20 фантастични активности на жаби за предучилишна возраст

 20 фантастични активности на жаби за предучилишна возраст

Anthony Thompson

Дали барате нешто освен пчели и пеперутки кога станува збор за учење на животни циклуси или живеалишта? Па, тематската целина жаба може да обезбеди оптимално учење и забава за вашето малечко.

Всушност, постојат различни активности на жаби за предучилишна возраст кои можат да ја подобрат моторната активност и да бидат врзани за научните концепти и стандарди. Без разлика дали сакате лекција со едноставни изработки на тема жаба или се проширите на цела единица на тема жаба, овие жаби за печатење и сензорни проекти за жаби сигурно ќе го ангажираат вашето дете од предучилишна возраст.

1. Градење на позадината на животниот циклус на жабите

Пред да го научите животниот циклус на жабите, има неколку прекрасни видеа на YouTube кои ќе им помогнат на вашите малечки да градат позадина. Тие можат да воспостават врски за тоа како стануваат бебиња жаби (јајца) (жаби за возрасни), а можете дури и да ја започнете лекцијата со неколку бесплатни книги за жаби.

Ова е едноставен работен лист за жаби на Pinterest за животниот циклус на жабите што ќе му помогне на вашето дете од предучилишна возраст да ги разбере основите.

2. Белешки за животниот циклус на жаба

Откако ќе изградите одредена позадина, белешките за сечење и залепување се одличен следен чекор. Иако има тони достапни опции, сакате да изберете нешто што детето од предучилишна возраст може да го разбере, да се справи и да ужива.

Оваа жаба за печатење е едноставна и може да се направи повеќе пати додека ученикот не достигне независност, а овој YouTube видео може да се користи заедно сотоа.

3. Интерактивни белешки за животниот циклус на жаби

Иако основните белешки се одлични, можеби барате нешто што одзема повеќе време и е поинтерактивно. Овие флеш-картички со циклус на жаби можат да му помогнат на вашето дете од предучилишна возраст, а може да бидат придружени и со видео.

4. Ленти за глава од Frog Lifecycle

Легите за глава се класичен, едноставен и лесен начин за ангажирање на вашите ученици и можете бесплатно да ги преземете овде.

Можете да го погледнете и ова видео да изградите нешто малку покреативно и уметничко, особено ако сакате да се фокусирате само на жабите, а не на целиот животен циклус.

5. Закуска од животниот циклус на јадење жаба

Ако барате сетилен материјал, оваа активност е совршена за гладно дете од предучилишна возраст. Teach Beside Me ви ги дава сите чекори што ви се потребни за да ја завршите оваа задача, а материјалите се достапни и може да се модифицираат - можете да користите различни видови овошја за да ги претставите јајцата од жаба, на пример.

Можете да ја преземете оваа идеја и да направите тоа е ваше и дојдете до одлични резултати како ова видео овде.

6. Оригами од жаби

Иако оригамито од жаба може да изгледа напредно за предучилишна возраст, тоа може да се направи со трпение и тимска работа со помош на ова видео. Оригами може да се научи на која било возраст, а има и некои одлични веб-локации кои ќе ви помогнат да започнете.

7. Кукла од хартиена жаба

Ако оригамито е малку преинтензивно за вас или за вашиот ученик, хартијажаба кукла е одлична алтернатива. Овде можете да добиете бесплатен шаблон за совршена активност за забава со жаби.

8. Кукла од жаба од хартиена чинија

Ако имате хартиени чинии тогаш можете да креирате кукла од жаба од хартиена чинија, што е прикажано во ова видео. Се разбира, процесот може да се поедностави како оваа ставка на Pinterest.

Од сите видеа на YouTube за активностите со жаба хартија, ова е едно од наједноставните за наставниците.

9. Хартиена чинија со животниот циклус на жаба

Хартиените чинии се евтини и достапни, па ако сакате да ја проширите темата за жаба, оваа страница за наставници може да ве води.

Ако лукавството е малку премногу, секогаш можете да исечете и залепите од основен работен лист предложен погоре (#1) или да го погледнете ова видео овде за повеќе идеи.

10. Маска за жаба

Учениците од предучилишна возраст сакаат маски и има многу книги со тема жаба кои можат да одат заедно со оваа активност со маски, совршена за секој наставник или родител од предучилишна возраст.

Излези тие хартиени чинии повторно и погледнете го ова видео за да видите како да направите едноставни маски од жаби, или можете да погледнете неколку креативни идеи на оваа врска на наставникот.

11. Frog Playdough Pond

Сè што ви треба се две бои за тесто за оваа едноставна жаба за играње тесто, но ако навистина сакате да одите до крај, можете да создадете езерце за тесто за жаби со овие упатства на наставникот. Овој уметнички проект помага да се запознаат идеите на околина или живеалиште .

Можете дури и да додадете неколку слатки пластични жаби за игра!

12. Занает за живеалиште на жаби

Можеби вашиот ученик го совладал животниот циклус, но треба да знае повеќе за околината на жабата. Овој занает ќе му помогне на вашиот ученик да истражува зборови како што се хабитат или езерце .

Можете дури и повторно да ги зграпчите тие хартиени чинии за да направите креативни занаети со жаби како крин рампа езерце плоча.

13. Жаба математика

Не заборавајте дека секогаш можете да вклучите математика во која било лекција по природни науки, а овој бесплатен ресурс на Teachers Pay Teachers обезбедува броење математика од жаба од 1-10.

Ова Математичката активност на жаба со муви е замрзната за предавање и математика и синџир на исхрана.

14. Жаба за чистење на цевки

Ако имате некои средства за чистење цевки наоколу, ова видео ќе ви покаже едноставен начин како да направите жаба за чистење цевки.

Pinterest има многу идеи и варијации на овој проект, имајќи ги предвид моторните вештини на вашето дете од предучилишна возраст.

15. Хартиени жаби

Ако имате само градежна хартија на располагање, овие хартиени жаби се одлични за вашиот ученик. Секогаш можете да цртате на очите наместо да користите гугливи очи.

Исто така, има многу варијации на жаба од хартија, со чекори овде ако сакате нешто малку покреативно.

16. Ролна тоалетна хартија Frog

Овој сајт нуди шаблон запроект за ролна тоалетна хартија од жаба.

Ова видео може да ви даде неколку визуелни инструкции за да го создадете вашето ремек дело од жаба.

17. Жаба од хартиени чаши

Овој занает за жаба со хартиени чаши е достапен и тие прават одлични играчки за играње кога ќе завршите. Pinterest обезбедува многу варијации на истиот проект за да можете да го најдете оној кој е вистинскиот за вас!

Исто така види: 30 Активности за развивање вештини после училиште за средношколци

18. Модел на синџир на исхрана на жаби

Сега кога го истражувавте животниот циклус и живеалиштето на жабата, синџирот на исхрана е одлично продолжение на вашите лекции за жаби. Можете да го креирате овој модел на синџир на исхрана сам и да гледате неколку видеа од синџирот на исхрана за жаби.

19. Езерце со жаби во чинија

Децата сакаат вода, а оваа активност може да ги држи ангажирани со часови дури и откако ќе заврши. Тие можат да научат за другите езерски животни додека го создаваат својот жабен свет.

20. Frog on a Log

Учениците од предучилишна возраст можат да ја гледаат „Жаба на трупец“ на YouTube со овие одлични училишни активности со оваа фантастична книга за жаби и да ги подобрат вештините за описменување.

Исто така види: 20 прекрасни активности за боење на д-р Сеус

Anthony Thompson

Ентони Томпсон е искусен образовен консултант со над 15 години искуство во областа на наставата и учењето. Тој е специјализиран за создавање динамични и иновативни средини за учење кои поддржуваат диференцирана настава и ги ангажираат учениците на значајни начини. Ентони има работено со различен опсег на ученици, од основци до возрасни ученици, и е страстен за еднаквост и вклучување во образованието. Тој има магистерска диплома по образование на Универзитетот во Калифорнија, Беркли, и е сертифициран учител и тренер за настава. Покрај неговата работа како консултант, Ентони е страствен блогер и ги споделува своите сознанија на блогот Teaching Expertise, каде што дискутира за широк спектар на теми поврзани со наставата и образованието.