштински за нив да имаат правилно флуентно читање

Anthony Thompson

Ентони Томпсон е искусен образовен консултант со над 15 години искуство во областа на наставата и учењето. Тој е специјализиран за создавање динамични и иновативни средини за учење кои поддржуваат диференцирана настава и ги ангажираат учениците на значајни начини. Ентони има работено со различен опсег на ученици, од основци до возрасни ученици, и е страстен за еднаквост и вклучување во образованието. Тој има магистерска диплома по образование на Универзитетот во Калифорнија, Беркли, и е сертифициран учител и тренер за настава. Покрај неговата работа како консултант, Ентони е страствен блогер и ги споделува своите сознанија на блогот Teaching Expertise, каде што дискутира за широк спектар на теми поврзани со наставата и образованието.