20 активности пред читање за настава „Да се ​​убие птица потсмев“

 20 активности пред читање за настава „Да се ​​убие птица потсмев“

Anthony Thompson

Содржина

„Да се ​​убие птица подбив“ е еден од највлијателните американски романи од средината на дваесеттиот век. Се нурнува во нијансите на јужната култура, а исто така ги следи авантурите на познатиот протагонист, Скаут Финч. Тој е главен дел од списоците за читање во средно училиште, а вредностите и лекциите што ги застапува романот ги следат учениците во текот на нивните формативни години и пошироко.

Ако барате ефективни начини да воведете „Да се ​​убие птица подбив“ пред вашите ученици да почнат да читаат, ги имаме најдобрите дваесет ресурси за вас!

1. Мини истражувачки проект „To Kill a Mockingbird“

Со овој PowerPoint, можете да воведете истражувачки активности за предчитање за да се убие птица потсмев. Тие сигурно ќе ги натераат учениците да го забрзаат животот и времето на семејството Финч пред да почнат директно да читаат. Потоа, дозволете им на учениците да помогнат да ги водат лекциите на темите, настаните и луѓето што ги истражувале.

2. Погледнете ги расата и предрасудите со „Project Implicit“

Оваа алатка се заснова на имплицитната пристрасност што живее во секој од нас. Тој е центриран околу тест за пристрасност кој ќе претстави ангажирана, воведна/предчитачка активност за Да се ​​убие птица подбив. Студентите ќе го полагаат тестот за пристрасност, а потоа ќе ги искористат дадените прашања за дискусија за да работат заедно низ централните теми и идеи.

3. Активност од историски контекст: „Скотсборо“ одPBS

Пред да скокнете во романот, одвојте малку време за да дознаете за историскиот и социјалниот контекст на романот со оваа активност пред читање. Поминува низ главните клучни прашања кои влијаат на заплетот и темите во романот. Исто така, располага со куп ресурси за учење за овие контексти од врвни извори, вклучително и ресурси за тековни настани.

4. Прашања по глава по глава

Со овој водич, ќе можете да ги поттикнете учениците да направат длабинска анализа на секое поглавје од романот. Прашањата се движат од анализа на информативен текст до анализа на ликови и од литературни елементи до апстрактни идеи кои се претставени со симболи низ романот.

5. Есеј за рефлексија и книжевна анализа

Оваа задача ги поттикнува учениците внимателно да ги разгледаат клучните детали и литературните симболи низ романот. Тоа е исто така одлична опција за оценување затоа што можете да ги натерате учениците да пишуваат за романот пред да почнат да читаат, како активност за читање и откако ќе го завршат романот.

6. Активност поглавје по поглавје: Прашања за есеј по белешката

Оваа страница содржи цела листа на прашања за анализа на есејот на кои студентите се охрабруваат да одговорат брзо и ефикасно. Тие можат да користат белешки за да генерираат идеи, да ги организираат своите мисли и да понудат целосен одговор со помош од пост-неговите, кои служат како графички организатор за планирање на нивното пишување.

7. Забранети книги: Дали треба да се забрани „Да се ​​убие птица потсмев“?

Можете да ја искористите оваа статија како точка за скокање за да разговарате за контроверзното прашање „Дали оваа книга треба да биде забранета?“ Истражува многу различни причини за и против одлуката за да можете да ја користите за да поставите прашања за размислување од повисок ред за вашите ученици.

8. Дискусија на час и прашања за критичко размислување

Ова е одлична листа на прашања што можете да ги користите како ѕвончиња пред да започнете сериозно да ја читате „Да се ​​убие птица подбив“. Овие студентски материјали се исто така одлични за олеснување на мини-единица што ќе ги подготви вашите студенти за значајно искуство со читање.

9. Пробна активност на судење

Иконската судска сцена во романот е една од најпознатите во американската историска поп-култура. Тоа ја покажува важноста на правосудниот систем, а судењето можете да го доживеете во училницата. Поставете лажна проба за да ги научите форматот и важноста на пробниот систем пред да започнете со читање.

10. Видео: „Да се ​​убие птица потсмев“ Прашања за дебата пред читање

Еве одличен начин да се започне сократски семинар; користете видео. Прашањата се подготвени за работа, така што едноставно треба да притиснете Play и да дозволите дискусијата во училницата да се одвитка. Тоа е исто така дел од поголема видео серија која вклучува додека-активности за читање, потсетници за дискусија и проверка на разбирање.

Исто така види: 24 предизвикувачки математички загатки за средно училиште

11. Загатка за вокабулар пред читање

Овој работен лист со задачи вокабулар содржи педесет речник зборови што учениците треба да ги знаат како активност за предчитање за да се убие птица потсмев. Тоа е одлична опција за домашна активност бидејќи учениците можат да ги користат нивните речници за да ги научат овие зборови поединечно.

12. Гледајте ја филмската верзија пред да скокнете во книгата

Не му требаше долго време на Холивуд да го претвори овој популарен роман во филм. Филмот е прилично верен на книгата, што го прави одличен начин да се воведат главните точки на заплетот и ликови пред да се навлезе во прашања од повисок ред.

13. Пакет со активности „Да се ​​убие птица потсмев“

Овој пакет со активности вклучува неколку ресурси за печатење и планови за лекции кои ќе ви помогнат да научите да убиете птица потсмев од почеток до крај. Тој содржи ресурси за да ја направи анализата на литературата разбирлива и привлечна за учениците од 9-то и 10-то одделение. Тоа е одлична точка за прескокнување за планирањето на часовите и веќе го има најголемиот дел од она што ви треба!

14. Воведете ги симболите на романот со слајдшоу

Ова слајдшоу што е подготвено за одење е забавна активност за предчитање што разгледува некои популарни визуелни симболи од секојдневниот живот на учениците. Оваа претходно направена дигитална активност може да им помогне на учениците да го разберат концептот на симболика претходнонурнуваат во романот; ги поставува да имаат значајни и информирани дискусии за книгата.

15. Видео: Зошто е толку познато „Да се ​​убие птица потсмев“?

Еве видео што ја истражува сцената на објавување во 1960-тите, кога за првпат беше објавено Да се ​​убие птица потсмев. Поминува низ многу историски фактори кои влијаеле на популарноста на романот и покажува како промените во издаваштвото ја менуваат и литературата на која и се восхитуваме.

16. Активност за дискусија со рингишпил

Ова е активност за дискусија што ќе ги натера децата да се движат и да комуницираат заедно. Изграден е околу станиците околу училницата или ходникот и ги поттикнува учениците да разговараат со своите партнери за подлабоките теми и случувања во романот. Потоа, сесијата за споделување на целата класа ги поврзува сите помали дискусии заедно.

17. Пакет лист за предчитање „To Kill a Mockingbird“

Ова е цел пакет на работни листови и водени листови за белешки што ќе им помогнат на учениците да научат и да запомнат сè што треба да знаат претходно скокајќи во романот. Разгледува некои историски и инспиративни настани што го обликувале романот, како и некои главни теми на кои треба да внимаваат кога читаат.

18. Ангажирана интерактивна активност пред читање

Овој ресурс содржи интерактивни белешки и детален водич за проучување што ги учи учениците за важнитепретходно знаење што ќе им треба пред да го прочитаат романот. Вклучува и алатки за формативно оценување, така што наставниците можат да бидат сигурни дека учениците го совладале материјалот пред да продолжат понатаму.

19. Истражете ги идеите за правилно и погрешно

Како воведна активност, разгледајте ја оваа вежба за размислување која ги истражува идеите за доброто и погрешното. Овие идеи се критични за пораките за животот изразени низ романот. Дискусијата исто така ќе ги отвори учениците за некои од клучните теми и книжевни симболи кои се истражени низ книгата.

Исто така види: 25 активности инспирирани од соба на метла

20. Дознајте за поставката

Овој ресурс дава многу корисни детали за поставката „Да се ​​убие птица потсмев“, вклучувајќи витални аспекти на јужната култура кои придонесуваат за заплетот и пораките за животот. Исто така, ги допира историските расни прашања допрени во романот.

Anthony Thompson

Ентони Томпсон е искусен образовен консултант со над 15 години искуство во областа на наставата и учењето. Тој е специјализиран за создавање динамични и иновативни средини за учење кои поддржуваат диференцирана настава и ги ангажираат учениците на значајни начини. Ентони има работено со различен опсег на ученици, од основци до возрасни ученици, и е страстен за еднаквост и вклучување во образованието. Тој има магистерска диплома по образование на Универзитетот во Калифорнија, Беркли, и е сертифициран учител и тренер за настава. Покрај неговата работа како консултант, Ентони е страствен блогер и ги споделува своите сознанија на блогот Teaching Expertise, каде што дискутира за широк спектар на теми поврзани со наставата и образованието.