Што е Padlet и како работи за наставници и студенти?

 Што е Padlet и како работи за наставници и студенти?

Anthony Thompson

Наставниците секој ден инкорпорираат нови начини за дигитализирање на училницата и обликување на простор за учење кој е подготвен за иднината. Padlet е иновативна платформа која ја олеснува комуникацијата помеѓу наставниците и учениците и работи како онлајн табла за известување. Погледнете ги деталите на овој одличен ресурс за наставници и видете зошто таблата на Padlet може да биде одговорот што го баравте.

Што е Padlet

Падлет е, едноставно кажано, онлајн табла за огласи. На наставниците им дава празен лист да ги приспособат своите платформи и да додадат бројни медиумски ресурси како што се видеа, слики, корисни врски, билтен за училница, забавни ажурирања во училницата, материјал за лекцијата, одговори на прашања и друго.

Како огласна табла во училница, учениците може да ја користат како референца за темата на часот или да се осврнат на дневните лекции, да бидат во тек со училишните настани или да пристапат до неа како центар за документи на часот.

Тоа е едно- престанете да споделувате платформа помеѓу учениците и наставниците; нуди создавање соработка, високи нивоа на безбедност и приватност и многу опции за споделување.

Како функционира Padlet?

Padlet работи како апликација на телефоните или може да се пристапи на веб-страницата на Padlet. Лесно е да се постави сметка и постои функција која ги интегрира сметките во google classroom со Padlet, со што се елиминира потребата од уште повеќе детали за најавување.

Исто така види: 20 ангажирани активности на дрвото за предучилишна возраст

За да додадат ученици во таблите, наставниците можатиспратете уникатен QR код или линк до таблата. Додавањето елементи на таблата Padlet е исто така многу едноставно со функцијата за влечење и спуштање, иконата „+“ во долниот десен агол, опцијата за залепување од таблата со исечоци и повеќе.

Како да се користи Падлет во училницата?

Опциите со Padlet се неограничени и платформата им овозможува и на наставниците и на учениците да ја искористат својата имагинација за да ги најдат најкреативните начини за користење табла на Padlet.

Како да се користи Padlet за наставници

Изберете еден од неколкуте распореди на табла како ѕид, платно, поток, мрежа, мапа или временска линија за да креирате табла Padlet што е соодветна за вашата цел. Приспособете ги сите функции пред да објавувате, менувајќи ги функциите како заднината или дозволувајќи им на учениците да коментираат или лајкуваат меѓусебни објави. Модераторот исто така може да избере да ги прикаже имињата на луѓето што објавуваат, но ако го исклучите ќе им овозможи на обично срамежливите студенти лесно да учествуваат.

Објавете ја таблата и испратете ја врската до студентите за да им дозволите да додадат свои ресурси или коментари на таблата.

Исто така види: 15 идеи за флексибилно седење во училницата

Како да се користи Padlet за ученици

Учениците едноставно кликнете на врската или скенирајте го QR-кодот што наставникот им го испраќа за да пристапат до таблата Padlet. Оттаму тие можат да кликнат на иконата „+“ во долниот десен агол за да додадат свој дел на таблата.

Функционалноста е јасна и студентите можат или само да пишуваат, да поставуваат медиуми, да пребаруваатGoogle за слики или додајте врска до нивната објава. Тие исто така можат да коментираат меѓусебно ако се активираат коментарите или да додадат допаѓање на објавите.

Најдобри карактеристики на Padlet за наставници

Постојат неколку на функции кои го прават Padlet совршен за наставници. Функцијата за исклучување и вклучување коментари е корисна ако наставниците се загрижени дека нивните ученици може да ја злоупотребат платформата. Наставниците исто така имаат моќ да ги бришат коментарите доколку тие не се соодветни.

Исто така, постои функција која им овозможува на наставниците да ги исклучат имињата на постерите, што е корисен додаток за учениците кои сакаат да останат анонимни. Таблите се целосно приспособливи со лесни функции за менување на фонтовите, позадините и безбедносните поставки.

Генерално, Padlet е неверојатно лесна алатка за користење со едноставни карактеристики кои лесно се откриваат.

Колку чини Padlet?

Бесплатниот план на Padlet е ограничен бидејќи имате само 3 прикачувања на табли и капчиња со големина на датотека над 25 MB. За само 8 американски долари месечно, можете да пристапите до Padlet Pro Plan кој дозволува прикачување до 250 MB датотеки во исто време, неограничени табли, приоритетна поддршка, папки и мапирање на домени.

Padlet 'Backpack' е пакет дизајниран за училишта и започнува од 2000 долари, но цитатите се разликуваат врз основа на можностите што ги бара училиштето. Ова вклучува функции како дополнителна безбедност, брендирање на училиште, пристап до управување, активност на ниво на училиштемониторинг, над 250 MB подигнувања на датотеки, повеќе поддршка, извештаи и портфолија на ученици и многу повеќе.

Тикови и трикови за наставници

Бура на идеи

Тоа е совршена платформа за учениците претходно да ја разберат темата за лекцијата. Наставникот може да ја објави темата и учениците да дискутираат за неа, да поставуваат прашања или да додаваат интересна содржина пред да се случи лекцијата.

Комуникација со родители

Користете ја функцијата пренос за да комуницирате со родителите. Родителите можат да објавуваат потенцијални прашања, а наставникот може да додаде ажурирања во училницата. Оваа одлика може да се користи и за планирање настани, за дискусија за излет на терен или за забава на час или за испраќање потсетници до учениците.

Клуб за книги

Користете ја функцијата пренос за да комуницирате со родителите. Родителите можат да објавуваат потенцијални прашања, а наставникот може да додаде ажурирања во училницата. Оваа функција може да се користи и за планирање настани, за дискусија за излет на терен или за забава на час или за испраќање потсетници на учениците.

Сесија за прашања во живо

Користете ја функцијата пренос за комуницираат со родителите. Родителите можат да објавуваат потенцијални прашања, а наставникот може да додаде ажурирања во училницата. Оваа одлика може да се користи и за планирање настани, за дискусија за излет на терен или за забава на час или за испраќање потсетници до учениците.

Извор за информации

Кога на учениците им се доделува проект, нека сите додадат вредни ресурси на одборот. Истражувањеможе да се сподели за да се олеснат задачите и да им се помогне на учениците да имаат што е можно повеќе ресурси.

Индивидуални табли

Секој ученик може да има своја табла Padlet каде што може да објавува задачи и статии. Ова е корисно за наставникот, но може да биде и организиран простор за учениците да ја соберат целата своја работа.

Завршни мисли

Падлетот е фантастична алатка која може да го олесни мноштво прекрасни идеи за управување со училницата. Може да се користи од основна училница низ средно училиште и многу наставници ја интегрираат оваа алатка и за онлајн часови и за учење лично.

Често поставувани прашања

Дали на студентите им треба сметка на Padlet за да објавуваат?

На студентите не им треба сметка за објавување на Padlet, но нивните имиња нема да се појавуваат до нивните објави. Лесно е да се постави сметка и се препорачува да се направи тоа за да се добие целосно искуство со Padlet.

Зошто Padlet е добар за студентите?

Padlet е одлична алатка за учениците бидејќи им овозможува да комуницираат со наставникот и едни со други на досега невидени начини. Тие се способни да споделуваат идеи надвор од опкружувањето во училницата и да си помагаат меѓусебно да ги прошират своите хоризонти преку споделување информации и ресурси.

Anthony Thompson

Ентони Томпсон е искусен образовен консултант со над 15 години искуство во областа на наставата и учењето. Тој е специјализиран за создавање динамични и иновативни средини за учење кои поддржуваат диференцирана настава и ги ангажираат учениците на значајни начини. Ентони има работено со различен опсег на ученици, од основци до возрасни ученици, и е страстен за еднаквост и вклучување во образованието. Тој има магистерска диплома по образование на Универзитетот во Калифорнија, Беркли, и е сертифициран учител и тренер за настава. Покрај неговата работа како консултант, Ентони е страствен блогер и ги споделува своите сознанија на блогот Teaching Expertise, каде што дискутира за широк спектар на теми поврзани со наставата и образованието.