21 значајни активности за Денот на ветераните за средно училиште

 21 значајни активности за Денот на ветераните за средно училиште

Anthony Thompson

Денот на ветераните е федерален празник кој е одличен ден за чест и славење на ветераните кои служеле во вооружените сили. Без разлика на кое ниво на одделение, можете да изберете активност за учениците да покажат благодарност за храброста и жртвите направени од ветераните и активните војници. Овие 21 значајна активност за средношколците сигурно ќе додадат до незаборавен празничен настан.

1. Нашиот омилен ветеран

Користењето на оваа порака за пишување за пишување за вашиот омилен ветеран е одлична идеја! Студентите можат да напишат детални параграфи за животот и услугата на нивните омилени ветерани. Доколку се работи за некој што лично го познаваат, може да направат и интервју.

2. Интервју со ветеран

Одличен начин да ги натерате учениците да комуницираат и да разберат повеќе за Денот на ветераните е да им дозволите да спроведат интервју со американски ветеран. Поканете воени ветерани во вашата училница или училиште и нека учениците одвојат време да комуницираат со нив. Ова е одлична воведна активност за да започнете со учење повеќе за овој посебен празник.

3. Времеплов за Денот на ветераните

Нека студентите да создадат временска рамка за историјата на Денот на ветераните. Нека документираат важни работи за Денот на ветераните и да обрнат внимание на настаните низ годините. Учениците би можеле да бидат креативни и исто така да додадат уметност на временската линија.

4. ВојникПесни

Оваа поетска активност е добра за општо пишување на војник. Може да се прилагоди и на ветеран. Оваа активност е одлична за проширување на вокабуларот со средношколци. Учениците можат да креираат финални верзии во дигитален формат и да ги испечатат за да ги закачат во ходниците, да им ги дадат на ветераните или да создадат класна книга.

5. Пронајдете факти за Денот на ветераните

Помислете на оваа активност како лов на чистачи по факти! Студентите можат да научат повеќе за празникот на Денот на ветераните и повеќе за ветераните воопшто. Студентите ќе научат малку повеќе за војните и за службата на ветераните низ годините.

6. Напишете писмо до војник

Ракописните писма се секогаш внимателен допир. Пишувањето писма до ветераните или правењето картички до ветераните е одличен начин да вежбате пишување писма, да ја славите воената служба и да покажете благодарност за ветераните. Можете дури и да поканите некои ветерани на посета во училница за да ги пренесете и да се вклучите во разговор со нив.

Исто така види: 19 Активности за граѓанска војна за едукација на средношколци

7. Виртуелно патување на терен

Спроведете виртуелно излетување веднаш во вашата училница. Дозволете им на студентите да ги истражуваат спомениците на ветераните, воените места и другите познати знаменитости што може да го дополнат искуството. Разгледајте ги овие локации и дозволете им на учениците да видат некои од најпознатите знаменитости директно од нивните места.

Исто така види: 20 забавни кариерни активности за основци

8. Видеа за факти

Оставете ги учениците да гледаат видеа за да видатвидеа кои ќе им помогнат да дознаат повеќе за ветераните и нивниот одмор. Постојат неколку видеа кои ќе прикажуваат формати на цртани и други видеа соодветни за возраста за да го направат учењето подостапно и попривлечно за овие ученици.

9. Video Scavenger Hunt

Создадете неколку листови за лов на чистачи за учениците да ги користат во дигиталниот свет. Поврзете ги вашите сопствени прашања за разбирање со овие видеа за да им помогнете на учениците да се вклучат во содржините и да им помогнете да научат повеќе за ветераните, битките во кои служеле и за празникот за да им оддаде почит.

10. Создадете ја вашата сопствена ABC-книга за Денот на ветераните

Користејќи ја оваа книга или друга слична азбучна книга како модел, нека учениците да работат заедно или да создадат своја сопствена азбучна книга. Тие треба да ја вклучат темата за ветераните или војниците и да работат на создавање книга која прикажува многу аспекти за ветераните.

11. Одговор за пишување

Оваа прекрасна книга, напишана од познатата Ив Бантинг, е одличен извор за користење кога се предава за Денот на ветераните. Илустрациите помагаат да се наслика живописна слика за она што се случува. Оваа книга е идеална за употреба со пишување одговор за учениците.

12. Занает со афион

Овој занает со афион е одличен за користење за Денот на ветераните. Додека учениците учат за значењето на афионот, тие можат да ги создадат овие прекрасни и креативни занаети со афион. Индивидуализирани и уникатни, овие афион се одличнипотсетување на пожртвуваните војници за нас.

13. Иглички за ветерани

Дозволете им на студентите да направат убав подарок за ветераните. Со помош на мониста и заштитни иглички, учениците можат да создадат едноставни, патриотски иглички што ќе ги носат ветераните. Овие би биле убави подароци за благодарност да им ги дадете на ветераните кои присуствуваат на вашата класа или училишна програма!

14. Афион со филтер за кафе

Друг занает со афион, овие се направени од филтри за кафе. Тие овозможуваат одредена креативност и индивидуални вртења да ги направат уникатни. Многу различни афион се прекрасно составени за да ги прикажат жртвуваните ветерани во Првата светска војна.

15. Создадете пакет за нега

Знаејќи дека некои ветерани живеат во домови за стари лица или во установи за асистенција, пакетите за нега се одлична активност за студентите. Тие можат да прават занаети, да пишуваат срдечни писма и да вклучат убави подароци за локалните ветерани да уживаат.

16. Наредникот Стаби

Овој филм е слатка почит на куче-војник. Можете да го користите видеото заедно со прашања за разбирање и активности за описменување за да предавате низ наставната програма. Учениците ќе уживаат и во содржината на оваа приказна.

17. Ѕид на честа

Создавањето ѕид на честа е одлична идеја воопшто, но особено убав допир ако имате класна или училишна програма за да им оддадете почит на ветераните. Дозволете им на студентите да донесат фотографии од ветерани во нивните семејствавклучи исто така.

18. Песни за Денот на ветеранот

Дозволете им на учениците да ја изразат креативноста со слободно пишување песни. Дозволете им да изберат тип на песни и уметничко дело што ќе ги придружува. Учениците можат да создадат тематски песни специфични за војните за ветераните или за празникот за да им оддадат почит, или која било друга тема што исто така се поврзува.

19. In Flanders Field Poem

Ова е одличен начин средношколците да дознаат повеќе за Првата светска војна и значењето на афионот. Ова е поетска активност што ќе функционира навистина добро во комбинација со уметнички дела што ги прикажуваат афионот. Ова ќе направи одличен приказ за програмата за Денот на ветераните.

20. Колажи со зборови

Создавањето на овие колажи со зборови е одличен начин да им се оддаде почит на придонесите на ветераните со нивната услуга. Изберете познат или локален ветеран и исцртајте силуета и исечете зборови од списанијата за да создадете колаж со зборови. Дозволете им на учениците да бидат креативни со нивните дизајни, фонтови и бои!

21. Уметност за Денот на ветераните

Поврзете ја оваа уметност на Американа со патриотски песни! Ова би било одлично ако имате собрание или поканите ветерани да ја посетат вашата училница. Нека се случи креативната уметност со децата од основно до 8-мо одделение! Додавањето на прослава на Денот на ветераните во вашиот училишен календар е одличен начин да го почитувате овој годишен празник.

Anthony Thompson

Ентони Томпсон е искусен образовен консултант со над 15 години искуство во областа на наставата и учењето. Тој е специјализиран за создавање динамични и иновативни средини за учење кои поддржуваат диференцирана настава и ги ангажираат учениците на значајни начини. Ентони има работено со различен опсег на ученици, од основци до возрасни ученици, и е страстен за еднаквост и вклучување во образованието. Тој има магистерска диплома по образование на Универзитетот во Калифорнија, Беркли, и е сертифициран учител и тренер за настава. Покрај неговата работа како консултант, Ентони е страствен блогер и ги споделува своите сознанија на блогот Teaching Expertise, каде што дискутира за широк спектар на теми поврзани со наставата и образованието.