20 Геологија елементарни активности

 20 Геологија елементарни активности

Anthony Thompson

Учењето на сите видови карпи може да биде предизвик, но исто така е супер кул. Создавањето рок единици значи наоѓање забавни активности и нивно претворање во ангажирано време на часовите поминато со вашите ученици. Без разлика дали се фокусирате на набљудување на карпите или се обидувате да ја пронајдете совршената активност со камења, ние ве имаме!

Еве 20 лажни рок и вистински рок активности за ученици од основно образование.

1. Starburst Rock Types

@teachinganddreaming Goelogy Rocks 🪨🤪 #геологија #експеримент #елементарна #елементарнанаука #наука #наукаексперименти #карпи #рок #fyp #teacher #teach #viral #fyp ♬ Send Me Vibe on My Way -

Ова е супер забавна активност што треба да ја додадете во вашите рок единици. Сите го сакаме споделувањето на наставниците на TikTok, а @teachinganddreaming го прави тоа повторно! Измислуваме одлични начини за запомнување на секој тип на карпи и практично проучување на геолошките процеси.

2. Симулација на проток на лава

@sams_volcano_stories Можете да ги имате вашите експерименти и да ги јадете исто така!! #geology #geologytok #lava #lavaflow #food #science #sciencetok #learnontiktok ♬ Невозможна мисија (главна тема) - Омилени филмски песни

Забавните научни експерименти се секогаш победа во училницата. Оваа симулација на проток на лава ќе им помогне на учениците да ги препознаат различните видови лава. Тоа е совршен начин да се воведат темите и да им се даде на нашите визуелни и кинестетички ученици начин да визуелизираат низ целата наукаединица.

3. Вистинска студија за карпи

Научна лабораторија за карпи и минерали! #science #geologyforkids #LtownCES pic.twitter.com/7hsQ3bUzKk

— Хајди Битнер (@bitner_heidi) 9 јануари 2020 година

Направете план за лекција дизајниран експлицитно околу вистинските карпи. Ова е индивидуална вежба која учениците ќе ја сакаат! Тоа е одличен начин да ги натерате сите ваши студенти да погледнат подлабоко во различните видови карпи и карпести формации и да создадат свои односи со нив.

4. Smore's Mock Rock Melting

Излегува дека заборавивме да ја снимиме сесијата #DiscoveryLab за кратерите. Упс 🤷‍♀️

Ако сте го пропуштиле, зборувавме за запален метеорит од бел слез кој лета кон планета направена од чоколадни и Греам крекери. pic.twitter.com/qXg20ZFmpC

— Мануелс Ривер (@ManuelsRiver) 8 мај 2020 година

Добро, кој не сака Сморс? Дури и вашите најискусни студенти по геолози ќе ја сакаат оваа активност. Материјалите за експеримент се супер едноставни и уште повозбудливи за студентите. Учениците брзо ќе научат за односот на теренот и различните начини на кои едноставните материјали се менуваат со текот на времето.

5. Гатач на Лава Рок

Пробување на некои 3D скокачки вулкани!! #edchat #geographyteacher #geography #teacher pic.twitter.com/pUnRN00yDa

— Ms Conner (@MissBConner) 15 август 2014 година

Искрено, проучувањето на различни типови на вулкани е различно во секое одделение. Но, наоѓање различни начини замоделирање на сите информации со користење на едноставни материјали може да биде предизвик. Со оваа гатачка никогаш не било полесно. Едноставно креирајте гатачка и обојте ги/означете ги сите различни делови на вулканот.

6. Видови карпи

Однесете го вашиот следен научен проект надвор. Дали вашите ученици можат да ги искористат своите вештини за наука за земјата и да ги откријат различните видови карпи во светот? Најдобриот дел од проучувањето на неверојатните карпи е тоа што повеќето од вашите научни материјали се токму во вашиот двор.

Дознајте повеќе: Kcedventures

7. Тестенини карпи

Освен кога станува збор за проучување на различни карпести формации користејќи тестенини. Ова е одлична активност за да ги натерате вашите ученици да размислуваат за сите различни карпи таму. Заедно со тоа, ќе им помогне на учениците да развијат подобро разбирање за посебните карактеристики на секој вид карпи.

8. Игра со рок циклус

Ако барате попривлечна активност со рок циклус. Оваа игра на табла можеби е само тоа. Тоа е едноставно и забавно за ученици од сите возрасти! Ќе ви се допадне колку тие учат за геолошките карпи и социјално-емоционалните аспекти на играњето игри со другите.

9. Топографија Flipbook

Flipbooks се одличен начин за креативно и ефективно правење белешки. Креирањето на овој мал флипбук е толку едноставно и забавно! Учениците ќе сакаат да цртаат и да ја бојат планината. Имајте студентиистражувајте ја секоја страница и потоа пишувајте белешки за нивното истражување.

Исто така види: 35 Активности со вода кои сигурно ќе ви заплескаат во основното одделение

10. Научен проект за гумени фосили

Проучете ги слоевите на карпите користејќи гумени црви и мечки! Секој сака практичен проект и гумени бонбони, можеби само малку повеќе. Ова е одличен начин да се обезбеди визуелен примерок од карпа во училницата.

11. Времето и ерозијата

Времето и ерозијата се случуваат низ целиот свет. Тоа е исто така исклучително важен концепт за учење во училницата. Дајте им на вашите ученици практично искуство за да научат точно зошто тоа се случува така како што се случува.

12. Формирање кратери

Дали некогаш сте се запрашале зошто има кратери на Месечината? Сигурен сум дека имате, а исто така сигурен сум дека вашите ученици имаат.

Започнете ја оваа лекција со видео со кука за да ги погледнете кратерите на Месечината. Пред да дознаете зошто се формирани, испробајте ја оваа активност. Погледнете дали учениците можат да дојдат до свои идеи за тоа како се формираат кратерите.

13. Moon Rock Activity

Создадете свои сопствени карпи на Месечината! Како карпите на Месечината се разликуваат од вистинските карпи? Ова е одлична активност за учениците од пониските основни училишта кои учат за сите различни карпи ширум светот.

14. Rock Type Interactive Science Journal

Сакам добра интерактивна страница на списание. Ова може да се купи или креира самостојно! Ова е одличен начин да им помогнете на учениците да го организираат различнотокарпи. Визуелно пријатен начин да се соберат нивните белешки и да учат за оценувањето на часот.

15. Страна за боење на слоеви на земјата

Дали знаевте дека сликите со боење помагаат да се запомнат различни факти? Вистина е! Вниманието на деталите при боење е многу поинтуитивно отколку ако само слушаме како некој кажува нешто. Овој лист за боење е одличен начин учениците да се навикнат да ги гледаат различните слоеви на земјата.

16. Рок бонбони за наука за јадење

Правењето карпести бонбони е многу забавно! Тоа не е само забавно во смисла дека е совршен начин да се вклучат науката и набљудувањата на карпите заедно. Но, исто така е вкусно; учениците ќе сакаат да гледаат како кристалите се појавуваат на нивните бонбони.

17. Изградете вулкан

Градењето вулкани е секогаш супер забавен експеримент за студентите. Доделете различни вулкани на учениците и разговарајте за моделите на ерупција на секој од нив. Ова е одлично за учениците од повисоките основни училишта кои можат да истражуваат и да прават белешки за нивните вулкани.

Исто така види: 100 видливи зборови за течни читатели од 5-то одделение

18. Земјотреси во училницата

Земјотресите се природни катастрофи кои се случуваат премногу често. Со текот на времето, повеќе области подложни на земјотреси развија инфраструктури за да го издржат тресењето. Дали вашите студенти можат да станат наградувани архитекти? Нека се обидат да го издржат суровото време што доаѓа заедно со земјотресите!

19. Виртуелно полеПатување

Одете на виртуелна екскурзија! Ако немате материјали или буџет да внесете различни видови карпи, тогаш не грижете се! За среќа, живееме во време каде што најневеројатните области на светот се буквално на нашите прсти. Ова одлично видео ги носи учениците на екскурзија за да видат некои од најубавите карпести формации.

20. Разбирање на науката за климата и глобалното затоплување

Ајде да зборуваме за климата. Во овој експеримент, студентите ќе видат како глобалното затоплување влијае на различните геолошки процеси. Тоа е одличен начин да се комбинираат изучувањето на хемијата и науката за земјата.

Anthony Thompson

Ентони Томпсон е искусен образовен консултант со над 15 години искуство во областа на наставата и учењето. Тој е специјализиран за создавање динамични и иновативни средини за учење кои поддржуваат диференцирана настава и ги ангажираат учениците на значајни начини. Ентони има работено со различен опсег на ученици, од основци до возрасни ученици, и е страстен за еднаквост и вклучување во образованието. Тој има магистерска диплома по образование на Универзитетот во Калифорнија, Беркли, и е сертифициран учител и тренер за настава. Покрај неговата работа како консултант, Ентони е страствен блогер и ги споделува своите сознанија на блогот Teaching Expertise, каде што дискутира за широк спектар на теми поврзани со наставата и образованието.