18 Прекрасни активности на вавилонската кула

 18 Прекрасни активности на вавилонската кула

Anthony Thompson

Вавилонската кула е библиска приказна за група луѓе кои се обиделе да изградат кула за да стигнат до Рајот. Меѓутоа, нивниот проект бил запрен од Бог, кој ги навел да зборуваат различни јазици - со што им оневозможил да се разберат. Овие 18 активности се инспирирани од оваа парабола и вклучуваат шарени уметности и занаети, практични предизвици за градење кули и многу забавни игри и загатки. Тие даваат прекрасна можност да разговараат за некои од важните лекции од приказната како што се последиците од човечката гордост и важноста на понизноста и соработката меѓу луѓето од различни култури.

1. Играјте јазична игра за меморија

Оваа игра што одговара на меморијата содржи пар карти за различни странски јазици. Тоа е одличен начин да се забавувате учејќи заеднички меѓународни честитки додека ја развивате концентрацијата и вниманието на децата на деталите.

2. Комплет за градење на листови за боење за печатење

Овој паметен занает се фокусира на темата за градење од приказната за кулата на Библ, но ги охрабрува учениците да изградат живот што Бог навистина го сака за нив. Откако ќе ја отсечат оваа кутија со алатки од обоена градежна хартија, учениците додаваат разни „алатки“ како љубов, вера и молитва кои ќе им служат во градењето на цел живот.

Исто така види: 30 Дивизија игри, видеа и активности за деца

3. Библиски занает од кулата Вавилонска

Овој едноставен занает „Кулата на Вавилон“ има бесплатенМоже да се печати со шаблони од тули што можете да го исечете и обликувате во конус пред да го залепите на своето место. Следно, додајте ја лентата за библиски стих за печатење така што ќе ја спирално вртите околу обликот на конусот и воила! Уникатен и привлечен дизајн кој сигурно ќе предизвика насмевка на лицето на вашето дете!

4. Кулата на Вавилонско Бинго

Овој живописен и шарен сет од 30 уникатни Бинго картички е забавен начин за прегледување на основните теми на оваа класична библиска приказна додека уживате во класична игра со семејството или соучениците .

5. Создадете шарени блок-кули

Откако ќе го исечете и залепите овој шаблон на кула за печатење, исечете правоаголна гума за бришење во форма на тула и натопете ја во обоена боја. Ставете ги тулите околу кулата на шаблоните, распоредувајќи ги боите за да создадете длабочина и текстура. Конечниот резултат е шарена креација што децата можат да ја покажат со гордост!

6. Видео училишна лекција

Ова анимирано видео создава одлична дискусија за главните теми на приказната, вклучувајќи ја конфузијата на различните јазици, ароганцијата на човештвото и важноста да се изгради живот во согласност со библиските учења .

7. Страници за боење

Овие страници за боење ја прикажуваат конфузијата и хаосот предизвикан за време на изградбата на оваа позната кула. Боењето е прекрасно заземјувачки и смирувачки начин за развивање на фини моторни вештини притоа давајќи можност задискусија за опасностите од човечката гордост.

8. Одговорете на основни прашања

Оваа практична активност вклучува боење, сечење и составување на мини книга со приказни. На учениците можеби ќе им треба помош со спојување на страниците пред да ги вежбаат своите вештини за разбирање со самостојно читање на приказната или со партнер.

9. Целосна лекција за Вавилонската кула

Оваа забавна и привлечна активност за секвенционирање ги повикува децата да подредат збир на слики што прикажуваат библиски настани во правилен редослед. Тоа е одличен начин да го продлабочат нивното разбирање на приказната додека ги развиваат нивните вештини за критичко размислување и меморија.

10. Вавилонската кула

Сè што ви е потребно за овој забавен занает што излегува е обична хартија за печатење на вклучените слики, ножици за отсекување на шлицот и материјали за боење по ваш избор. Подвижната кула е одличен начин да се ангажираат кинестетичките ученици и создава привлечна визуелност за да се пренесе основната порака на приказната.

11. Читајте книга за вавилонскиот народ

Оваа шарена книга, наменета за деца од основно возраст, ја прераскажува класичната приказна со смешен и непочитуван тон, каде што луѓето се обидуваат да стигнат до Месечината со изградба на кула направена од чизбургери наместо од цигли. Тоа го прави забавен начин да ги научите младите ученици за тимска работа, решавање проблеми и моќта на истрајноста.

12.Обидете се со пребарување на зборови

Ова пребарување на зборови на тема Вавилонска кула е забавен начин да го подобрите вокабуларот и правописот, а истовремено да го подобрите фокусот, меморијата и вештините за решавање проблеми. Можете дури и да се обидете да ја зголемите мотивацијата со тоа што ќе понудите награда за првиот ученик што ќе го заврши пребарувањето.

13. Вклучете ги учениците во активност со лавиринт

Овој едноставен лавиринт дава одлична можност да разговарате за основните теми на приказната, истовремено обезбедувајќи забавен предизвик. Дополнително, може да помогне во подобрувањето на когнитивните вештини како што се просторната свест и донесувањето одлуки.

14. Building Blocks Craft

Кафените ленти за оваа практична активност се исечени на различни должини за да го направат проектот поголем предизвик. Откако ќе го преземете шаблонот, нека децата ги додадат лентите хартија во правилен редослед за да создадат своја сопствена Вавилонска кула пред да ја подобрат својата креација со дизајни по нивен избор.

15. Изградете ја највисоката кула СТЕМ предизвик

Изградбата на вавилонската кула со гуми за џвакање и чепкалки за заби е практичен начин за промовирање тимска работа, фина моторика и способност за решавање проблеми. Комбинирајќи ја науката, инженерството и уметноста, сигурно ќе им остави на децата чувство на достигнување кога ќе ги завршат своите уникатни креации.

16. Изградете ја најголемата кула од крекери

Оваа закуска инспирирана од Вавилонската кула е супер едноставна и вкусна! Нека децата се ширатпутер од кикирики на крекерите по нивен избор, пред да ги прелиете со парчиња банана. Гледајте како тие се натпреваруваат за да видите кој може да ја собере највисоката кула!

17. Образовни занаети

По проучувањето на овој библиски стих од добро познатата приказна и бојадисувањето на дизајнот во облик на кула, децата можат да залепат парчиња памук на облаците и да блескаат на сонцето за да создадат привлечен ефект на текстура.

18. Направете 3D Pop Up Tower

Откако ќе го испечатите овој шаблон на картон, преклопете ја страницата на половина по средината на кулата пред да ја исечете по линиите наведени во шаблонот. Тоа е едноставен начин да се создаде импресивен дизајн!

Исто така види: Најдобра листа на 18 детски книги за хендикеп

Anthony Thompson

Ентони Томпсон е искусен образовен консултант со над 15 години искуство во областа на наставата и учењето. Тој е специјализиран за создавање динамични и иновативни средини за учење кои поддржуваат диференцирана настава и ги ангажираат учениците на значајни начини. Ентони има работено со различен опсег на ученици, од основци до возрасни ученици, и е страстен за еднаквост и вклучување во образованието. Тој има магистерска диплома по образование на Универзитетот во Калифорнија, Беркли, и е сертифициран учител и тренер за настава. Покрај неговата работа како консултант, Ентони е страствен блогер и ги споделува своите сознанија на блогот Teaching Expertise, каде што дискутира за широк спектар на теми поврзани со наставата и образованието.