25 забавни и инвентивни игри за петгодишници

 25 забавни и инвентивни игри за петгодишници

Anthony Thompson

Содржина

До петтата година, повеќето деца се способни да формираат сложени реченици и полесно да разбираат шеги. Можеби ќе можат да читаат самостојно, да играат групни спортови и се желни да го споделат сето она што го учат со другите.

Оваа серија на интересни семејни игри на табла, неуредни и шарени занаети, активности за описменување и математика, и забавните физички предизвици ќе помогнат да се зајакнат нивните растечки ментални и физички способности и истовремено да се подобри нивната меморија и распонот на внимание.

1. Бидете креативни со Googly Eyes

Децата ќе сакаат да користат гугливи очи со различни форми и големини за да создадат свои уникатни животни и суштества, правејќи часови забавно време за изработка.

2. Обидете се со STEM предизвик

Овие STEM предизвици од 4-то одделение се одлична можност да се развијат вештини за решавање проблеми.

Дознајте повеќе: Експертиза за настава

3. Направете свој кинетички песок

Вашиот млад ученик ќе сака да ги валка рацете со овој светкав и жив кинетички песок. По изборот на боите и мешањето на состојките, тие се подготвени за тони забава создавајќи прекрасна 3D уметност.

4. Играјте Game of Brain Freeze

Купувајте сега на Амазон

Оваа кооперативна игра на табла е наменета за 2-4 играчи и ги комбинира елементите на Guess Who и Mastermind за да создаде единствена игра за вашите пет години - Стариот сигурно сака. Тоа е исто така забавна игра за проширување на опсегот на внимание иразвивање на социјални вештини.

Исто така види: 25 неверојатни детски книги за пиратите

5. Играјте игра со обвивка со меурчиња

На децата сигурно ќе им се допадне оваа игра со обвивка направена од обвивка со меурчиња. Тоа е кинестетички начин да се развијат математичките вештини и забавна физичка активност во затворен простор за дождливи денови.

6. Забавувајте се со занает за украсување јајца

Откако ќе соберете различни лабави делови како што се скапоцени камења, сламки, копчиња во светли бои или дрвени форми, вашето петгодишно дете сигурно ќе имајте тони забавно украсувајќи ја нивната простирка со дезен од јајца.

7. Играјте класична игра на Scrabble Junior

Како и верзијата за возрасни, оваа помлада верзија на Scrabble гради блискост со азбуката, овозможува многу вежбање во формирање реченици и развива читање, пишување и вештини за расудување.

8. Обидете се со креативна игра за совпаѓање

Кој подобар начин да ги развиете основните математички вештини отколку со забава со колачиња? Ова е одлична, практична активност за учење за 2D форми. Тоа е, исто така, прекрасен начин да се развијат вештините за аналитичко размислување бидејќи учениците се соочени со предизвикот да ја усогласат секоја форма со нејзиното соодветно парче колаче.

9. Играјте Азбучна игра за лов на фоника

Откако ќе ја ставите секоја буква на некој предмет во вашата куќа што започнува со звукот на соодветната буква, поканете го вашето дете од предучилишна возраст да оди на истражувачки лов по фоника. Ова е одличен начин да се развијат вештините за внимание додека се зајакнува просторотмемориски вештини.

10. Играјте игра на животински шари заснована на активности

Дизајнирана со живописна животинска уметност, оваа едноставна игра со шари е забавен начин да ја вклучите физичката активност во денот на вашето дете додека ја опуштате неговата имагинација. !

11. Играјте друштвена игра соодветна за возраста

Monopoly Junior е иконична и наградувана друштвена игра со добра причина. Како и верзијата за возрасни, оваа јуниорска верзија е идеална за 2-4 играчи и вклучува табла за игри погодна за деца со места како што се Зоолошката градина и Салон за сладолед. Тоа е привлечен начин да ги научите основните математички вештини како што се броење, организирање и трошење на нивната заработка.

12. Играјте игра за балансирање

Петгодишните деца ќе сакаат да одат по линии наназад, прави, цик-цак или скокање. Оваа едноставна игра на отворено е исто така одличен начин да се изградат вештини за моторна координација и рамнотежа, додека на децата од предучилишна возраст им се дава шанса да смислат свои креативни движења.

Исто така види: 25 начини да се направи забавно тренинзите во нокшир

13. Играјте класична игра со карти

Стара слугинка е ангажирана игра со едноставни правила која е одлична за градење вештини за социјален развој, како што се споделување, менување и кооперативно играње.

14. Слем за тело со меурчиња

Откако ќе ги завиткате вашите деца во обвивка со меурчиња, нека ги користат нивните тела за да создадат уметност на ѕид покриен со платно. Ова е исто така совршена игра за тестирање на нивното физичкоразвој и развивање на знаење за боја.

15. Забавувајте се со игра со вербална интелигенција

Зошто да не ја комбинирате забавата од лов на богатство со зборови од вид? На вашето дете од предучилишна возраст сигурно ќе му се допадне да ги лови зборовите за вид скриени во нивната сетилна торба исполнета со ориз. Одлична активност за проширување е да ги натерате да го спелуваат, пишуваат и повторуваат секој збор додека го најдат.

16. Играјте едукативна онлајн игра

National Geographic има цела низа едукативни онлајн игри за избор. Оваа игра за идентификација на листовите е креативен начин да го вклучите природниот свет во вашето научно образование.

17. Развијте ги вештините за читање и пишување со зборови со видување

Зошто да не ги испечатите овие 100 клучни зборови и да вежбате креативни начини да ги запаметите како сликање, барање во книга или правопис надвор со тесто за играње? Нема подобар начин да му помогнете на вашиот млад ученик да ги развие потребните вештини за читање и пишување што ќе му бидат потребни за во градинка.

18. Игра со броеви за поврзување со 10 јајца

Оваа едукативна игра за совпаѓање за деца е одличен начин за вежбање математички вештини без досадни работни листови! Тоа е практичен начин да се разбере концептот на бројни врски до десет.

19. Вежба за сечење со куклата принцеза

Вашиот млад ученик ќе добие многу фини моторни практики за сечење и четкање на оваа преслатка куклакоса.

20. Зафатете се со STEM активност

Оваа научна истрага ги предизвикува учениците да водоотпорат чизма. Откако ќе го обоите листот, можете да го покриете со различни материјали и потоа да го испрскате секој со вода за да откриете кои се всушност водоотпорни.

21. Направете занает од солено тесто со меурчиња

Овој креативен занает комбинира текстура на обвивка со меурчиња со солено тесто за да создаде прекрасна декорација на срцето, подарок или спомен.

22. Изострете ги математичките вештини со цветна игра во картон од јајца

Оваа забавна игра за совпаѓање бара од младите ученици да решат низа дополнителни проблеми и потоа да ги најдат цвеќињата со соодветниот одговор.

23. Топката со кофа сам за себе

За оваа забавна игра на отворено потребни се само неколку пластични кофи што може да се играат со топчиња со грав или топки со топчиња. Секој пат кога играчот ќе внесе топка во кофа, тие треба да ја одземат таа кофа. Првиот играч без кофи ја добива играта.

24. Дознајте за мешањето бои

Оваа активност за мешање бои е одличен начин да се научи за теоријата на боите и примарните и секундарните бои, притоа давајќи им можност на учениците да создадат свои уникатни мешавини на бои.

25. Направете книга со пет сетила што може да се печати

Учениците можат сами да ја состават оваа книга со зборови со предвидлив вид, мотивирајќи ги да читаат, пишуваат и учат за светот преку нивнитесетила.

Anthony Thompson

Ентони Томпсон е искусен образовен консултант со над 15 години искуство во областа на наставата и учењето. Тој е специјализиран за создавање динамични и иновативни средини за учење кои поддржуваат диференцирана настава и ги ангажираат учениците на значајни начини. Ентони има работено со различен опсег на ученици, од основци до возрасни ученици, и е страстен за еднаквост и вклучување во образованието. Тој има магистерска диплома по образование на Универзитетот во Калифорнија, Беркли, и е сертифициран учител и тренер за настава. Покрај неговата работа како консултант, Ентони е страствен блогер и ги споделува своите сознанија на блогот Teaching Expertise, каде што дискутира за широк спектар на теми поврзани со наставата и образованието.