30 Совршена поларна мечка предучилишни активности

 30 Совршена поларна мечка предучилишни активности

Anthony Thompson

Содржина

Дали започнувате единица на тема арктичка или поларна мечка со вашето дете од предучилишна возраст? Поларните мечки се арктички животни кои живеат во ледена клима. Оваа листа од 30 активности на поларните мечки може да ви помогне да започнете. Активностите на тема мечка и арктичка тема подолу се дадени во низа предмети како што се уметност, математика, пишување и наука. Исто така, постојат различни книги за поларни мечки кои може да се читаат за време на кругот за да ве водат во овие активности. Проверете ја листата подолу за да започнете со вашите забавни планови за часови!

1. P е за поларна мечка

Во оваа активност, учениците ќе ја обојат и трасираат буквата „P“ за поларна мечка. Одлична идеја е да се воведе буквата P за време на кружното време.

2. Вежба за облик на поларна мечка

За оваа активност, учениците можат да вежбаат усогласување на формата со тоа што ќе ја хранат рибата со соодветната форма на поларната мечка. За да ја направите мечката, можете да испечатите слика од поларна мечка или да направите една. Потоа залепете ја сликата на кутија за чевли. Исечете дупка покрај устата за да можат учениците навистина да го хранат.

3. Траги од поларна мечка

Учениците ги пишуваат своите имиња со налепници со отпечатоци од шепи. Тие можат да ја украсуваат својата хартија со други занаетчиски материјали со арктичка тема.

4. Активност со книги за поларна мечка

Постојат неколку фантастични книги за поларна мечка што можете да ги прочитате на учениците за време на кругот. „Поларна мечка, поларна мечка, што слушаш? од Ерик Карле еодлична книга. За оваа активност, прочитајте ја книгата на учениците, а потоа нека учениците ја обојат шапката и ја испечатат додека одите низ различните животни.

Исто така види: 35 фантастични активности на фарма без важничене за деца

5. Зошто поларните мечки се бели?

Во оваа научна активност, учениците ќе научат за адаптациите и карактеристиките на поларните мечки. Може да прикажете брз нефикциски видео клип или да прочитате малку од нефикциона книга за камуфлажата на поларната мечка. Ќе ви треба бело парче картон и различни животински фигури (вклучувајќи поларни мечки). Учениците ќе видат дека поларните мечки се мешаат во картонот, а другите небели животни не.

6. Активност со сензорна корпа за мраз

Во оваа активност со сензорна корпа, учениците можат да користат различни алатки, дрвени чекани, пинцети, шприцеви, разни предмети за домаќинството итн. за да си играат и да ги истражуваат текстурата и температурата од мраз. Поларните мечки живеат на мраз. Можете исто така да додадете пластични поларни мечки во сетилната корпа за да можат да играат на мразот.

7. Изградете иглу со поларна мечка STEM активност

Ова е одлична STEM активност со арктичка тема за деца. Учениците ќе користат чепкалки за заби и бел слез за да конструираат иглу од поларна мечка за јадење. Учениците ќе го научат процесот на дизајнирање со тоа што ќе сфатат како да ги поправат областите на иглуто што пропаѓаат.

Исто така види: 30 Наградни купони идеи за да ги поттикнете вашите студенти

8. Картички со шаблони за патеки на поларна мечка

За оваа активност ќе ви требаат листови со шаблони како овие подолу. Тие семногу едноставно се прави или можете да најдете верзија за печатење на интернет. Потребни ви се и две до пет различни бои на плеј-дох во зависност од тоа колку сложени сакате да ги направите шарите. Треба да имате и печат со печатење мечка. Учениците ќе вежбаат да ги прават шаблоните со плеј-дох, а потоа ќе стават печат на секоја топка во шаблонот за да ја направат да претставува траги од мечка.

9. Наука - Активност за топење на мразот

Бидејќи поларните мечки сакаат студено време, оваа активност покажува како да се стопи мразот. Децата можат да стават сол, шеќер, песок и нечистотија на мразот за да видат што предизвикува негово побрзо топење. За да биде чист и организиран, ставете го мразот и материјалите во тавче за кекси или мафини.

10. Усогласување на букви

Во оваа игра за совпаѓање на буквите со поларна мечка, ќе треба да преземете сет од мали и големи букви како оние на сликата подолу. Учениците ја поклопуваат поларната мечка (голема буква) со блокот мраз (мала буква).

11. Снежен шлајм со арктичка тема

Ова е одлична сензорна активност за поларна мечка која вклучува вежбање со мешање претходно измерени материјали. Кое дете од предучилишна возраст сака слајм? Во оваа активност, правите лигите користејќи боракс, лепак и сода бикарбона. За да ја направите оваа арктичка тема со лигите, можете да додадете бел и сребрен сјај. Можете исто така да додадете конфети од снегулки. Ликовите на поларната мечка се исто така забавен додаток, така што учениците можат да ги користат за време на нивните сензорииграј.

12. Облици на поларна мечка

Исечете различни форми од бела хартија. Учениците нека залепат лице од поларна мечка на нивниот облик (очи, нос, уста, уши). Откако сите ќе завршат, преминете на секоја форма.

13. Маска за поларна мечка

Децата можат да направат забавна маска за поларна мечка со хартиена чинија.

14. Сликање на мраз

Сликањето на мраз е добро за учениците да бидат уметнички и да вежбаат фини моторни вештини. Учениците можат да насликаат корпа полна со мраз користејќи различни типови и бои на бои. На учениците исто така може да им се дадат четки, шприцови и кој било друг предмет со различна големина за да ја премачкаат бојата. Тоа е супер забавно и изгледа многу убаво штом ќе завршат. Погрижете се да им дадете многу бела боја за да наликува на снег.

15. Следење на броеви со поларна мечка

Учениците можат да вежбаат следење на нивните броеви на лист со арктичка тема.

16. Растете или намалувате поларна мечка

Гумите мечки се ставаат во различни раствори (вода од чешма, оцет и солена вода) преку ноќ. Учениците потоа гледаат дали поларните мечки пораснале или се намалиле во различните решенија. Ова е добра научна активност каде што можете да зборувате за осмоза (водата што се движи внатре и надвор).

17. Рачен отпечаток поларна мечка

Сè што ви треба е бела боја, парче градежна хартија и вашата рака! Оваа активност е одлична за учениците да вежбаат да сликаат свои раце и да прават отпечаток од ракана хартија. Погледнете ја сликата подолу за да видите како можете да го претворите вашиот отпечаток во поларна мечка.

18. Како поларните мечки остануваат топли?

Во оваа активност, децата ќе научат за изолацијата и како арктичките животни се загреваат во ледените води. Учениците прво ќе го стават прстот или раката во кофа со ледена вода за да почувствуваат колку е студена температурата. Следните ученици ќе стават ракавица и ќе ја натопат раката во Криско или друг вид на скратување. Ова им обезбедува на раката слој од маснотии. Тогаш учениците ќе ја почувствуваат температурната разлика кога ќе ги вратат рацете во кофата.

19. Броење на шепи со поларна мечка

Дете ги вежбаат своите вештини за броење на работниот лист.

20. Активност за сортирање животни на поларни мечки

Децата ќе научат за Арктикот и дека поларните мечки живеат на студ. Тие ќе зборуваат за други животни кои живеат со поларни мечки. Нека децата ги сортираат животните врз основа на тоа дали живеат во поларен биом.

21. Колку е голема шепата на поларна мечка?

Вежбајте како да мерите со преглед на шепа на поларна мечка. Учениците можат да користат едноставен линијар и да вежбаат да ја идентификуваат должината и ширината на шепата (може да е неопходна помош од возрасни).

22. Поларна мечка од хартиена чинија

Кој не сака одличен занает со хартиена чинија? Учениците можат да создадат хартиена чинија поларна мечка. Се што ви треба е хартиена чинија, памучни топчиња, лепак,и црна градежна хартија. Ова е одличен занает за поларна мечка што изгледа гужва.

23. Хартиена кеса Пештера со поларна мечка

Учениците можат да направат уметнички проект и да создадат пештера за поларна мечка користејќи хартиена кеса и памучни топчиња за да имитираат снег.

24 . Polar Bear on Ice Craft

Учениците лепат поларна мечка заедно (по пример) и ја ставаат сликата на парче хартија што наликува на мраз.

25. Картички со броеви на поларна мечка

Децата можат да ги вежбаат своите вештини за броење со оваа активност на поларна мечка и риба.

26. Информации за поларна мечка

Испечатете кратка листа на факти за поларна мечка за кои учениците би биле интересни. Залепете ги на табла со постер и прочитајте ги за време на кругот. Забавно е да се додаде слика што се повикува на секој факт.

27. Јадливи мечки од бел слез

Во оваа активност учениците ќе изградат поларна мечка од бел слез што може да се јаде. Тоа е одлична практика за следење на упатствата за поврзување на главата и стапалата. Можете да користите глазура или бонбони за да ја направите поларната мечка да се соочи. Тоа е исто така прекрасно уживање за јадење кога ќе завршите.

28. Боење со облици на шепи од поларна мечка

Вежбајте боење и вештини за „шпионирање“ со работен лист како овој.

29.  Колачиња со поларна мечка

За оваа активност, можете да печете или купите колачиња со рамни шеќери. Потоа учениците можат да создадат дизајн на мечка со помош на додатоци.

30.Математичка игра со поларна мечка

Учениците ќе фрлаат коцки и ќе ја движат својата поларна мечка околу оваа однапред направена едноставна табла за игри. Тоа е одличен начин учениците да вежбаат броење и да го чекаат својот ред. Исто така е многу забавно да се игра со пријателите.

Anthony Thompson

Ентони Томпсон е искусен образовен консултант со над 15 години искуство во областа на наставата и учењето. Тој е специјализиран за создавање динамични и иновативни средини за учење кои поддржуваат диференцирана настава и ги ангажираат учениците на значајни начини. Ентони има работено со различен опсег на ученици, од основци до возрасни ученици, и е страстен за еднаквост и вклучување во образованието. Тој има магистерска диплома по образование на Универзитетот во Калифорнија, Беркли, и е сертифициран учител и тренер за настава. Покрај неговата работа како консултант, Ентони е страствен блогер и ги споделува своите сознанија на блогот Teaching Expertise, каде што дискутира за широк спектар на теми поврзани со наставата и образованието.